Odborář podpořil Nečase a odsoudil Halíka, Svěráka a spol.

15.02.2012 7:50

Asociace samostatných odborů podporuje vládu. Říká totiž své rozhodné NE podepsání smlouvy o fiskální stabilitě s Evropskou unií. To je ale asi jediný styčný bod, kde je shoda. Jinak předseda asociace Bohumír Dufek vládu nešetří.

Odborář podpořil Nečase a odsoudil Halíka, Svěráka a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Od ledna máme vyšší DPH a Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, vzkazuje Nečasovi: Pravdu jsme měli my. „Je to tak, jak jsme to vládě předpovídali! V cenách potravin a životních nákladů se inflace točí okolo pěti procent. Takže premiér Petr Nečas neměl pravdu, když tvrdil, že to bude maximálně 1,7 procenta,“ konstatoval Dufek pro ParlamentníListy.cz.

Nejen dražší jídlo, ale i stagnující mzdy

A nejen to, podle Dufka díky „krizové masírce“ podniky nezvedají mzdy, ačkoliv jejich výsledky o krizi zatím nevypovídají. „Potvrdilo se i to, že zaměstnavatelé s odvoláním na krizi nechtějí v žádném případě zvedat mzdy. A je paradoxní, že Česká republika, ač na tom především průmysl a zemědělství nejsou tak špatně, tak vyplácí úplně mizivé mzdy,“ konstatoval odborář.

„Samozřejmě, v horší pozici je stavebnictví,“ dodal Dufek s tím, že nicméně zmíněné dva resorty se evidentně neměly čeho bát a „zde se mohly minimálně o tři až tři a půl procenta mzdy navyšovat“.

Strany koalice rvou jen pro sebe

Naštvaný je Dufek na fungování vlády coby koalice. „Tento rok vidím velice špatně. Vládní koalice je nestabilní. Funguje v pozici "urvi co můžeš pro vlastní politickou stranu". Takže ač jsou to strany koalice, jdou neustále proti sobě a odnáší to řadový občan,“ míní předseda ASO.

„A co je nejhorší, že tahle vláda tady buduje takový mýtus, že podnikatelé jsou hybnou pákou České republiky a umožňuje daňové úniky, neplacení daní včetně toho, že osoby samostatně výdělečně činné zaplatily v loňském roce minimum na daních, což se projevuje propady v příjmech státu do státního rozpočtu,“ doplnil Dufek.

„Přitom nás čeká jedno z nejsložitějších období, a to snížit dluh státního rozpočtu o sto miliard korun,“ připomenul.

Musím říci, Nečas má pravdu

Ač by se to mohlo zdát překvapivé, na jednom se Dufek a jeho odbory shodnou s Petrem Nečasem. „Pokud jde o fiskální smlouvu s Evropskou unií, tak naše asociace říká jednoznačné ne! Tato smlouva nejenom že omezuje rozhodovací pravomoci státu, ale i v rámci státu omezuje rozhodování parlamentů v jednotlivých republikách,“ konstatoval odborář.

A dodal: „Tady jednoznačně podporujeme stanovisko Evropské odborové federace, že takovéto smlouvě kladné stanovisko dát nemůžeme. Ač nerad to musím konstatovat, ale mám-li být objektivní, tak v tomto má vláda pravdu, že ta smlouva není dobře postavena.“

Petice nás v centru Evropy neudrží

Jednoznačně Dufek odmítl petici sepsanou politologem Jiřím Pehe a Tomášem Halíkem, kterou podepsalo tři sta veřejně známých osob (Zdeněk Svěrák, Kateřina Jackues apod.). Peticí požadují na Petru Nečasovi urychlené podepsání fiskální dohody s tím, že tak chtějí ČR udržet v centru evropského dění. 
„To je mimo realitu,“ myslí si Dufek. „Jestli tuto smlouvu ČR podepíše, nebo nepodepíše, to jí rozhodně nedá žádný pouvoir (povolení – poznámka redakce) k tomu, aby byla v centru dění, jak si myslí petenti zmíněné petice,“ podotkl předseda odborů.

„V centru dění budeme, když si zachováme svojí určitou autonomitu uprostřed Evropy a zdůrazníme, že ta Evropa má jaksi někde střed a že ten střed budeme rozvíjet. A ne že přes celou republiku pojedou kamiony, které ale tankují jinde, protože naši finanční experti Kalouskem konče chtějí na spotřební dani vybrat o dvě miliardy více do státního rozpočtu a zvednou daně tak, že výsledkem je propad skoro osm miliard korun,“ uvedl lakonicky Dufek.

Stát nám nebetyčně mluví do všeho

„A chceme-li být centrem Evropy, měly by se zde vytvořit dobré podmínky pro podnikání, kdy se stát zbytečně nebude míchat do věcí, které jsou si lidé schopni vyřešit sami, protože restrikce z pozice státu je v mnohých případech naprosto nebetyčná. Aby nám stát zasahoval do všeho, to si myslím, že správné není,“ dodal odborář.

„Takže dostat se do centra evropského dění pro mě znamená zatraktivnění ČR pro podnikání včetně turismu, než urychlené podepisování nějaké smlouvy, která neudělá nic jiného, než že zajistí ty nenažrané banky, které půjčovaly bez toho, aby byly obezřetné. A teď aby to státy zaplatily?“ odmítá Dufek.

Ať bolák Řecko praskne

„Podívejte se, jak jsme dopadli v rámci Evropské unie se zemědělstvím, likvidují nám to tu a nikdo nám na to nepřidá ani korunu, jako Řecku. Říkal jsem to před rokem a říkám to i dnes. Ať Řecko ihned zkrachuje. Bude to lepší, že ten bolák praskne a bude možné ho léčit, než když je neustále nekvalitně ošetřován,“ uzavřel Dufek nevesele.

Pozoruhodné je, že ačkoliv odborům bývá mnohdy dávána visačka jakési „frakce“ působící pro sociální demokracii, svým ne se Dufkovy odbory staví právě proti této straně. Navíc pod zmíněnou peticí požadující podpis smlouvy je podepsán například i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…