Odborový předák Středula: Pravice ukázala, že jí jde jen o vlastní blaho. Uvidíme, co nová vláda

14.07.2013 5:20

Jestli je nová vláda Jiřího Rusnoka připravena jednat se sociálními partnery o důležitých otázkách, my jsme připraveni také. Jde nám o to, aby byl v této zemi klid – to jsou slova šéfa jedné z největších odborových organizací KOVO Josefa Středuly. Poněkud tím tlumí nedávná vyjádření šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka, který hovořil o protestech, pokud se neuskuteční předčasné volby.

Odborový předák Středula: Pravice ukázala, že jí jde jen o vlastní blaho. Uvidíme, co nová vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula, šéf odborového svazu KOVO

„Nově jmenovanou vládu soudit nechci – je to předčasné. Uvidíme, jak se k věcem postaví – jak její členové, tak hlavně premiér. Na tom bude záležet nejvíc, jak celou situaci zvládne. Každopádně – dostane-li Rusnokova vláda důvěru, jsme okamžitě připraveni jednat o celé řadě věcí, které by lidem prospěly a zlepšily jejich situaci. Věcí, o kterých vyjednávat vláda předchozí nechtěla. Chceme, aby byl v této zemi hlavně klid, poněvadž ten stav, který tu panoval před pádem vlády Petra Nečase, byl velmi špatný. Lidé byli značně rozladění,“ řekl ParlamentnímListům.cz Josef Středula.

Podle něj bude další chod událostí nyní záležet hlavně na tom, co se odehraje v Poslanecké sněmovně. „Je to tak trochu schizofrenní situace, když člověk pozoruje politiky, kteří odmítají nově jmenovanou vládu, ale zároveň se odmítají ve sněmovně rozpustit. Ukazuje se, že neumí nic jiného, než své vlastní zájmy nadřadit těm státním – pro lidi. Jde jim jen o vlastní blaho. Proto bych se v případě odborů držel zpátky v nějakých prohlášeních o protestech, pokud by nebyly vyhlášeny předčasné volby. Pro nás je nejdůležitější hlavně to, abychom věděli, že vláda Rusnoka má nebo nemá důvěru. Tlak vyvíjet na nějaké rozhodnutí nechceme. Chceme jen zahájit co nejdříve ta jednání, o kterých jsem se již zmiňoval. Naše kroky budou vycházet mimo jiné například i z toho, před čím jsme opakovaně minulou vládu, včetně ‚nejlepšího ministra financí‘ varovali – tedy z pravdy o skutečném vývoji ekonomiky. Tu jsme, jak se ukázalo, totiž měli skutečně my (naši ekonomové) a nikoli minulá vláda,“ neodpustil si menší rýpnutí odborářský předák. Jak dodal, je velmi rád, že do neutěšeného stavu nakonec vstoupil prezident Miloš Zeman.

Šéf Asociace samostatných odborů byl radikálnější

To Bohumír Dufek byl před několika dny ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostřejší. I když se v některých oblastech s Josefem Středulou shodují.

„Těm současným politikům, jak se ukazuje, nejde o nic jiného než o vlastní koryta – určitě jim nejde o Českou republiku či občany. Když jsem viděl tu jejich úterní hysterii po jmenování nového premiéra a jeho pověření jmenovat novou vládu, říkal jsem si, že se opět potvrzuje známý fakt, že člověka poznáte nejvíce podle toho, jak se chová v nejtěžších chvílích,“ řekl pro ParlamentníListy.cz šéf samostatných odborů Dufek.

Byl to přitom právě on, kdo před necelými dvěma roky předpověděl, že Česko v roce 2013 skutečně měly potkat předčasné volby. Nutno však konstatovat, že tuto možnost stále více lidí jako reálnou nevidí. Třeba – mimo jiné – prý i proto, že současná politická reprezentace nechce v těchto horkých týdnech, kdy nikdo neví, zda není v hledáčku policie, ztratit poslaneckou imunitu.

Padni, komu padni - ale hlavně ne někomu? S tím snad je šmitec

„Kdyby byli nevinní, tak se přece nemusejí ničeho obávat. Dokazuje to jen to, že nemají čisté svědomí. Přitom to bylo nejčastěji v době této vlády a politických špiček, kdy se stále dokola opakovala fráze: Padni, komu padni. A najednou, když mělo jít o Nečase, už to tak jednoduše členové ODS neviděli a nechávali se v prvních chvílích slyšet, že by ho nevydali. Tím ale zpochybňují, že by věřili v nezávislost našich soudů,“ pokračoval dále Bohumír Dufek.

Podle něj je proto dobře, že se politické špičky, ale nejen ony, nyní obávají. „Ony se musí obávat! A pokud bude policie v šetření pokračovat dál, musí počítat s tím, že třeba v době, kdy se i na ně může zaměřit, imunitou prostě chráněni nebudou. I proto je z jejich vyjádření vidět ta hysterická snaha uhájit koryta, z které nelze vyčíst už ani náznak toho, že by někomu šlo o stabilizaci ekonomiky či obrázku vnímání naší země ve světě. Proto bych rád uvítal, kdyby se začaly řešit i další kauzy, které odkryjí, jak moc si ODS udělala na některých ministerstvech své pašalíky, jak byla rovnováha státu narušována někdy bezmála vydíráním ohledně státního rozpočtu. Právě z něj si pan Kalousek udělal jakousi mantru, aniž by přiznal, jak se na jiných místech neuvěřitelně rozhazovalo. I proto, bude-li nadále blokována snaha o předčasné volby, může se stát, že do Prahy svoláme odboráře,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz šéf odborů ASO. Jak dodal, o případných protestech a tlaku na předčasné volby hovořil hned v počátku vládní krize také s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem. Nyní se však zdá, že odbory přece jen od svých radikálních snah ustupují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…