Odpálena informační bomba o návratu šéfa policie Petra Lessyho. TOP 09 zneklidněna

14.10.2013 14:12

Policejní prezident Martin Červíček možná odejde z funkce a pak by ho mohl nahradit jeho očištěný předchůdce Petr Lessy. Píše o tom alespoň časopis Týden. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina ale v reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl, že o ničem takovém neví. TOP 09 je celou záležitostí kolem odvolávání policejních šéfů znepokojena.

Odpálena informační bomba o návratu šéfa policie Petra Lessyho. TOP 09 zneklidněna
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

„Že je Lessyho návrat ve hře, lze podle důvěryhodného rezortního zdroje dovodit už z návrhu vlády, která doporučila prezidentu Miloši Zemanovi jmenovat 28. října do hodnosti brigádního generála současného policejního šéfa, teprve jedenačtyřicetiletého Martina Červíčka,“ píše Týden s tím, že tuto informaci týdeníku potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Krátce po svém slavnostním ocenění na Pražském hradě by pak podle zdroje Týdne měl být Červíček přesunut na Slovensko coby styčný důstojník. 

82 tisíc měsíčně? Kdo by to nechtěl!

„Jako generál si mzdově nepohorší. K tomu bude mít v civilu jistotu pravidelných měsíčních výsluh ve výši současného platu, který činí bez odměn asi 82 tisíc korun,“ prozradil dále Týdnu nejmenovaný zdroj s tím, že Červíčka, za nímž nejsou žádné přesvědčivé výsledky, nikdo odvolat nemůže. „Odstoupí však sám. A rád. Vždyť u policie snad ani žádný aktivní generál neslouží a takovou platovou perspektivu jako teď mu už nikdo nikdy nenabídne. Je to něco za něco,“ doplnil zdroj Týdne.

Mluvčí prezidia: Jsou to spekulace

Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková to považuje za spekulace, které nechce komentovat. „To jsou spekulace médií. Pan policejní prezident vykonává svoji funkci a dále se k tomu nechceme vyjadřovat,“ řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí.

Pecina: Nic o tom nevím

Ani ministr vnitra v demisi Martin Pecina a lídr moravskoslezské kandidátky SPOZ nechtěl tuto záležitost blíže komentovat. „Já jsem se s nimi o tom nebavil, nevím o tom nic. Asi budou vědět, když takovéto věci píšou,“ reagoval na informace týdeníku Pecina.

Proč byl Lessy odvolán

Petra Lessyho zbavil loni v srpnu funkce tehdejší ministr vnitra Jan Kubice. Důvodem byl údajně Lessyho výrok ze září 2011, kdy v médiích obvinil náměstka zlínské krajské policie Jana Vaňka z napojení na brněnský gang policistů. Skupina měla prý vydírat podnikatele. Oficiálně Kubice Lessyho odvolal na základě obvinění Generální inspekce pro porušení služebního zákona, který umožňuje propustit policistu, co „porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru".

Letos v květnu byl u Obvodního oudu pro Prahu 7 Lessy zproštěn obžaloby. Státní zástupce se však odvolal a celou věc tak bude ještě posuzovat Městský soud v Praze. Dojde-li u soudu k pravomocnému zproštění, je Lessy podle Týdne připraven k návratu do čela policie. Lessy stále trvá na tom, že šlo v jeho případě o vykonstruovaný proces.

Polčák: Netěší nás to

Někdejší místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Stanislav Polčák k novým informacím v kauze Petra Lessyho říká: „Netěší nás to. Ať je to, jak je to, tak si myslím, že by měla být už zachována určitá personální stabilizace na policejním prezidiu. Poměrně časté střídání policejních prezidentů jistě nebylo smyslem této funkce a ani nevyplývá ze zákona,“ podotkl.

Podle něj se do odvolání Petra Lessyho TOP 09 nikterak nezapojovala. „Plná odpovědnost tohoto kroku je na státním zastupitelství, které dalo pokyn k obvinění a následně i k obžalobě, a na exministru Kubicem,“ doplnil Polčák s tím, že chápe, pokud se obžalovaný bude chtít domoci maxima možného, zprostí-li ho soud obžaloby. „Ale to také znamená, pokud věc nebude řešena souladně oběma pány, že může také dojít k chaotické situaci na úrovni vedení,“ míní dvojka na pražské kandidátce TOP 09.

„Krajská státní zastupitelství byla řízena dvěma státními zástupci právě z tohoto důvodu, protože ten státní zástupce, který byl odvolán, se domohl zrušení a nový nemohl být odvolán. To se týkalo Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem,“ uzavřel Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…