Opozice griluje Drábka. Jiné řešení než Tvoje rezignace není, říká

01.10.2012 21:18

Už je to prý jasné. Po průšvizích s pozdním vyplácením sociálních dávek i dalších "renoncech" je tu poslední kapka, která musí ministru práce a sociálních věcí, Jaromíru Drábkovi (TOP 09) zlomit vaz. Aspoň ten politický.

Opozice griluje Drábka. Jiné řešení než Tvoje rezignace není, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Na ministerstvu práce a sociálních věcí bylo v pondělí veselo. Zasahovala tu protikorupční policie, která si přímo z úřadu odvedla náměstka ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), Vladimíra Šišku a šéfa IT oddělení, Milana Hojera.

Huml: Asociální sociál. Pryč

Podle exoranžového poslance Stanislava Humla by měl Drábek v této souvislosti jednoznačně odstoupit. Respektive, nejen v ní. "V této souvislosti mám málo informací pro posouzení. Drábek je ale asociální ministr sociálních věcí a jeho demisi bych určitě přivítal," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

To komunisté reagují ještě důrazněji. Poslanec Miroslav Opálka oficiálně vyzval k Drábkově rezignaci právě v důsledku zadržení jeho spolupracovníků. Ze současné situace prý neexistuje jiné východisko, než právě Drábkova hlava.

Jiné východisko není. Drábek musí pryč

"Nechci dělat závěry dříve, než rozhodne státní zástupce a soud. Musím však vzít v úvahu, že Policie ČR nekonala bez usvědčujících důkazů. Je tedy otázkou, zda vůbec může ministr Drábek ustát svou pozici, neboť se svým prvním náměstkem, kterého si na ministerstvo přivedl, velmi úzce spolupracoval i na předchozích významných pozicích. Rovněž by se prokázalo, že některé vyžádané informace, které pan ministr sděloval poslancům, nebyly pravdivé. Za této situace nevidím jiné řešení než rezignaci ministra  Drábka," uvedl v pondělí Opálka ve svém vyjádření.

Drábkovi ale podráží nohy nejen jeho političtí odpůrci, ale i členové jeho partaje. Třeba kandidátka na hejtmanku Ústeckého kraje Karola Haasová (TOP 09) je přesvědčená o tom, že by ministr práce a sociálních věcí měl rezignovat.

Proti Drábkovi jdou i TOPkaři

„Ministr Jaromír Drábek za to nese minimálně politickou odpovědnost. Navíc opakovaně odmítal kritiku směřovanou proti jeho prvnímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Naopak se za Šišku, se kterým v minulosti také podnikal, opakovaně zaručil. Z toho plyne jediný závěr, že by měl okamžitě rezignovat,“ uvedla Haasová v prohlášení, které zaslala ParlamentnímListům.cz.

Kvůli pochybením Drábkových podřízených si ministra "na kobereček" v podvečer pozval i premiér Petr Nečas (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…