Oranžový chaos za stovky miliard korun. Sobotka: Nečasi, nelži

17.03.2012 5:46

Vláda premiéra Nečase je tak úspěšná, že Evropská unie zastavila České republice čerpání evropských dotací. Důvodem však není postoj premiéra k Unii, diktovaný z Hradu, ale neprůhlednost čerpání dotací. Když chtěl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětlení po premiérovi, ten okamžitě přešel do protiútoku a za viníka označil Sobotku. Kdo tedy za to opravdu může?

Oranžový chaos za stovky miliard korun. Sobotka: Nečasi, nelži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Praha nebude moci v Bruselu předkládat žádné žádosti o platby za  Českou republiku. Pokud je pošleme, tak se neproplatí. Tento stav bude trvat až někdy do června, do kdy se bude čekat, že zjednáme nápravu. Jedná se o zhruba půl bilionu korun, ze kterých bylo doposud České republice proplaceno pouhých sto třicet osm miliard.

Že se jedná o kolosální malér, a mohou být pozastaveny veškeré peníze plynoucí z Bruselu, informovaly jako první ParlamentníListy.cz již více než před měsícem. A nyní se znepokojivé informace potvrdily i oficiálně.

Za všechno může Sobotka

„V současné době Česká republika obdržela takzvaný warning letter, kde na základě analýzy Evropské komise a Evropského účetního dvora tím hlavním důvodem, proč jsou pozastaveny platby v rámci celého systému operačních programů, je samozřejmě otázka fungování celého auditního systému. Musím říci, že tento auditní systém byl vymyšlen a certifikován, tento tedy špatně fungující auditní systém byl vymyšlen a certifikován samozřejmě na Ministerstvu financí v letech 2005 a 2006, čili ten, kdo nese odpovědnost, se jmenuje Bohuslav Sobotka. Jestli čirou náhodou to je nebo není stávající předseda České strany sociálně demokratické, to ponechám důvtipu pana místopředsedy Zaorálka. Proč byl tento systém takto navržen Evropské komisi, proč byl takto certifikován, by si měli zodpovědět v rámci vnitrostranické diskuse,“ prohlásil premiér Petr Nečas během interpelací, kdo může za chaos v českých operačních programech a hlavně za to, že Brusel Česku nevěří, že se peníze nerozkradou.

To předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jednoznačně odmítá. „Je to naprostý nesmysl a lež. Auditní systém schválila před lety Evropská komise. Pravicové vlády na něm šest let nic nezměnily. Problém není na ministerstvu financí, ale v jednotlivých operačních programech,“ řekl pro ParlamentníListy.cz šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kabinet bez ekonoma

Nečasova vláda ekonomických reforem nemá ve svém středu ani jednoho ekonoma. Premiér Petr Nečas je vystudovaný fyzik, ministr financí Miroslav Kalousek je zase chemik. S výjimkou ministra zdravotnictví Miloše Hegera a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nikdo nevystudoval obor odpovídajícího jeho resortu.

Trochu to připomíná dobu před listopadovou revolucí. Tehdy také nebylo podstatné čemu člověk rozumí. Jedniným kádrovým předpokladem bylo, že se jedná o kovaného straníka, pokud možno s dělnickými kořeny.

Vláda – sbírka nekvalifikovaných individí

„Vláda je skutečně děsivá sbírka nekvalifikovaných individuí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Národních socialistů – Levice 21. století Jiří Paroubek.

Fakt, že ministrem obrany je geograf, ministrem školství vězeňský psycholog a ministryní kultury učetelka ze základní školy, která vystřídala zubaře se mnoha lidem nelíbí. „Normální to rozhodně není. Ale na této vládě mi nepřipadá normální téměř nic,“ prohlásil středočeský hejtman David Rath.

Proč v celé vládě ekonomických škrtů nesedí ani jeden odborně vzdělaný ekonom je záhadou. „Vysoká škola ekonomická v Praze nedodává ministry. Frčí lékaři, zemědělci, právníci popřípadě absolventi  ČVUT či matfyz. Ekonomové jsou v NERV, nebo v opozici,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonom a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

ČSSD již iniciovala svolání mimořádného jednání sněmovny na příští týden, které by mělo vyústit v hlasování o nedůvěře vládě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…