Osobních bankrotů raketově přibývá. Máte kliku, když do něj spadnete

09.10.2011 18:53

Exekucí v Česku přibývá jako hub po dešti. Veškeré snahy o to, aby se jejich forma zmírnila a neničila hlavně droné dlužníky, zatím nikdy v politické reprezentaci neuspěly - a to i přesto, že jsou exekuce více likvidující, než například v USA. I proto se jako ke spáse řada zadlužených lidí obrací k možnosti nazvané osobní bankrot. Zbankrotovali už tisíce lidí, nutno dodat, že v důsledku špatné platební morálky zbankrotovala i řada menších firem. Počty však stále narůstají - a to i přesto, že osobní bankrot není řešením, které ulehčí všem.

Osobních bankrotů raketově přibývá. Máte kliku, když do něj spadnete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Firmy, jež se zabývají vymáháním pohledávek a dluhů, profitují, protože mají stále více práce. Exekutoři, i když nedávno prostřednictvím své prezidentky oznámili, že se pohybují pouze na hranici přežití, jistě také nestrádají - poněvadž statistiky hovoří o tom, že se s nimi setkal v posledních letech každý desátý Čech - včetně důchodců. A tak níže popsaných případů přibývá jak přes kopírák.

Čtěte také:

"Přítel se dostal do těžkostí ohledně hypotéky, kterou si vzal na byt. Bohužel se ocitl na rok bez práce a nemohl splácet. Poté, co získal práci s dostatečným příjmem a chtěl splácet, si banka řekla o celou částku za ten rok. Věc došla tak daleko, že mu byl zabaven byt, který má nyní insolvenční správce a bude prodán v dražbě za směšné peníze, zhruba třetina hodnoty. Přítel pravidelně splácí měsíčně 16 tisíc korun (zhruba již 1,5 roku). Jeho dluh nyní po navýšení o nehorázné penále je dva milióny," popisuje sedmatřicetiletá Soňa trable, které ji a přítele potkaly. Obrátila se proto s celou řadou otázek na poradnu, která nabízí soudní oddlužení.

Pro každého dlužníka ani naděje v podobě bankrotu není

Ptala se, zda  je možné i v tomto případě zažádat o oddlužení? Počítá se do oddlužení i částka za prodej bytu v dražbě?  

Odpověď právníka, jež na webu http://soudni-oddluzeni.cz funguje většinu času online, paní Soňu zřejmě nepotěší.

Čtěte také:

"Pokud váš přítel dluží jenom za tuto hypotéku, tak o oddlužení žádat možné není. Předpokladem pro osobní bankrot je to, že máte dva nebo více věřitelů (dluhů). Pokud je dluhů více, a byt zatím nebyl prodán v exekuční dražbě, tak je možné o soudní oddlužení požádat. V tomto případě by se ale s největší pravděpodobností jednalo o oddlužení formou prodeje majetku. To znamená, že byt by byl tak jako tak prodán. Rozdíl by byl pouze v tom, že zatímco při prodeji v exekuční dražbě se z výnosu prodeje uhradí maximálně 1/3 dluhu a zbytek váš přítel bude muset splácet dál, při oddlužení by se mohl vyřešit celý dluh. Záleží ale na ceně nemovitosti, na celkové výši dluhu a také na dalších okolnostech," reagoval na dotaz Soni právník, který se specializuje na soudní oddlužení.

Příklad tak ukazuje jasně, že lidí, pro které oddlužení či vyhlášení osobního bankrotu i při sebevětší snaze, není možné, je ještě daleko více. Jak jejich osudy končí, těžko odhadovat, jisté je jedno, dostanou se do osidel exekutorů. A pozitivní prognózu jim dá málokdo.

Paradoxně tak tisíce Čechů, kteří mají nezvladatelné dluhy a už zbankrotovaly, patří k těm, ke kterým byl osud i okolnosti vstřícnější. Ačkoli si to určitě v tuhle chvíli nemyslí ani další tisíce dlužníků, kteří právě v těchto měsících žádají soudy o oddlužení. Soudy totiž vyhoví žadatelům o oddlužení a vydání osobního bankrotu jen o něco málo více než polovině žadatelů. Ti se tak dluhů dostanou šanci zbavit.

Nárůst osobních bankrotů o 93 procent

Přitom jen za leden až září letošního roku bylo už v naší zemi vyhlášeno přes osm tisíc osobních bankrotů, což je o téměř čtyři tisíce více než ve stejném období vloni. Podle Czech Credit Bureau se v meziročním srovnání jedná o 93procentní nárůst počtu osobních bankrotů lidí, kteří nepodnikají.

Přitom například jen v září požádalo soudy o oddlužení přes 1400 osob a povoleno bylo u téměř 900 z nich. A ani to nejsou konečná čísla. „V následujících měsících očekáváme pokračující růst počtu insolventních návrhů a žádostí o oddlužení u spotřebitelů," uvádí také společnost Creditreform.

Bankrotují nejvíce lidé v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Osobní bankroty letos nejvíce postihují obyvatele Ústeckého kraje a Moravskoslezského kraje. Znamená to pro ně žít pět let z existenčního minima. Vše, co vydělají navíc, je nutné posílat věřitelům. Za to může soud odpustit až 70 procent dluhů.

Po uplynutí doby takzvaného osobního bankrotu je pak dlužník před případnými dalšími věřiteli, kteří se nepřihlásili, soudně ochráněn. "Dlužník je oprávněn podat návrh soudu na osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, a to v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny - bude se jednat o všechny pohledávky, tedy i o ty nepřihlášené," uvádí se na stránkách ministerstva spravedlnosti (www.insolvencnizakon.cz).

Čtěte také:

Dlužníkovi jsou pak soudem po pětiletém procesu oddlužení smazány všechny dluhy z minulosti až do okamžiku schválení oddlužení. Současně však platí, že po dobu dalších tří let následujících po usnesení o osvobození může soud nařídit jeho odejmutí. A to v případě, že dlužník jednal podvodně vůči věřitelům nebo pokud byl odsouzen za úmyslný trestný čin vztahující se k oddlužení anebo osvobození.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…