Pane Zemane, čtěte: Kalouskův muž vysvětluje, proč není blb ani lhář

24.06.2013 12:03

Jadrnými slovy nešetřil na adresu pravé ruky Miroslava Kalouska prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Blesk. O tiskovém mluvčím Ministerstva financí Ondřeji Jakobovi prohlásil v souvislosti s informací o zvyšování platů ústavních činitelů, že je buď blb, nebo lhář. Ten však žádné výčitky ze své práce nemá, protože podal správnou informaci. Z jeho odpovědi navíc vyplývá, že hrozící skokové zvýšení platů politiků, soudců a žalobců může bez problémů zarazit příští vláda.

Pane Zemane, čtěte: Kalouskův muž vysvětluje, proč není blb ani lhář
Foto: top09.cz
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a mluvčí MF Ondřej Jakob

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

Miloš Zeman si nemyslí, že by jako prezident měl přestat s drsnou kritikou, jíž je tolik pověstný. „Absolutně nemám ten pocit, protože blb zůstává blbem a jestliže ho kritizuje hlava státu nebo občan důchodce Miloš Zeman, je to stále kritika blba. Ať je tímto blbem novinář, politik nebo kdokoliv jiný,“ prohlásil prezident v rozhovoru pro deník Blesk.

Za příklad mu posloužila situace z minulého týdne, kdy na tiskové konferenci uvedl, že ministr financí Miroslav Kalousek předložil rozpočtový výhled, v němž plánuje zvýšení platů ústavních činitelů o dvacet sedm procent. Týž den večer si ale na internetu přečetl, že tiskový mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob prohlásil, že to vůbec není pravda.

Mluvčí nemá výčitky, podal přesnou informaci

„Takže pan Ondřej Jakob je buď blb, nebo lhář. Blb je tehdy, jestliže o tomto materiálu neví, což by jako tiskový mluvčí vědět měl. Lhář je tehdy, jestliže naopak o tomto materiálu ví,“ pustil se Miloš Zeman ostře do Kalouskovy pravé ruky na Ministerstvu financí. „Mrzí mě to, pana prezidenta si vážím, ale sám nemám výčitky ze své práce, protože jsem podal správnou informaci,“ říká pro ParlamentníListy.cz Ondřej Jakob.

Veškerý rozruch kolem údajného zvyšování platů ústavních činitelů odstartoval rozpočtový výhled Ministerstva financí na roky 2014 a 2015. Miloš Zeman ho na tiskové konferenci komentoval výše uvedenými slovy o zvýšení platů ústavních činitelů. A novináři si tento jeho výrok začerstva spěchali ověřit u mluvčího Ministerstva financí.

Platy politiků by vzrostly o čtvrtinu, pokud by došlo k jejich rozmrazení

„Dostával jsem od novinářů dotazy, jestli je pravda, že pan ministr navrhuje na příští rok růst platů ústavních činitelů o 27 procent. Odpovídal jsem, že to není pravda. Platy ústavních činitelů jsou na rok 2014 zmrazeny, ale faktem je, že pokud by došlo k jejich rozmrazení, tak by to byl v roce 2015 nárůst o 27 procent. To je v tom materiálu,“ vysvětluje tiskový mluvčí Ministerstva financí.

A nabízí přesné znění své odpovědi, kterou reagoval na dotazy novinářů, zda v příštím roce politikům vzrostou platy o více než čtvrtinu: „Tvrzení, že v návrhu rozpočtu na rok 2014 se plánuje zvýšit prostředky na platy ústavních činitelů o 27 procent, není pravdivé. Návrh rozpočtu na rok 2014 počítá u ústavních činitelů, s výjimkou soudců a státních zástupců, se zmrazením platové základny na úrovni roku 2013, tedy přibližně o 9 procent snížené proti roku 2007. Vývoj v dalších letech bude záležet na rozhodnutí budoucí vlády.“

Přidáno dostanou příští rok jen soudci a státní zástupci

„Nevím, co přesně řekl pan prezident na tiskové konferenci, nebo zda to posunuli novináři, ale já jsem opravdu dostal od řady novinářů dotaz, jestli je pravda, že to zvyšujeme a já jsem řekl zcela po pravdě, a tak, jak to je v tom materiálu, že ty platy jsou zmrazeny. Jenom v rozpočtovém výhledu je, že od roku 2015, pokud by s tím další vláda nic nedělala a došlo k rozmrazení, tak by rostly platy ústavních činitelů o 27 procent. Ale netýká se to roku 2014,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podotýká ještě, že je třeba vnímat dvě skupiny ústavních činitelů. „Jednu tvoří politici, tedy poslanci a senátoři, druhou soudci a státní zástupci. U té druhé skupiny i díky judikátu soudu určité zvýšení prostředků bude už v roce 2014, ale politici budou mít platy zmrazené i příští rok. Takže proto jsem na dotazy, jestli ministr navrhuje na příští rok zvýšení platů o 27 procent, odpovídal, že to není pravda,“ dodává Ondřej Jakob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…