Parkanová mimo podezření. I o to se prý Schwarzenberg z Hradu postará

17.01.2013 17:07

POLITOLOGOVÉ Zvolením Karla Schwarzenberga českým prezidentem by dostalo postavení TOP 09 úplně jiné rozměry, protože hlava státu má spoustu možností ovlivňovat vnitřní politiku. Podle politologa Zdeňka Zbořila stačí připomenout Klausovo jmenování předsedy nevítězné strany premiérem po volbách v roce 2010 nebo Havlovu milost pro kamarádku z disentu z roku 1995.

Parkanová mimo podezření. I o to se prý Schwarzenberg z Hradu postará
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla doporučena sněmovním imunitním výborem k vydání policejnímu stíhání

Vítězstvím ve druhém kole přímé prezidentské volby by předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dostal svou stranu na politické výsluní. „Mít za prezidenta předsedu strany, tak postavení TOP 09 dostane úplně jiné rozměry,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Je prý třeba si uvědomit, že není jen pánem na Orlíku, ale že je to i místopředseda vlády a především předseda strany TOP 09.

„Jak jsme viděli u Václava Klause, prezident má spoustu možností ovlivňovat vnitřní politiku. Vzpomeňme si na jmenování předsedy nevítězné strany ve volbách 2010 ministerským předsedou nebo na ty nešťastné amnestie. Protože kdyby si někdo uvědomil, že také paní Parkanová nebo pan Barták mohou být součástí amnestie nebo takové milosti, jakou dostala kdysi paní Chadimová, ještě když byl Karel Schwarzenberg kancléřem, a tu abolici podepsal Václav Havel, tak mu bude zřejmé, že by se postavení TOP 09 výrazně zlepšilo,“ vysvětluje Zdeněk Zbořil.

Schwarzenberg by pomáhal TOP 09 proevropskou politikou

Zmíněnou milost udělil Václav Havel kolegyni z disentu Martě Chadimové, která byla stíhána za restituční podvod a falšování dokladů. „Je (Chadimová) už potřetí ve vazbě, …proces se táhne tři a půl roku, nebere konce, rozsudek je v nedohlednu a ona je velmi vážně nemocná,“ řekl Havel v srpnu 1995 České televizi s tím, že si není jist, zda by se mohla “nějakého rozsudku dožít”. Chadimová milost odmítla, názor pak změnila až v říjnu 2003, krátce poté, co ji soudy s odkazem na zfalšované materiály dům sebraly.

Těžko však odhadnout, zda by i v tomto případě byl Karel Schwarzenberg pokračovatelem Václava Havla, jak od něj očekávají jeho příznivci. „Karel Schwarzenberg jako prezident by pomáhal TOP 09 i tím, co je dokonce jeho povinností. Podporoval by proevropskou politiku, kterou vyznává také TOP 09, byť je skrytá za zády ODS. Ale i kdyby dělal jen to, co má, a kdybychom mu nic jiného nepodsouvali, tak už jenom to, že je stranickým prezidentem, i když mluví o své nadstranickosti, mluví za mnohé,“ myslí si politolog.

Druhého takového lídra strana v rukávu schovaného nemá

Přitom schopnost být nadstranickým prezidentem Karel Schwarzenberg má, protože už dokázal souznít s více politickými stranami. Kandidoval do Senátu za Unii svobody, byl členem ODA, ministrem za Stranu zelených a nyní je členem TOP 09. „Dokázal by být víc nadstranický než třeba Václav Klaus, ale to, že je místopředsedou vlády a předsedou strany, posiluje spíš domnění, že by jak této Nečasově vládě, tak zejména TOP 09 pomáhal. To znamená, že by i TOP 09 mohla mít ve vládě větší slovo,“ očekává Zdeněk Zbořil.

Naopak politolog Petr Sokol upozorňuje i na možný negativní dopad na TOP 09. „Mohlo by to straně i uškodit, protože Schwarzenberg sloužil doposud jako její lídr, spíš bych řekl maskot. A pro příští volby do Poslanecké sněmovny TOP 09 určitě nemá v rukávu schovaného druhého podobného lídra, který by dokázal tak rozžhavovat veřejnost, jako to dokázal pan Schwarzenberg,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

Havel dával svým oblíbencům polibky smrti

Navíc protežování TOP 09 ze strany prezidenta by mohla veřejnost nést nelibě. „Zkušenost z období, kdy byl prezidentem Václav Havel, který si vždy vybral nějakou politickou stranu a snažil se ji podporovat a vždy to spíš byly polibky smrti, říká, že by to nemuselo TOP 09 pomoci. Navíc pan Schwarzenberg už byl v řadě stran, takže si myslím, že bude bez problémů schopen se od této odříznout. Vzhledem k síle Hradu z dob Havla či Klause čekám, že se i Schwarzenberg TOP 09 vzdálí, a té zbyde jen Kalousek. A ten rozdíl popularity je veliký,“ podotýká Petr Sokol.

Případná Schwarzenbergova prohra s Milošem Zemanem by ale podle Zdeňka Zbořila TOP 09 oslabit nemusela. „Vláda se stejně bude zuby nehty držet, takže na její přežití by Schwarzenbergův neúspěch vliv mít neměl. Šlo by samozřejmě o ztrátu prestiže, to v každém případě. Případná Schwarzenbergova prohra by sice oslabila Miroslava Kalouska v očích veřejnosti, ale na jeho pozici ve straně by to nemělo žádný vliv, protože tam není nikdo schopnější. Jednalo by se jen o ztrátu lesku TOP 09,“ míní politolog.

„Populární“ místopředsedové i stíhaná Parkanová se raději neukazují

Ani Petr Sokol si nemyslí, že by možný Schwarzenbergův neúspěch TOP 09 nějak poznamenal. „Předpokládám, že by zůstal ministrem zahraničí a předsedou strany do jejího letošního sněmu. Ale co si budeme nalhávat, pan Kalousek je už dnes ve skutečnosti výkonným předsedou strany. Ale až dojde k tomu přepřáhnutí mezi nimi, ať to bude teď hned, nebo na řádném sněmu, nebo před volbami, a Kalousek bude jediným lídrem strany, tak ji to oslabí ještě víc, než je slabá teď,“ domnívá se Petr Sokol.

„Mně se zdá, že Karla Schwarzenberga dnes podporují v přímé volbě jiní lidé než z TOP 09, její představitelé na veřejnosti prakticky nevystupují,“ všímá si Zdeněk Zbořil naprosté neviditelnosti prvního místopředsedy Miroslava Kalouska a místopředsedy Jaromíra Drábka, jejichž popularita se mezi lidmi limitně blíží nule. „Také paní Parkanová, za kterou se bil Kalousek jako lev, mohla vystoupit. Zřejmě se ale domnívají, že jsou na veřejnosti zdiskreditovaní, takže to je zřejmě obratný Kalouskův trik neukazovat se v blízkosti Karla Schwarzenberga,“ míní politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…