Peake se prý chlubí předčasně. Čtěte, co se děje s vládou a VV

19.04.2012 12:43

Podle informací ParlamentníchListů.cz stále není vůbec jasné, zda a za jakých podmínek bude pokračovat Nečasova vláda. Sice se zdá, že Karolína Peake má již dost přeběhlíků, aby mohla existovat minimálně provládní "stojednička" či "stodvojka", ale je otázkou, zda bude chtít premiér Petr Nečas riskovat vládu s tak malou většinou. Otevírá se několik variant.

Peake se prý chlubí předčasně. Čtěte, co se děje s vládou a VV
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

První je, že vznikne koalice ODS a TOP 09 a peakovců. Ta by se ale opírala jen o těsnou většinu, protože se zdá, že peakovci k dispozici více než osm poslanců dohromady nemají (VV počítají, že Radim Vysloužil se spíše přidá k frakci Peake.). Podpora poslanců Pavla Béma či Michala Doktora vládě by nemusela být bezpodmínečná.

Čtyřkoalice?

Druhou variantou je, že by byl zahájen usmiřovací proces mezi VV a frakcí Karolíny Peake a vznikla by jakási „čtyřkoalice“, což naznačil poslanec Milan Šťovíček, který zůstává ve VV a zároveň chce podporovat vládu. V neděli má proběhnout K9. Za VV v ní budou Radek John, Kateřina Klasnová a Jiří Kohout - šéf VV v Olomouckém kraji, ten má být zástupce regionů. Vít Bárta podle informací ParlamentníchListů.cz po zveřejnění nové nahrávky Kristýny Kočí prosazoval, aby VV odešly z vlády a podporovaly Nečasovou vládu bez účasti v ní.

Třetí variantou jsou předčasné volby, o kterých hovořila ODS i TOP 09. Na základě posledního průzkumu CVVM by ale drtivě vyhráli sociální demokraté a komunisté a ODS by se umístila až na třetím místě. Je tedy otázkou, zda by takové riziko Petr Nečas a ODS chtěli podstoupit.

Předsednictví VV a poslaneckého klubu

Je také otázkou, kdo převezme po Vítu Bártovi předsednictví poslaneckého klubu VV. Hovoří se o Janě Drastichové, která je první místopředsedkyní klubu a o které se jako případné předsedkyni hovořilo již dříve. Další možnou kandidátkou je Kateřina Klasnová. U ní bude záležet, zda bude odvolána z místopředsednického křesla Poslanecké sněmovny.

Rovněž se hovoří o tom, že Klasnová by mohla být předsedkyní strany po Radku Johnovi či první místopředsedkyní. Mluví se o tom, že by mezi nimi vznikla nějaká dohoda. Rozhodně by nešlo o nějaký lítý boj o post předsedy strany. Jako o dalších místopředsedech strany jsou zmínky o Michalu Babákovi či Petru Skokanovi.

„Karolína Peake se prý měla chlubit s tím, že má k dispozici 13 lidí, což se zdá, že mít nebude, a to by mohlo udělat Nečasovi vrásky. Nyní ODS zvyšuje tlak s tím, že hrozí předčasnými volbami. Sleduje tím, že by se toho mohli zaleknout další poslanci VV a přidat se k Peake. Tato taktika se podařila v případě neuskutečněné demise ministrů VV. Každý ale ví, že ODS si nemůže dovolit předčasné volby. To by byli sebevrazi,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj z VV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…