Peklo na vládě: Ministr školství Dobeš po hádce s Nečasem rezignoval

21.03.2012 18:15

ANKETA Při jednání vlády bylo pěkně dusno. Premiér Petr Nečas (ODS) podle zdroje blízkého vládě doslova řval na ministra školství Josefa Dobeše (VV). Důvod? Peníze. Ministr odmítá navrhované škrty v jeho resortu tak, jak je představil ministr financí Miroslav Kalousek. Následně ministr školství Josef Dobeš rezignoval.

Peklo na vládě: Ministr školství Dobeš po hádce s Nečasem rezignoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Na středeční vládě bylo dusno kvůli škrtům v resortu školství. Jak ParlamentníListy.cz informoval důvěryhodný zdroj blízký vládě. Premiéra Nečase rozlítilo, že Dobeš odmítá ustoupit v otázce škrtů na jeho ministerstvu.

Nečas řve, Dobeš hrozí

Anketa

Oznámkujte jako ve škole výkon Josefa Dobeše

18%
7%
8%
7%
60%
hlasovalo: 271 lidí

„Nečas řve na vládě na Dobeše, že odmítá škrtání v rozpočtu na rok 2012 v kapitole školství,“ uvedl zdroj. „Ministr reagoval, že vládu nevydírá, ale že je to jeho hranice a že raději odstoupí,“ dodal.

Přitom vláda ustoupila z původních škrtů 4,5 miliardy na dvě a půl miliardy korun. Ani to ministr školství Josef Dobeš nehodlal akceptovat. Proto rezignoval na svoji funkci.

Poslanec VV Martin Vacek ke škrtům ve školství pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Nemám z toho radost, ale zamyslet se nad tím by se měli ti, kteří přivedli tuto zemi do téměř bezvýchodné situace."

Místopředseda poslaneckého klubu VV ve své reakci na škrty ve školství tvrdí, že je považuje za další porušení koaliční smlouvy a "nefér tah" koaličních partnerů. "Chápu, že je nutné šetřit, například na sociálních dávkách dlouhodobě nepracujícím - tedy na podpoře parazitujících, ale do toho se nikomu nechce a navíc sáhnout na peníze učitelům je skvělý tah, jak poškodit ministra VV. Já osobně bych to viděl jako příležitost k nepodpoření "vrácení" majetku církvím," sdělil redakci Chaloupka.


Nesnížím učitelům platy

Ministr školství Josef Dobeš na dnešní vládě odmítl podpořit vázání finančních prostředků pro školství. I snížená varianta navržená premiérem ve výši 2,5 miliardy korun byla pro něj nepřijatelná, znamenala by totiž okamžité snížení platů učitelů.

„Nemohl jsem akceptovat toto drakonické zavázání rozpočtu školství, které by ve výsledku znamenalo okamžité snížení platů učitelům, což nechci připustit. Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

„Na zítra svolávám mimořádnou tiskovou konferenci na resort školství v deset hodin, kde vysvětlím své další kroky a poskytnu další informace,“ dodal Dobeš.

Místo Dobeše Navrátilová?

Podle dosud neověřené informace ParlamentníchListů.cz by mohla Josefa Dobeše nahradit ve funkci místopředsedkyně VV a zároveň místopředsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Dagmar Navrátilová.

Dohody se mají dodržovat

Že na vládě půjde tvrdě za svým a nepřipustí škrty, potvrdil Dobeš pro ParlamentníListy.cz už v minulém týdnu. „Já věřím, že ty koalicí dohodnuté peníze pro školství uhájím a že nedojde k vázání té částky 4,5 miliardy.  Bojuji za prioritu české vlády, kterou je vzdělávání, aspoň dle koaliční smlouvy. Nedovedu si představit, že budu ministrem, který slíbené peníze učitelům sebere," prohlásil Dobeš.

"Já jsem na tuto konfrontaci s ministrem Kalouskem připraven. Jsem konzervativní člověk a míním, že má platit stará zásada, že dohody se mají dodržovat. Pan ministr Kalousek se hlásí ke konzervativním a křesťanským hodnotám, čili bych od něj očekával, že takovou zásadu bude hájit a chápat,“ dodal.

Jestli se bude škrtat, odcházím

„Pokud on sebere 4,5 miliardy a já mám 85 procent finančních prostředků v platech na učitele, je jasné, že by to muselo vést ke snížení platů učitelům. Nedovedu si v žádném případě představit, že bych seděl na této ministerské židli a přesvědčoval již tak rozzlobené učitele, že je správně, že místo čtyř miliard jim přidáme jenom 1,5 miliardy, nebo jenom jednu miliardu kvůli tomu, že je doba úspor a oni mají spořit, i když se jim na začátku v programovém prohlášení slíbilo, že první dva roky naší vlády to budou učitelé, kteří zažijí narovnání platů, pak se to zafixuje a nevezme se jim ani koruna, ale ani nepřidá,“ dodal Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…