Penzistka: Chytráci Kalousku, Drábku, Nečasi. Vyžijete s třemi tisíci?

04.06.2011 19:48

PŘÍBĚH Užívat si klidného stáří a důchodu, jezdit na výlety, na dovolené k moři, chodit do kaváren, na dobré večeře, dělat si drobné radosti – to je přání mnoha českých důchodců. Realita mnoha z nich je však jiná. Svědčí o tom i svědectví seniorky z jižních Čech, paní Jiřiny. Celý život pracovala, teď říká:“Když vidím ministra Drábka v televizi a ty nohsledy z vlády, dělá se mi špatně."

Penzistka: Chytráci Kalousku, Drábku, Nečasi. Vyžijete s třemi tisíci?

Dvaašedesátiletá žena odešla před časem do předčasného důchodu, aby se mohla starat o svou těžce nemocnou matku. Proto ji stát "poděkoval" tím, že ji zkrátil důchod asi o 1 500 korun měsíčně.

„Když zaplatím nájem, služby, zbudou mi na měsíc tři tisíce - na jídlo, léky, oblečení. Z toho mám žít? Chtěla bych vidět toho chytráka Drábka, Kalouska, Nečase, jak by z toho oni žili. Dala bych jim to zkusit na měsíc, mluvili by jinak," říká pro ParlamentníListy.cz rozčileně žena, která celý život od svých osmnácti let pracovala, v obchodě i v administrativě.

Psali jsme:
Šéfsenior: Důchodci se bojí budoucnosti. Vyjdou do ulic
Zase ta profesorka, ta vládě pokoj nedá: Zastavte reformy
Krach vlády už v úterý. Když se Nečas a VV nedohodnou
Mladá komunistka tahá eso proti Nečasovi. Deset tisíc celiaků

Nebýt syna, skončila bych na ulici

„Zemřel mi v zimě manžel. Nebýt hodného syna, asi bych možná skončila na ulici. Důležité je pro mne zaplatit nájem, abych mohla v klidu bydlet. Mám malý, ale útulný byteček. To radši jím rohlíky a polévku, ale mám střechu nad hlavou. Jen jsem naštvaná, kam nás tihle "odpovědní", kteří mají plnou hubu úspor, šetření a demokracie zavedli. Kdyby nekradli, netunelovali, nepodpláceli, kdyby nebyla korupce, nemusela naše země takhle dopadnout. Vždyť jsme ostuda střední Evropy. Žije se tu dráž než v Německu, Rakousku, nebo v Americe. A to jsou skutečně vyspělé země, kde jsou důchody - to co dostávám já v korunách, dostávají tam v eurech nebo dolarech," říká žena, s kterou se život prý nemazlil.

„Než abych maminku nechala napospas, rozhodla jsem se o ni starat. Rok jsem to vydržela, pak musela stejně do ústavu. Našel se ale velmi solidní, důstojný, kde o ni bylo postaráno, a kde skutečně důstojně dožila. Obden jsem za ní chodila, byla s ní. Pak už mne nepoznávala vůbec, ale mám čisté svědomí, že o ni bylo postaráno. Ale jen proto, že kvůli tomu roku, co jsem ji měla doma, jsem šla předčasně do důchodu, abych ji nemusela šoupnout na LDN, mne stát trestá," ptá se paní Jiřina.

Sledujeme téma Důchodová reforma

Ministr se neobtěžoval

Před časem se odvolala proti výpočtu důchodu, když ji přišel přepočet s vdovským. Po manželovi dostala jen 1700 korun navíc.

„Odvolala jsem se, ale nebylo to nic platné. Psala jsem i ministru Drábkovi, ten se neobtěžoval odpovědět. Nesmírně lituji dnešních mladých a hlavně lidí okolo padesátky, kteří čekají na důchod. Těm mohu snad jen kondolovat. Nedostanou skoro nic a všechno bude ještě dražší. A dnešní dvaceti, třicetiletí - ti nedostanou snad ani, to, co mám já. Jaký mají mít vztah a úctu k této zemi, když na ni celý život dřou, platí, a pak se na ně jejich republika vykašle. Páni mocní všechno rozkradou, vytunelujou, ale pak budou říkat, jak je potřeba šetřit. Já nic neukradla, nikdy, ani korunu. Proč bych měla něco platit, proč by na mne a na milionech dalších měli ti neřádi ve vládě šetřit? Je to ostuda, této země, ta naše slavná vláda a celý ten systém," podotýká seniorka z jižních Čech.

Dále k tématu:
Odborář Zavadil: Naše reforma nebolí. Vláda si s ní vytřela pr...

Lidé musejí vyjít do ulic

Sama říká, že jedinou šancí je, aby opravdu davy lidí vyšly do ulic a dali vládě najevo, co si myslí, a že takhle ne. „Když si chci přivydělat, taky to nejde. Práce není pro mladé, natož pro nás důchodce. Nikdy jsem nebyla v žádné straně, ani nikdo z mé rodiny. Za socialismu jsme naopak měli řadu problémů. Ale pokud dneska půjdu volit, pravice to rozhodně nebude. Je vidět, kam to všechny ty vlády za 21 let dovedly. To, co komunisti zničili za 40 let, oni rozkradli za deset a za dalších deset to dodělali. Každý tam krade, ale odpovědnost nikdo nenese. Mrzí mne snad jediné, že jsem se nenarodila třeba v Rakousku, Německu nebo USA. Protože tam, když člověk pracuje, dostane mzdu. A když má odpracováno, dostane důchod. Ale opravdu důchod, ne almužnu. Vždyť to jde od deseti k pěti. Na Slovensku se už "chudým" začíná rozdávat mouka a těstoviny, čekám, kdy to zavedou tady ti „odpovědní" Kalouskové, Nečasové, Drábkové, Johnové a jiní," říká paní Jiřina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Příběhy dalších lidé čtěte ZDE

V nadsázce tvrdí, že nejlepším řešením by byla defenestrace. „V historii se lid s mocipány nemazlil, a bylo. Dneska bych udělala to samé. Jsme národ hlupáků, pořád jsme ustrašení, někomu lezeme do zadku, pořád se něčeho bojíme. Nechápu proč. Pokud máme v sobě ještě nějakou hrdost, nadělat na hlavu si přeci nemůžeme nechat. Ani ti pracující, mladé rodiny, ani postižení, ani my důchodci," dodává rázně seniorka.

Více:
Předseda Rady seniorů: Důchodci by se mohli a měli mít u nás lépe
Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich
Ekonom lidem: Debilita, říkat tomu reforma. Pracujte i ve stáří 
Na daních se nevybírá tolik, kolik jsme čekali, přiznal Kalousek
Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…