Penzisty děsí život o chlebu a vodě. Na víc jim Drábek nepřidal

30.08.2011 6:10

Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes spočítal, o kolik v reálu zřejmě narostou náklady starobních důchodů v příštím roce. Asi málokoho překvapí, že nejhůře na tom dle jeho výpočtů budou senioři žijící v Praze. Z čísel, jež Pernes předložil, je pak zřejmé, že vládou navrhovaná valorizace penzí současný životní standard důchodcům nezajistí - ba naopak - sníží ho. I proto senioři pracují na zákonu, jenž by tuto skutečnost měl zvrátit. Jsou prý připraveni ho předat do konce tohoto roku.

Penzisty děsí život o chlebu a vodě. Na víc jim Drábek nepřidal

Starobní penze by se měly valorizovat podle návrhu vlády v příštím roce o 259 korun. O kolik se však ve skutečnosti důchody v příštím roce navýší, zatím podle předsedy Rady seniorů ČR Zdeňka Pernese nikdo neví.

"Výpočet lze provést až po 9. září, kdy Český statistický úřad uveřejní srpnová data inflace spotřebitelských cen. Navrhovaná částka se tak může řádově až o pět desítek korun změnit - nahoru, ale i dolů," řekl pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes. Jak dodal, valorizaci však rozhodně nelze považovat za dostatečnou.


Čtěte také:


Podle něj totiž vláda na jedné straně zvyšuje penzi o 259 korun, na straně druhé pracuje na  strmém růstu životních nákladů. "Zvyšují se poplatky za léky, za pobyt v nemocnici, cena bydlení skokově vzroste v regulovaných nájemních bytech - v Praze už víme, že někde až o 1500 korun. Sečteno, podtrženo, růst nákladů na uspokojení základních životních potřeb bude výrazně vyšší než růst penzí - což znamená, že u důchodců dojde tím pádem k poklesu životní úrovně. A u seniorů starších, kteří mají penze nižší, to bude pokles úrovně velmi znatelný," varuje Zdeněk Pernes. Na důkaz svých slov předložil několik konkrétních čísel.

Spotřebitelské ceny zřejmě vzrostou zhruba o 3,1 procenta. To znamená, jak Zdeněk Pernes spočítal, zvýšení životních nákladů důchodce o 406 korun.

Čtěte také:


"Náklady na bydlení v průměrném pražském nájemním bytě obývaném seniory vzrostou zhruba o 1146 korun. Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se navýší podle odhadů o dalších 200 korun. Rozdíl mezi přímy a náklady je tedy zřejmý - pro pražské seniory kolem 1475 korun. Pomineme-li náklady na bydlení, které jsou v Praze nejvyšší z celého Česka, tak i tak je to 347 korun měsíčně. A to je počítáno jen u starobních penzí průměrných. U důchodců, co pobírají penze nižší, poklesne reálná kupní síla ještě výrazněji. Například čtyřtisícová penze totiž bude navýšena pouze o 94 korun,"  vypočítal pro ParlamentníListy.cz možnou realitu příštích let v životech seniorů Zdeněk Pernes.

Čtěte také:


Závěrem dodal, že s takovou situací se však nehodlá smířit. "A i když Radě seniorů byla odebrána možnost o výši valorizace vyjednávat, jediná možnost je vypracovat a do Poslanecké sněmovny předložit zvláštní zákon. A to také uděláme," uzavřel předseda rady seniorů Pernes s tím, že zákon bude předložený nejpozději do konce tohoto roku.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…