Politolog Zbořil: Opoziční smlouva byla smlouvou o podpoře menšinové vlády

04.10.2012 20:30

Na Nečasovu vládu už by málokdo vsadil pětník. Podle odborníků už nemá ani smysl, aby dovládla až do konce volebního období.

Politolog Zbořil: Opoziční smlouva byla smlouvou o podpoře menšinové vlády
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Nejsou schopni splnit ani ty hlavní úkoly, které si sami dali – církevní restituce jsou zabrzděné, státní rozpočet může napsat někdo v kanceláři Ministerstva financí, ale brzy se z něj může stát trhací kalendář, a důchodová a zdravotní reforma vyvolává obrovský hněv veřejnosti. Prostě už ve Strakově akademii Nečasův tým nemá co dělat,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil. Politici by se podle něj měli dohodnout na státním rozpočtu, vypadá to na rozpočtové provizorium, a na odchodu vlády.

Lidi už jsou z přemíry skandálů otupělí

Zbořil si nemyslí, že by posledním hřebíčkem do rakve vládní koalice nebo TOP 09 byla korupční aféra na ministerstvu práce a sociálních věcí, kvůli které rezignoval ke konci října ministr za TOP 09 Jaromír Drábek. Pokud odstupuje kvůli obavám z krajských a senátních voleb, které jsou za dveřmi, je to podle politologa zbytečné. Lidi už jsou z přemíry skandálů otupělí, větší roli začíná hrát celkový odpor k politickým stranám a politickému dění jako celku. Stejně není vyloučeno, že do konce října padne celá vláda, pokud neprojde ve sněmovně úsporný balíček, s nímž spojil premiér Petr Nečas důvěru, proto TOP 09 nijak nespěchá s hledáním Drábkova nástupce.

Z nouze ctnost

I když místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dává svého stranického kolegu Drábka za příklad, protože prý svým rozhodnutím převzal odpovědnost za politickou kulturu v zemi, a snaží se tak udělat z nouze ctnost, nemůže zastřít fakt, že Jaromír Drábek si svého dlouholetého kolegu Vladimíra Šišku, který nyní sedí ve vazbě pro podezření z korupce, přivedl na ministerstvo práce a sociálních věcí sám, udělal z něj svého statutárního zástupce a hájil ho proti kritice opozice i občanských sdružení, které upozorňovaly na podezřelé přidělování veřejných zakázek.

Drábek až příliš aktivně plnil reformní program vlády

„Drábek byl jedním z pilířů reformních snah TOP 09, byl to typ technokrata, z hlediska výkonu se zabýval technologií vládnutí, tím proti sobě vyvolal negativní postoje veřejnosti. Až příliš plnil program Nečasovy, nebo spíš Kalouskovy vlády, pořád bude nést znamení, že se choval arogantně k tělesně postiženým a sociálně slabším občanům,“ prohlásil politolog.

TOP 09 je na hraně volitelnosti do Poslanecké sněmovny

Zbořil upozorňuje na fakt, že v posledních měsících padají ve všech regionech preference ODS, donedávna z odklonu voličů od ODS žila TOP 09, stejně jako z odklonu voličů od ČSSD žijí komunisté a SPOZ. „Ale v posledních dnech, jak ukazují průzkumy veřejného mínění pro televizní diskusní pořady z posledních třech krajů, začala TOP 09 výrazně ztrácet, už by byla na samé hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny. Získává kolem šesti až sedmi procent. Šanci projít do krajských zastupitelstev ovšem TOP 09 má, protože tříprocentní hranici určitě překoná,“ uvedl.

Nástupce Nečasovy vlády sestaví Václav Klaus

Stejně jako někteří další politologové je i Zdeněk Zbořil přesvědčen, že Nečasova vláda brzy padne a další kabinet sestaví prezident Václav Klaus. „Protože nikdo jiný toho není schopen. Politické strany mezi sebou vykopaly příliš hluboké příkopy, aby se jejich lídři dokázali dohodnout. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice stále volá po předčasných volbách, zřejmě si myslí, že sociální demokraté všude vyhrávají, ale možná bude překvapen, když je někde přeskočí komunisté,“ soudí politolog.

Musíme se dostat z toho srabu

Prezident je podle Zbořila schopen ujmout se politické iniciativy a vytvořit vládu, která by Česko dovedla k předčasným volbám.  „Neumím si představit, jak by to stihli do prezidentských voleb, aby přímá volba hlavy státu i sněmovní volby mohly proběhnout současně,“ zamýšlí se Zbořil. Mohla by vzniknout jakási vláda národní shody, protože se prý „musíme hlavně dostat z toho srabu“. Politolog připomněl slova Miloše Zemana, který jako premiér prohlásil, že když se loď potápí, musí všichni k pumpám. Václav Klaus je podle něj jedním z mála politiků, který je schopen vyjednat nějaký kompromis. „Vždyť opoziční smlouva, kterou celý národ kritizoval, byla vlastně smlouvou o podpoře menšinové vlády. Klaus se Zemanem už si to zkusili. A na nějaké takové menšinové vládě by se měly strany shodnout,“ radí Zbořil.

Potřeba volit menší zlo je aktuální

Podle Zbořila je zajímavé, že průzkumy veřejného mínění v krajích ukazují, že kromě parlamentních stran mají naději dostat se do krajských zastupitelstev i malé strany, často kandidující jen v jednom regionu. „Jde o nové malé strany, které mají mezi třemi až pěti procenty příznivců. Většinou je v kraji pět až deset podobných nově postavených stran. I když většina lidí neví, co chtějí, mají pro ně určitou přitažlivost. Ta potřeba volit menší zlo je aktuální,“ dodává Zbořil. Lidé si podle něj říkají, „když se nepovedly Věci veřejné, třeba se povedou Zemanovci, Bobošíková nebo Paroubkova strana“.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…