Poslanec ODS Florián k pádu vlády: Je to ještě předčasné

16.09.2012 0:00

PůLNOČNÍ ROZHOVOR Jan Florián, který patří ke skupině poslanců ODS, kteří hlasovali proti vládnímu balíčku zvyšujícímu daně, uvedl, že se nespokojí pouze s kosmetickými změnami zákona. Je podle něj předčasné hovořit o tom, že by v krajní variantě, kdyby vláda neustoupila, hlasoval pro pád vlády. Podle něho se Miroslav Kalousek snaží z ODS udělat béčko TOP 09 a bývalí lidovci žádní pravičáci nejsou.

Poslanec ODS Florián k pádu vlády: Je to ještě předčasné
Foto: hns
Popisek: Jan Florián v půlnočním rozhovoru

Jaký je váš obvyklý program o půlnoci ze soboty na neděli?
Připravuji se na následující týden, dolaďuji program schůzek, hasím resty, dávám si dohromady podklady pro jednání sněmovny, čas od času napíšu nějaký článek a sleduji zprávy v televizi. Pokud mi nějaký čas zbude, nasadím sluchátka a poslouchám na internetu muziku. Líbí se mi živé koncerty, z interpretů jsou to například instrumentalista a vynikající kytarista Jeff Beck, saxofonistka Candy Dulfer, baskytaristka Rhonda Smith, kapely Vaya Con Dios, Bond Band nebo i němečtí Rammstein. Rád sleduji také MTV Unplugged a pokud mám vyloženě náladu na klasiku, rád si poslechnu i Novosvětskou od Antonína Dvořáka. Jsem spíše noční pták, takže usínám až po půlnoci.

Co večer pijete? Kávu, čaj, nebo něco ostřejšího?
Večer si klidně dopřeji i kávu a pitný režim doplňuji minerálkou. Tvrdý alkohol nepiji, mimořádně sklenku dobrého koňaku s přáteli a pouze občas a jen o víkendu, nemám rád ranní kocovinu a protože si řídím sám, potřebuji mít ráno čistou hlavu bez zbytkového alkoholu. Považuji se spíše za příznivce dobrých vín. Nedávno jsem od kamaráda dostal několik láhví izraelského červeného vína z Golanských výšin a musím říci, že bylo opravdu vynikající.

Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE

Spí se Vám dobře při vědomí, že můžete potopit vládu?
Předně musím říci, že nechci potopit vládu, to ostatně tvrdím konzistentně už skoro dva týdny. Tím bych chtěl vyvrátit všechny spekulace, které zazněly v médiích. Celý spor je o jednom špatném zákonu, který se jmenuje konsolidační balíček a o zvyšování daní nic jiného v tom nehledejte. Kandidoval jsem za program ODS, který říká „Malý úsporný stát a nízké daně“ a já své slovo držím.

Ekonom Petr Mach upozornil, že Nečasova vláda během svého dosavadního volebního období zavedla či zvýšila více než deset daní. Proč jste se ozval proti zvyšování daní ozval až teď? Bylo něco poslední kapkou?
To je pravda, ale do nekonečna to dělat nejde, tak kdy jindy. Upozorňovali jsme na tento problém už několik měsíců před projednáváním zákona, ale nikdo nás neposlouchal. Zvýšení daní ukázalo nižší výběr, další zvýšení DPH by udusilo ekonomiku.

Není vaše iniciativa proti zvyšování daní trošku bezzubá? Neměli by opravdoví pravičáci spíše bojovat za snižování daní? Navíc v době krize? A podpořit tak a oživit ekonomiku a iniciativu ekonomických subjektů?
Není, já i ostatní kolegové dostáváme denně desítky podpůrných e-mailů SMS od členů ODS, podnikatelů, živnostníků i obyčejných lidí. To je pro nás impulsem toho, že prosazujeme dobrou věc a že se držíme programu ODS za který jsme kandidovali. Doposud jsem nezaznamenal jediný názor, že je konsolidační balíček správný. Velice si vážím i názorů a vyjádření k DPH od renomovaných ekonomů například Miroslava Ševčíka. Kromě toho my usilujeme o zmenšení státu a reformy mandatorních výdajů, což souvisí.

Konkrétní do očí bijící je příklad spotřebních daní u pohonných hmot – neměly by se snížit?
Tak spotřebními daněmi u pohonných hmot to začalo. Zvýšily se a klesl výběr daně. Nyní se dělá už podruhé stejná chyba u DPH. Problém je, že ODS nechala TOP 09 klíčová ministerstva a bývalí lidovci prostě žádní pravičáci nejsou.

A co spotřební daň u alkoholu? Ekonomové varují, že vysoké daně napomáhají černému trhu a vede to až k otravám metylalkoholem.
U alkoholu bych spotřební daň ponechal. Podle mě spíše selhaly kontrolní mechanismy státu. Na co máme skoro šest tisíc celníků? U alkoholu je nutné myslet i na jeho negativní společenské důsledky. Levný alkohol by znamenal jeho lepší dostupnost a řadě lidí by to umožnilo vesele budovat závislost.

Co Vám nejvíce vadí na daňovém balíčku?
Zvýšení DPH, sankcionování úspěšných vyšším zdaněním jejich příjmů a trestání živnostníků. Sám jsem skoro 12 let podnikal jako živnostník a moc dobře vím, jaká je to řehole. Musíte si vydělat na dovolenou, hlídáte splatnost faktur, o víkendu děláte administrativu a když si po letech pořídíte lepší auto, většina závistivců, kteří jsou už po 15. hodině v hospodě, o vás říkají, že jste zloděj. Jsou ale i přející lidé, a to je dobře. Jak říkám „přej a bude ti přáno“, čím více budou lidé spokojení bude i více dobré nálady.

Jak se díváte na postoj Petra Nečase k „rebelům“? Považujete hrozbu pádem vlády za vyhrožování či vydírání?
Nejsme žádní rebelové. Když si do ruky vezmu předvolební plakát, na kterém je primátor Svoboda, tak ten slibuje stejné věci jako požadujeme my. Stejně tak většina kandidátů ODS. Chci jen dodržet to, co jsme slíbili voličům. Premiérovu taktiku nebudu komentovat.

Nebylo by lépe, aby vláda, které sama sebe označuje za pravicovou, a přitom zvyšuje daně, raději padla, aby nediskreditovala autentickou pravici do budoucna?
Ne, musíme v této chvíli jednat, nechceme pád vlády. Svět není černobílý. Například odpor můj a několika dalších poslanců za ODS proti vyšším daním dokazuje, že autentická pravice stále existuje. Od členů ODS necítím žádný odpor vůči našemu postoji. Naopak. 

Pokud vláda neustoupí a bude trvat na zvýšení daní spojené s hlasování o důvěře vládě, podvolíte se, nebo si budete stát na svém a budete hlasovat proti zvýšení i za cenu pádu vlády?
Je předčasné o tom teď mluvit, dál budeme vyjednávat. Můžu říct, že se nespokojíme pouze s kosmetickými změnami konsolidačního balíčku.

Nebojíte se, že při pádu vlády byste přišel o poslanecké křeslo a dopadl byste třeba jako Vlastimil Tlustý?
Pád vlády neznamená automatické rozpuštění sněmovny. Znovu opakuji, že se mi nejedná o pád vlády. Na druhou stranu se nebojím , že ze sněmovny odejdu, nemám leasing ani hypotéku a jako živnostník jsem se uměl vždy o sebe postarat. Voliči mě do sněmovny poslali preferenčními hlasy. Zvolili mě kvůli pravicovým názorům. Nehodlám pošlapat sám sebe.


Hynek Fajmon uvedl, že se v poslední době zdá, že Petr Nečas více naslouchá Miroslavu Kalouskovi než Václavu Klausovi. Souhlasíte?
To opravdu nevím, nejsem členem vlády, nesedím ve Strakově akademii. Rozumím ale tomu výroku. Ten výrok říká, že vláda už není tolik pravicová jako spíše lidovecká. A to má důsledky pro konkrétní kroky jako je například zvyšování daní proti kterému protestuji.

Považujete Miroslava Kalouska za pravicového politika a kompetentního ministra financí?
Považuji Miroslava Kalouska především za velmi obratného politického stratéga, kterému jde o to, aby se ODS stala béčkem TOP 09. A to nechci dopustit.

Není od vlády sprosté, že na jedné straně zvyšuje daně a tahá peníze českým občanům z kapes a na druhé straně schválila ESM, které nás může jen pro začátek při vstupu do eurozóny stát 350 miliard? A když k tomu ještě připočteme záruky z rezerv ČNB pro MMF na krachující státy eurozóny...
Je to takové pokrytectví evropských elit, které nezodpovědně žonglují stamiliardami z kapes daňových poplatníků. Bohužel se to jako nákaza rozšířilo i do postkomunistických zemí, které mají s takovým chováním zkušenosti z dob nedávno minulých. Vláda se pohybuje na hřišti možného, a to hřiště se jmenuje Evropská unie. Bohužel, na jiném zatím hrát nemůžeme.

Šéf komise EU hovořil o tom, že je nutné zavést bankovní unii a z EU vytvořit federaci. Co tomu říkáte? Neselhává "eurorealismus", když EU neustále pohlcuje další a další pravomoci národních států? Není na čase vystoupit z EU a vyjednat si výhodné podmínky, jako mají Švýcarsko či Norsko, které mají přístup na trhu EU, ale nemusí přijímat tolik směrnic a vzdávat se tak velké části své suverenity?
S vytvořením evropské federace absolutně nesouhlasím. Snahy vytvářet impéria proti vůli občanů jednotlivých evropských států považuji za zhůvěřilost, která se vymstí. Pan Barroso nezapře svoji komunistickou minulost. Tenhle plán mu nevyjde. Česká republika si musí zachovat svojí identitu, suverenitu a měnu. V tomto ohledu má prezident Václav Klaus naprostou pravdu. Pokud jde o Norsko či Švýcarsko, tak i ty musí kvůli síle EU přijímat řadu nařízení a dokonce platit za přístup na jednotný trh. Čas ale ukáže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…