Poslední možnost Hegera by byla drsná. Aktivovat bezpečnostní radu

29.12.2010 5:11

Existují dvě rozdílné cesty, kterými se dá zabránit odchodu lékařů. Ta první ,,po dobrém“ je splnit jejich požadavky na navýšení platů. Ta druhá ,,po zlém“ je víceméně nařízení, (pohybující se v rovině teoretického práva) založené na okleštění Listiny základních práv a svobod.

Poslední možnost Hegera by byla drsná. Aktivovat bezpečnostní radu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) má v záloze poslední argument, poslední prostředek, který by odvrátil případný exodus a masové výpovědi nemocničních lékařů. Ten je však až příliš tvrdý a lékařům se rozhodně líbit nebude. Přestože o něm ministr zatím neuvažuje, v krajním případě by se dal uskutečnit.

Dále čtěte:
Sledujeme téma Exodus lékařů
Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech?

BRS

"Ministr Heger by mohl dát teoreticky podnět ,,ohrožení bezpečnosti" na Bezpečnostní radu státu, která funguje v rámci vlády," vysvětluje ParlamentnímListům.cz politolog a právník Miroslav Mareš z MU Brno.

Členy tohoto orgánu jsou předseda a místopředsedové vlády, dále ministr obrany, financí, průmyslu a obchodu, dopravy, životního prostředí a samozřejmě zdravotnictví. "Není jasné, zda by mohlo být i takovýmto způsobem zabráněno lékařům v podání výpovědi a i pokud ano, jak dlouho by byl takový stav udržitelný?" táže se Mareš.

Zatím o tom neuvažuji

Sám Heger pro ParlamentníListy.cz popřel, že by o takovém scénáři uvažoval. Zatím, nutno podotknout. 

"Zatím o návrhu panu premiérovi aktivovat bezpečnostní radu státu neuvažuji. S kraji jsme ohledně výpovědí ve styku a situaci budeme sledovat první dva týdny v lednu a budu o ni průběžně informovat vládu," odpověděl redakci Leoš Heger.

Odejdou ti, bez nichž se nemocnice neobejdou, hrozí lékaři

Omez práva, přiřaď povinnosti

Nouzový stav může být podle zákona vyhlášen v případě živelných pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod, nebo jiného nebezpečí, které ohrožuje, životy, majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vyhlašuje ho vláda a neprodleně informuje Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nejdéle však na 30 dnů a prodloužit se dá jen se souhlasem sněmovny.

Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit , která práva a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají.

Krizové řízení

"V Listině základních práv a svobod v článku 26 se sice praví, že každý má právo na svobodnou volbu povolání, ale to by se muselo nějak omezit, což se mi zdá jako těžko udržitelná právní konstrukce," vysvětluje Miroslav Mareš.

Jedinou alternativu vidí Mareš v zákoně o krizovém řízení 240/2000 Sb. "Ten stanovuje práva a povinnosti právnických a fyzických osob při přípravě na krizové situace a při jejich řešení. Krizovou situací je podle tohoto zákona mimořádná událost, při níž je vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav nebo stav ohrožení státu," zní litera zákona.

Nejsem právník

"Podle mého názoru je lepší krizovým situacím předcházet, než je takto řešit za použití omezení práv na hraně zákona a ústavy. Nejsem právník, ale zajímalo by mne, zda je možné jako mimořádnou událost nazvat situaci, která je avizovaná rok dopředu a o které se v médiích takřka denně mluví a píše. "Mimořádnou" se může stát pouze díky nečinnosti ministra a vlády," zlobí se v reakci pro ParlamentníListy.cz předseda ČLK Milan Kubek.

Akce lékařů Děkujeme, odcházíme kulminuje v Praze

Ne kvůli živlu

Pokud by teoreticky nakonec k vyhlášení nouzového stavu na odvrácení výpovědí lékařů došlo, bylo by to vůbec poprvé v historii. Stav nouze byl na našem území deklarován především v souvislosti s přírodními katastrofami, (povodně 1997, 2002), a to ještě jen v některých krajích.

"Já jen doufám, že nakonec pan ministr najde ty tři miliardy, které se rozkradou na kdejakou předraženou zakázku a nenechá celou situaci zajít až do nouzového stavu," sdělil pak ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí lékařské komory Michal Sojka.

Více k výzvě Děkujeme-odcházíme:
Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…