Předčasné volby nebudou. Lídři se dohodli a budou dále vládnout

10.04.2012 17:39

V úterý ve 14 hodin začali jednat lídři koaličních stran o osudu vlády.Po třech hodinách a několika minutách už bylo jasné, že se koalice opět udrží ve stávající podobě a bude pokračovat. Ve hře bylo to, že pokud by se koaliční strany nedohodly na úsporných opatřeních přijatelných pro všechny tři strany, čekaly by Česko předčasné volby. Premiér Nečas to jasně řekl už minulý týden a v jeho rozhodnutí ho v úterý podpořili i poslanci a senátoři ODS.

Předčasné volby nebudou. Lídři se dohodli a budou dále vládnout
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Již několik minut po 17. hodině odpolední bylo jasné, že průběh jednání naznačil, že se současná koalice opět udrží a bude pokračovat. Klidné ale s největší pravděpodobností nebylo. Přesto na závěrečném vystoupení před novináři řekl premiér Petr Nečas, že v 99 procentech probíhala schůzka "neemotivně".

Anketa

Jste spokojeni s tím, že tato vládní koalice vydržela?

8%
92%
hlasovalo: 738 lidí

Předseda vlády a ODS Petr Nečas dal totiž v minulých dnech jasně najevo, že podmínkou dalšího pokračování koaliční vlády je politická shoda nad opatřeními, o kterých se nyní dohodli ekonomičtí experti a ministři. Připraven je proto premiér také upravit programové prohlášení vlády tak, že z něj budou vyňaty ty body, které vláda do konce svého působení z časových či finančních důvodů nebude schopna splnit.

Jednání ekonomických ministrů vládní koalice v úterý přineslo také shodu na rozpočtových opatřeních pro roky 2013 a 2014. Vláda totiž chce, aby se podařilo snížit deficit rozpočtu pod tři procenta HDP. Po jednání ekonomických expertů následovalo rokování špiček koalice (K12).

Ještě před ním však bylo jisté, že se ekonomičtí ministři tří vládních stran dohodli na opatřeních, jež mají udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Dohodu, která by měla umožnit pokračování nynější vlády, ještě musí potvrdit vedení stran vládní koalice a středeční jednání kabinetu.

Vyšší daně a nižší valorizace důchodů

Definitivní podoba v úterý uzavřené dohody ještě ale není známa. Porada ekonomických ministrů se však již v minulých týdnech shodla především na zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procento, tedy na 21 a 15 procent. Dohoda také počítala s nižší valorizací důchodů, které by příští rok vzrostly jen o třetinu růstu mezd a třetinu inflace.

Součástí zmiňované uzavřené dohody byla také druhá sazba daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny a zrušení stropu na zdravotní pojištění.

Nečas: Má smysl dál pokračovat

Premiér Nečas oznámil po skončení jednání K12 poté to, co celé Česko tak trochu celý den očekávalo. Novinářům řekl, že vláda ODS, TOP 09 a VV bude dále pokračovat.

"Má smysl v projektu, který jsme nastavili, pokračovat. Já za klíčové považuji dohodu koaličních špiček o přijetí konceptu pro roky 2013 a 2014. Dohodli jsme se také na revizi koaliční smlouvy s tím, že ze smlouvy bude vypuštěno to, co nejde realizovat," sdělil premiér. Dodal, že pro něj je nejdůležitější dohoda ekonomických expertů.

V konkrétních krocích pak přiblížil to, že vláda chce snížit v roce 2013 administrativní výdaje o 12 miliard korun. Deficit státního rozpočtu by neměl překročit 2,9 procenta HDP. Ohledně OSVČ pak vláda oznámila, že paušály zůstanou, stoupnou však sazby DPH.

John si pochvaloval, že konečně vzájemně komunikují

Předseda Věcí veřejných Radek John si ve svém vystoupení pochvaloval to, že koalice znovu podle něj našla vůli vzájemně komunikovat. "Sešli jsme se po delší době. A právě v té absenci komunikace mohly spočívat problémy. nyní jsme se proto domluvili i na konkrétních datech, kdy se co bude řešit. A to považuji za krok dobrým směrem," uvedl John. Při dotazech novinářů, se ohradil proti tomu, že mnoho lidí i z veřejnosti považuje Věci veřejné za podnikatelský projekt. Označil to za nesmysl a pomluvu.

Véčkaři prosadili zachování porodného, sdělil John

ještě před výsledkem jednání K12 podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty tato strana prosadila v úterý takénapříklad zachování porodného, které bylo jedním ze sporných bodů. V roce 2013 by mělo také zůstat zachování osvobození od daně pro plyn využívaný pro vytápění domácností. Součástí dohody má být rovněž zavedení druhé sazby daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny a zrušení stropu na zdravotní pojištění.

Z jednání také vyplynulo, že do letošního léta připraví ministerstvo financí varianty a analýzy daňové amnestie, zdanění výher či vyšší zdanění hazardu.

Ačkoli se před jednáním proslýchalo, že VV budou tlačit na zmírnění avízovaných vládních škrtů, Radek John už před schůzkou koaličních špiček novinářům oznámil, že klíčová bude odpolední schůzka. Na ní má koalice jednat o 50 stránkách koaliční smlouvy. Šéf VV však uvedl, že jeho strana nemá problémy s ekonomickými návrhy a škrty.

Výsledek ale nemusí být přesto tak jasný...

I přesto, že šlo už o opakovaný trik Věcí veřejných s výhrůžkou shodit vládu a vždy se nakonec ukázal jako bezpředmětný, tentokrát přece jen mohl kartami zamíchat jeden fakt.

"O vládě rozhodne hazardní lobby," tvrdil totiž poslanec Věcí veřejných Josef Novotný. A pokud prý Véčka ze svých jasných postojů ke zdanění zisku loterijních společností couvnou, nemohou s jeho hlasem vládní koalice napříště počítat, řekl ParlamentnímListům.cz.

Dodal i svou známou a veřejně pronesenou již poněkolikáté domněnku, že vláda Mirka Topolánka padla na jaře 2009 kvůli tomu, že se její členové ze Strany zelených pokusili zdanit hazard. I v současné vládní krizi jde podle poslance, který se v rámci své politické kariéry na souboj s údajnou hazardní lobby plně zaměřil, o to, zda vláda premiéra Petra Nečase jeden ze svých programových bodů, tedy zdanění hazardu, z programu odepíše či nikoliv.

"Řekl bych, že v úterý se nedozvíme vůbec nic o tom, zda koalice půjde dál nebo ne. Ty důležité věci - takzvaně pod čarou - vyjdou najevo až v pátek," řekl ParlamentnímListům.cz Novotný. Za vládní krizí údajně stojí mimořádné rozezlení provozovatelů hazardu na Věci veřejné. Ti si prý dokážou účinně zajistit, aby se v případě potřeby konaly předčasné volby.

"Nastanou, pokud Věci veřejné neustoupí ze svého záměru řádným způsobem zdanit hazard a zároveň v zájmu zajištění dodatečných příjmů státního rozpočtu zdanit i výhry, na to si klidně vsaďte," tvrdil poslanec Novotný.

Vládní krize se táhne již týden

Nynější koaliční krize začala zveřejněním nahrávky Kristýny Kočí, která má podle VV dokazovat, že se ODS a TOP 09 snažili kupčit s jejich poslanci a de facto tak uvnitř jejich strany osnovali puč. Vedení VV poté vyzvalo své ministry, aby podali demise, na což premiér reagoval jednoznačně: Předáte-li demise, jakýkoliv prostor pro další jednání se uzavírá a budou předčasné volby.

Ministři nakonec demise nepodali, jako první se vzepřel šéf resortu dopravy Pavel Dobeš a podpořila ho jeho kolegyně a místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Předseda vlády dal následně po jednání vedení ODS jasné ultimátum – v úterý, tedy dnes, se sejde vedení koaličních stran a situaci vyřeší. Buď pokračováním vlády, nebo předčasnými volbami.

Věci veřejné tvrdí, že na čtvrtečním jednání s představiteli ODS dostaly příslib, že se budou na zasedáních špiček koalice řešit jejich požadavky. Týkají se například rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a situace na státních zastupitelstvích a ve státním podniku Lesy České republiky. Debata by mohla být i o letošních škrtech ve školství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…