Prioritou je pro mě podpora kvalitních potravin, tvrdí ministr Toman

07.09.2013 11:36

Předseda Potravinářské komory ČR a ministr v demisi v Rusnokově vládě Miroslav Toman považuje za svou prioritu vysokou bezpečnost potravin a lepší informovanost spotřebitelů. Těmto tématům se chce naplno věnovat i jako šéf resortu zemědělství.

Prioritou je pro mě podpora kvalitních potravin, tvrdí ministr Toman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Mezi další priority ministra Tomana patří posílení kontrol potravinářských dovozů z rizikových zemí za účelem zvýšení bezpečnosti potravin. "Kontroly dovozových potravin mají jediný cíl - aby se na náš trh nedostávaly potraviny, které jsou buď přímo zdraví nebezpečné nebo nekvalitní a falšované," říká Toman v rozhovoru pro deník Právo.

Důležitá je podle ministra kromě podpory propagace kvalitní zemědělské a potravinářské produkce místních zemědělců také lepší informovanost spotřebitelů. To si Toman představuje tak, že například i u nebalených výrobků prodávaných na pultě by měl být spotřebitel informován o podílu hlavní složky, tedy například jestli je párek vyroben ze sóji nebo masa, stejně jako o zemi původu nebo výrobci.

Propagace českých potravin

Propagace kvalitních potravin by se podle Tomana měla opřít o již existující značky. "Je nepochybně naší výhodou, že propagace může stavět na tradičních a veřejnosti dobře známých značkách kvality a původu, jako je například národní značka kvality Klasa," říká ministr.

Šéf resortu zemědělství je spokojen také se soutěží Regionální potravina. Zájem výrobců je prý velký. "Ministerstvo zemědělství vnímá soutěž Regionální potravina jako významnou podporu malých a středních výrobců v regionech, kteří přináší na trh potravinářské výrobky s tradičními recepturami," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…