Profesor Keller spílá šéfovi OECD. Pochválil totiž Nečase

20.11.2011 6:46

Gratuluji vám k ekonomickým reformám, pochválil v pátek Generální tajemník OECD Ángel Guarría premiéra Petra Nečase (ODS). OECD si chválí svoje reformy, své rady, které ČR uděluje, míní sociolog a publicista Jan Keller. Podle něj navíc experti OECD nevidí, že reformy deklasují nižší patra středních vrstev, které jsou oporou demokracie.

Profesor Keller spílá šéfovi OECD. Pochválil totiž Nečase
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

„Gratuluji vám k ekonomickým reformám. Trhy si toho všímají a zvyšují Česku rating, zatímco ostatním padá," řekl Guarría v přítomnosti Petra Nečase. Podle Kellera ale není k čemu gratulovat. Reformy jsou potřebné, ale ty naše podle sociologa ohrožují oporu demokracie - totiž střední vrstvy.

Psali jsme:
Šéf OECD chválil Nečase. Ano, tato země potřebuje reformy. Jste vzor

Reformy ano, tohle je ale likvidace

„Já když kritizuji reformy, tak ne proto, že bych byl proti jakýmkoliv reformám. Kritizuji je proto, že mi vychází, že na tyto reformy doplatí zejména nižší střední vrstvy, kterým tak může hrozit deklasování," řekl Keller ParlamentnímListům.cz.

Spolu se středními vrstvami se pak podle něj svezou i senioři. „To znamená skupina sociálně nejbezbrannějších osob," dodal Keller. Ten je přesvědčený, že nasčítané dopady všech reforem, tedy penzijní reformy, zvýšení DPH, reformy zdravotnické a zatím odsunuté reformy daňové, ohrožují nižší patra středních vrstev natolik, že hrozí velkému množství domácností propad o třídu níže.

OECD experimentuje s oporou demokracie

„A to je velice nebezpečné experimentování, protože střední vrstvy, dokud se jim jakž takž daří, jsou oporou demokracie," myslí si Keller. „Pokud se podle expertů OECD dá s oporou demokracie hazardovat, tak je to názor expertů OECD, který já osobně rozhodně nesdílím," řekl sociolog rezolutně.

„Myslím si, že oni to chválí hlavně proto, že ty reformy nejsou nic původně českého. Ty jsou dělány hlavně podle rad, které udělují experti OECD. To znamená, že tito lidé si jenom pochvalují, jak údajně dobře radí," dodal sociolog, který se dopady reforem zabývá dlouhodobě.

Experti? Určitě netuší sociální dopady svých reforem

Sociolog je přesvědčený, že reformní architekti, tedy ekonomičtí experti OECD, by nedokázali říci, jaké budou dopady reforem na zmíněné vrstvy obyvatel. „V OECD jsou podle mě ekonomové, kteří se odtrhli od sociální reality," kritizuje Keller.

„Jsem přesvědčený, že nikdo z těchto odborníků, kteří teď chválí naše reformy, by nebyl schopen říci jedinou větu ohledně dopadu reforem na všechny typy domácností. Přitom je jasné, že ty dopady na některé typy domácností budou velice - no tvrdé je ještě moc měkké slovo. Ty dopady budou zničující," obává se sociolog.

Zatím ještě není 17. listopad

Podle Kellera je předčasné hodnotit odpor proti reformám uvnitř společnosti podle oslav 17. listopadu v Praze, kde se sešlo „jenom" něco přes dva tisíce kritiků vlády a reforem. „Nenechme se mýlit kalendářem. Ve čtvrtek se nejednalo o sedmnáctý listopad, ale o Palachův týden. V té analogii jsem zatím ještě v lednu," uzavřel Keller s odkazem na vývoj předcházející před více než dvaceti lety sedmnáctému listopadu.

Psali jsme:
Frustrace lidí nebere konce. Někteří chtějí politiky naházet do Vltavy
Vládu jste nesvrhli, seděli jste doma. Kalousek: Holt byla zima
Demonstrace proti vládě: Více než dva tisíce lidí v Praze

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…