Restituční Hanáková a další ministři na odstřel: Už se to rýsuje

09.11.2012 12:08

Kabinet Petra Nečase čeká obměna, kterou premiér na kongresu svým spolustraníkům slíbil. Kromě změny vládního kurzu má jít i o vylepšení image, a tak by se podle zákulisních úvah měli z ministerských křesel poroučet mimo jiné šéfka resortu kultury Alena Hanáková nebo obrany Alexandr Vondra. Na spadnutí má být i odvolání Pavla Dobeše z dopravy.

Restituční Hanáková a další ministři na odstřel: Už se to rýsuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas se zdraví s Pavlem Dobešem

Premiér Petr Nečas slíbil delegátům Kongresu ODS, že změní vládní kurz doprava a že sáhne k personálním změnám, jež by mohly jeho silně nepopulární vládě přihrát v očích veřejnosti nějaké kladné body. Poté, co obhájil pozici v čele strany, tak pro média potvrdil, že k nějakým změnám dojde a s úsměvem ve tváři dodal, že pro jeho kabinet to není nic výjimečného. Z jeho šibalského výrazu bylo patrné, že si vůbec neuvědomuje prioritně vlastní odpovědnost za to, koho si do vlády vybere.

Jakákoli změna ve složení Nečasova kabinetu však už může být zbytečná. „Tahle vláda žádnou reputaci už nikdy nezíská. Mimo jiné proto, jakým způsobem prosazuje svoje návrhy, které jsou v rozporu s veřejným míněním a se zájmy veřejnosti. Tahle vláda, i kdyby v ní sedělo sedm trpaslíků a velel tomu archanděl Gabriel, tak by neměla šanci získat sebemenší respekt. Takže je úplně jedno, jestli tam sedí ten či onen nebo jiný stranický protežé,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Za Hanákovou by mohl přijít i umělci podpořený nestraník

V souvislosti se změnami v čele resortů se nejvíce spekuluje o třech jménech. Spočítané to má mít ministr dopravy Pavel Dobeš, nikoli však kvůli problematickému registru vozidel, ale protože se jeho odchodu dožaduje šéfka LIDEM Karolína Peake. Po ztrátě senátorského křesla a postu místopředsedy ODS má kauzou ProMoPro zatížený Alexandr Vondra přijít i o funkci ministra obrany. A podobný osud prý čeká i šéfku kultury Alenu Hanákovou.

Té v současnosti radí jen malý okruh lidí z hnutí STAN. Kromě předsedy Petra Gazdíka a místopředsedy Stanislava Polčáka to jsou bývalý ministr Jiří Besser a předsedkyně středočeské organizace hnutí STAN Věra Kovářová. Ani jeden z nich však nejspíš pro vedení resortu nepřichází v úvahu. Před výběrem Hanákové byl koncem minulého roku ve hře o funkci i bývalý generální ředitel České televize Ivo Mathé, když velkou roli při jeho nominaci sehráli umělci spřátelení s Karlem Schwarzenbergem. Jejich angažmá v této věci nelze vyloučit ani tentokrát.

Zubař nebo učitelka ze školky kultuře ani vládě prestiž nezvýší

„Je úplně lhostejné, jestli na Ministerstvu kultury sedí zubař nebo učitelka z mateřské školy, když rozhoduje jen to, zda mají legitimaci TOP 09 nebo jiné strany. Dokud tam nebude sedět někdo, kdo kultuře rozumí a má o ni zájem, jako byl například Václav Riedlbauch, tak vláda nemůže mít respekt veřejnosti. Vždyť její jednotlivé segmenty – lékaři, pracovníci z kultury a další – vidí, že jejich resorty nejsou řízeny kompetentně,“ podotýká Petr Žantovský.

Kromě zmíněných tří nabízejících se změn se objevují i další úvahy, jak by Petr Nečas mohl alespoň trochu vylepšit reputaci svého kabinetu a zároveň uspokojil ambice svých spolustraníků. Není tajemstvím, že ODS má dlouhodobě zálusk na Ministerstvo zdravotnictví a jeho šéfa Leoše Hegera kritizuje za pomalé a nedostatečné reformy. Nahradit by ho prý mohl Boris Šťastný a Heger by převzal resort práce a sociálních věcí po odstoupivším Jaromíru Drábkovi.

Bendl svůj přechod ze zemědělství na vnitro označil za fámu

„Slyšel jsem už dokonce dvě verze. Jedna je ta, že půjdu na ministerstvo práce. Ta druhá je, že budu ministrem zahraničí. Obě informace musím naprosto dementovat. Alespoň na úrovni TOP 09 se o ničem takovém neuvažuje,“ prohlásil Leoš Heger pro Lidové noviny. Do čela resortu práce a sociálních věcí ale TOP 09 navrhla Ludmilu Müllerovou a Hegera chce ponechat ve zdravotnictví.

Zmíněné nahrazení Hegera Šťastným v sobě skrývá i to úskalí, že by TOP 09 přišla na úkor ODS o jeden resort, což by nutně vyvolalo další změnu ve vládě, aby dohodnuté počty míst zůstaly zachovány. Objevila se i spekulace, že by dosavadní ministr zemědělství Petr Bendl měl zájem o vedení vnitra. „Je to jen fáma,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Petr Bendl na úvahy, že by ve vládě jen změnil křeslo.

Diletanti v čele resortů svědčí o tom, že vládu občané nezajímají

Rozepře a krize provázejí Nečasův kabinet prakticky od první chvíle jeho jmenování, což je dáno tím, že byl složen na základě pragmatických, a nikoli programových bodů. „Neuplynul jediný měsíc vládnutí, aby se v médiích neobjevovalo, že vláda je před rozpadem a budou předčasné volby. Píše se to v jednom kuse. Jednou je to kauza pana Bárty, pak paní Parkanové, pak zase někoho jiného,“ připomíná Petr Žantovský nepočítaně otřesů této koaliční vlády.

Samotné kauzy jsou však jen doprovodným efektem působení Nečasova kabinetu. „Ta vláda má ve svém genu uloženu totální nestabilitu a bezperspektivnost. Navíc to ještě posiluje tím, že obsazuje ministerstva diletanty z hlediska dané odbornosti. To je pak sebevražedné chování a vláda nám tím i dává jasně najevo, že jí jsou občané zcela ukradení,“ dodává mediální odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…