Rozzlobený antikomunista Wolf: Babiš si koupí čest a loutkové divadlo pokračuje

01.02.2014 10:10

JINÝMA OČIMA Čestná minulost. Tu si zaplatí šéf hnutí ANO Andrej Babiš a loutkohra, která se v zemi odehrává skoro čtvrt století, bude pokračovat. Většina ministrů, jako například Martin Stropnický na obraně, totiž svým resortům nerozumí a jde jen o to, aby podepisovali přichystané smlouvy. Tak vidí novou vládu bývalý politický vězeň, chartista a antikomunista Jiří Wolf. Podle něj bude hůř.

Rozzlobený antikomunista Wolf: Babiš si koupí čest a loutkové divadlo pokračuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Wolf

„Ta naše Babiška si chce čest koupit a uplácí, kde se dá. Podle některých se nedá koupit zdraví a čest, ale jak vidíme v přímém přenosu, tak se to dá. Zaplatí si čestnou minulost,“ vysvětluje bývalý politický vězeň Jiří Wolf. Ohledně nové politické reprezentace, ale i dalšího směřování země, je dost skeptický.

O politických analfabetech

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
„Voliči Andreje Babiše z ANO volili, že je miliardář a nebude muset krást. Když lidi přestanou věřit sociálním či občanským demokratům, tak se založí nová strana a většina ji zcela naivně zvolí. Většina národa je hnána citem a jsme obrovští političtí analfabeti. Věří se tomu, že bude lépe, když se zvolí nová strana. V tomto případě šlo o raketový start Babiše a za čtyři roky dáme opáčko,“ komentuje volební preference.

Po volbách prý Wolf vždy říká, že se uvidí, jak se politici vybarví. „A jedna třetina politiků se opravdu vybarví, ostatní lze prohlédnout už dřív. Velké iluze si nedělám. Slibují, že se zvýší důchody, ale nevěřím tomu. Když stát nemá z čeho žít, tak co může zlepšovat. To si spočítá i dementní člověk. Nevidím zde změny k lepšímu. Do sraček budeme zapadat hlouběji a hlouběji,“ říká.

Podle něj je společnost tak nemocná, že už nepůjde uzdravit. Odehrál se v ní totiž proces, kdy nemocná včela vlétne do úlu a nakazí celý úl. Přitom nezapomene šťouchnout do Václava Havla, kterého dlouhodobě tvrdě kritizuje. „Pan filosof Havel kdysi v Lánech moudře prohlásil, že slušný a čestný člověk nebude nikdy bohatý. Pak během měsíce vzrostla strašně kriminalita, protože si lidé uvědomili, že se nikdy nebudou mít dobře,“ glosuje.

Uzavřený kruh loutek

Podle něj vláda nejspíš celé čtyři roky vydrží. „Já už ale nevěřím žádné vládě. Slušní lidé se do politiky nedostanou, protože nedostanou šanci. V Česku je obrovské množství vzdělaných lidí, ale do politiky se hrnout nebudou. Ministrem obrany byl u nás vždy břídil. V ostatních státech jde o generály, u nás o břídily. I v mnoha dalších případech jsou funkce ministrů jen trafiky pro politické strany. Za zády těchto břídilů, možná i s jejich vědomím, se korupčí, intrikaří a tak dále,“ podotýká.

K popsání situace si pomůže klasikem. „Jak říkal Švejk, že když dáte na vojně nějakému pitomci klíč od latríny, tak se ani nevyčůráte. Tyhle funkce jsou trafiky. Jak může bývalý četař Martin Stropnický rozumět armádě? On tam bude jen na to, aby podepisoval lejstra. Je jen loutkou. Když se Jan Ruml stal ministrem vnitra, přiznal, že kolem něj lítali estébáci a on dělal pošťáka. Ministr o ničem nerozhoduje, všechno dělají úředníci. Ti jsou nesmrtelní. Jde o uzavřený kruh výměny loutek,“ míní.

S ohledem na předchozí slova velebí první republiku. „Za první republiky tomu většina lidí, co byla na takových postech, rozuměla. Šlo o profesory a vzdělané lidi. V parlamentu bylo, pravda, pár sedláků, ale to bylo všechno. Dnes jsou to samé loutky. Ničemu nerozumí a dělá za ně vše spolek úředníků, který zůstává nezměněn. Takže zůstane nezměněn i systém úplatků a korupce. Policie by je musela pozavírat všechny, půlku republiky. Každý druhý starosta krade, lidé neplatí daně, zločinnost kvete,“ zakončuje s tím, že ke zlepšení situace v zemi nikdy nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…