Rusnok byl u Klause. Jednali spolu prý přes hodinu

25.07.2013 18:53

VÍME PRVNÍ Premiér Jiří Rusnok vyjednává podporu pro svůj kabinet na všech stranách. Dnes odpoledne se sešel s bývalým prezidentem Václavem Klausem a strávili spolu více než hodinu. Je možné, že se předseda úřednické vlády snažil získat od bývalého prezidenta podporu pro svou vládu. Úřad vlády však utajenou premiérovu schůzku odmítl komentovat.

Rusnok byl u Klause. Jednali spolu prý přes hodinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka podruhé zasedala

Na začátku srpna se má v Poslanecké sněmovně hlasovat o důvěře vládě. Premiér Jiří Rusnok již avizoval, že bude vyjednávat o podpoře kabinetu na všech stranách. V posledních dnech se proto schází se zástupci sněmovních stran.

Nyní se však pokusil získat podporu politické autority, která není součástí sněmovny, ale je všeobecně známo, že má na část jejích členů značný vliv. Zdroj, který si nepřál být jmenován, prozradil ParlamentnímListům.cz, že se Rusnok ve čtvrtek odpoledne setkal s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

Oba spolu hovořili více než hodinu. Není zřejmé, o čem spolu jednali, ale je možné, že se premiér Rusnok snažil získat od bývalé hlavy státu podporu pro projekt své vlády. O její důvěře mají poslanci hlasovat na začátku srpna a doposud není jisté, jak hlasování dopadne. Klíčový bude nejspíš zejména postoj ČSSD, která disponuje nejpočetnějším poslaneckým klubem.

Je známo, že Václav Klaus má velký vliv na část poslanců ODS, kterou na začátku devadesátých let založil, byl za ní dvakrát předsedou vlády a až do roku 2008 byl jejím čestným předsedou. Poté, co skončil na Pražském hradě, se objevily spekulace, že by se do strany, zmítané krizí, mohl vrátit. Klaus si stále udržuje vliv na část poslanců. Proto by jeho podpora mohla zamíchat doposud kategorickým odporem ODS vůči Rusnokově vládě.

Strana odmítá kabinet podpořit, označuje jej za „vládu přátel a sponzorů Miloše Zemana“ a například šéf jejího poslaneckého klubu Marek Benda v posledních dnech prohlašoval, že pokud někdo z poslanců prolomí jednotné odmítavé stanovisko, bude ze strany vyloučen.

Václav Klaus má však v ODS řadu oddaných stoupenců, například poslance Borise Šťastného. Ten již ve středu naznačil určitou formu „rebelie“ vůči stranickému vedení, které protestovalo proti požadavku prezidenta, aby koalice dodala 101 úředně ověřených podpisů. Zatímco Miroslava Němcová byla požadavkem rozhořčena, Šťastný pro ParlamentníListy.cz s určitou nadsázkou uvedl: „Uznávám, že je prapodivná doba, tak zvažuji, že se vzepřu předsedkyni sněmovny a k notáři se skočím upsat. Alespoň bude na Hradě jisté, že podporu budoucí vládě nepodepsal místo mne Fantom Morrisvillu,“ uvedl Śťastný.

Úřad vlády nechtěl Rusnokovu návštěvu u exprezidenta ani její obsah nijak komentovat. Tiskový mluvčí kabinetu Jan Hrubeš pro ParlamentníListy.cz uvedl: „O tom upřímně nic nevím. Je nicméně běžné, že pracovní schůzky pana premiéra tiskový odbor úřadu vlády nekomentuje.“ Později doplnil: „Je mnoho pracovních schůzek, které premiér během dne absolvuje, ale nejsou určeny k veřejnému komentáři.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…