Rusnok mluvil v OSN. Nabídl rady, jak budovat demokracii

28.09.2013 8:25

Český premiér Jiří Rusnok ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN vyzval k mezinárodní spolupráci při řešení nejpalčivějších problémů světa. Nabídl také české zkušenosti s přechodem k demokracii.

Rusnok mluvil v OSN. Nabídl rady, jak budovat demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok upozornil na zranitelnost zvolna rostoucí světové ekonomiky, apeloval na politické řešení konfliktu v Sýrii, vyjádřil znepokojení nad stagnujícími jednáními o nešíření jaderných zbraní a jaderném odzbrojení, nad ohrožováním lidských práv a svobod i rostoucím rozdílem mezi bohatými a chudými. "Chceme-li se těmto a dalším výzvám postavit, pak je mezinárodní spolupráce klíčová," zdůraznil.

Za nejvhodnější platformu označil OSN a její orgány, které se však musejí přizpůsobit měnícímu se světu a hned zpočátku si vytyčit realistické plány a postupy.

"Česká republika jakožto země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena podělit se o své zkušenosti spojené s přechodem k demokracii a zemím procházejícím tímto procesem nabídnout svou pomoc, prostředky a know-how," ujistil.

Odsoudil použití chemických zbraní v Sýrii

Za "hluboce znepokojující" a "nepřijatelné" označil předseda české vlády užití chemických zbraní v Sýrii. "Ať už dal příkaz k chemickému útoku kdokoli, vážně porušil zásadu odpovědnosti chránit civilní obyvatelstvo. To je válečný zločin a zločin proti lidskosti a pachatelé by se z něj měli zodpovídat před mezinárodním trestním soudem," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…