Schwarzenberg: Gripeny jsou už dohodnuté. Táhne se to, což je blbé

15.08.2013 8:56

Vláda Jiřího Rusnoka je v demisi a premiér naznačil, že kabinet nebude schvalovat žádné zásadní věci. Nyní ale podle všeho podpoří další pronájem stíhaček gripen za miliardy korun. Ministerstvo obrany na uzavření obchodu tlačí, lepší nabídka od švédské strany prý nepřijde.

Schwarzenberg: Gripeny jsou už dohodnuté. Táhne se to, což je blbé
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

"Já to velmi rád přenechám příští vládě, ale když budu mít velikou míru jistoty, že by to znamenalo zhoršení podmínek pro Českou republiku, tak to klidně nechám schválit touto vládou," prohlásil premiér Rusnok ve středu.

Ministerstvo obrany tvrdí, že švédská nabídka platí pouze do října, podmínky už prý lepší nebudou. Podle informací deníku Právo se ministr Vlastimil Picek chystá nabídku vládě předložit na konci srpna. Podle mluvčího obrany Vladimíra Lukovského dodavatelé při jednáních uvedli, že pokud nebude kontrakt podepsán do října, přehodnotí podmínky.

Strany nejsou v názoru jednotné

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je vše již připraveno a kontrakt by měl být dokončen. "Ve skutečnosti je to dávno dohodnuté. To dohodl Picek ještě za bývalé vlády na návštěvě ve Švédsku. Vlastně to potřebuje jen podpis a razítko," uvedl. "Už se to táhne příliš dlouho a je to blbé. Nečas neměl gripeny rád, asi proto, že je pořídila jiná vláda bez ODS, ale armáda je potřebuje. Je to nejrozumnější řešení pro naše letectvo," podotkl Schwarzenberg.

S tím nesouhlasí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten Rusnokovi nevěří, že by Švédové odmítli současnou nabídku prodloužit, kdyby se někdo snažil. "Proto ten argument pokládám za výmluvu, nikoli za relevantní argument," řekl exministr financí pro Právo.

Ani v ČSSD nenajdeme názorovou shodu. Zatímco stínový ministr za ČSSD Jan Hamáček považuje pokačování pronájmu gripenů za nejekonomičtější řešení a nemá problém s tím, že to schválí vláda Jiřího Rusnoka, první místopředseda Michal Hašek v ČT uvedl, že vláda v demisi takový kontrakt uzavírat nemá.

Vyjednávání o pokračování pronájmu, který skončí v říjnu 2015, trvá už dva roky. Už na začátku letošního roku se strany shodly na třech variantách, ani jedna se ale nezamlouvala tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi (ODS), proto rozjel další kolo vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…