Šéf seniorů: Největší ostuda a selhání vlády, až budou důchodci v ulicích

01.03.2012 16:54

Návrhy ministra financí Miroslava Kalouska, které mají pomoci udržet konsolidační tempo veřejných rozpočtů a s nimiž se ztotožňuje i premiér Petr Nečas, dolehnou ze všech lidí nejvíce na důchodce. Možná to ani nepřekvapí ve světle toho, že jde o nejslabší skupinu společnosti, díky jejíž bezbrannosti si vláda nemusí lámat hlavu s nějakými protestními či odvetnými akcemi.

Šéf seniorů: Největší ostuda a selhání vlády, až budou důchodci v ulicích
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

Se zajímavým názorem přišel analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora ve chvíli, kdy se na veřejnost poprvé dostaly informace, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá předložit poradě ekonomických ministrů návrh na zmrazení důchodů. „Je to velice nefér, protože lidi, kteří jsou dnes v důchodu, neměli možnost se zabezpečit na stáří. Osmdesátiletá babička, které vláda zmrazí důchod, zatímco ceny rostou dál, prostě nemá, kde brát,“ prohlásil Pikora pro Týden.cz.

A důchodci budou biti z více stran. Kdyby došlo jen ke zmrazení valorizace a museli se vyrovnávat s běžnou roční inflací, byl by to jen jeden úder. Ten druhý v sobě skrývá návrh na zvýšení DPH na 20 procent. Tím se z inflace obvyklé stane inflace násobná. Stačí se porozhlédnout, jak kupříkladu s cenami potravin zahýbalo zvýšení DPH od začátku tohoto roku. A teď je třeba si násobnou roční inflaci vynásobit třemi, protože právě tolik let má zmrazení důchodů platit.

I nejbezbrannější by mohli protestovat  

Odhad, že by životní úroveň důchodců poklesla za tuto dobu o čtvrtinu až třetinu, pak nemusí být příliš vzdálen realitě. Že by si toto zbídačení nechal líbit jiný segment společnosti, než právě penzisté, je stěží představitelné. Ti nemohou použít takový nástroj protestu, jako je stávka, také jejich sotva představitelná demonstrace by členům vlády strach nejspíš nenahnala.



„Důchodci jsou nejbezbrannější skupinou ve společnosti. Jsou zranitelní a je samozřejmě ostuda politiků, kdyby je do takovýchto aktivit natlačili. To by bylo naprosté selhání a ostuda politiků,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda Občanského sdružení Rada seniorů ČR Zdeněk Pernes. „Kdyby bylo nejhůř, tak by šli i protestovat,“ nevylučuje Pernes krajní možnost, s jejíž realizací by to ale v případě dříve narozených nebylo vůbec jednoduché.

Senioři se návrhu na mimořádnou valorizaci nevzdávají

Šéf seniorů se ještě minulý týden zdráhal věřit tomu, že by se o zmrazení důchodů byť jen uvažovalo. Spoléhal na platný zákon o valorizaci důchodů, který zajišťoval, že se důchody zvyšují jednak o inflaci, a také o třetinu růstu průměrné mzdy za sledované období. Mluvil dokonce o tom, že Rada seniorů ČR bude letos navrhovat mimořádnou valorizaci penzí, protože je pro tento rok nedostatečná.

Ani nyní, když už byl konfrontován se zveřejněnými návrhy ministra financí, tento záměr neopouští. „Budeme se snažit nejrůznějšími způsoby a jednáními chystaný záměr zmařit. Na návrhu o mimořádné valorizaci stále pracujeme a poté budeme chtít oslovit některou z parlamentních stran, která by ho ve sněmovně předložila a pokusila se prosadit,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Pernes s tím, že by šlo nepochybně o některou z opozičních stran.

Zmrazení důchodů by byla naprostá arogance

Zároveň poukazuje na to, že změna zákona, k níž by kvůli zmrazení penzí muselo dojít, je stejně během na dlouhou trať, zahrnujícím standardní legislativní proces včetně připomínkování. „Budeme se k němu v jeho průběhu vyjadřovat a když bude potřeba, vyzveme vládu, aby s námi o té věci jednala,“ plánuje předseda Rady seniorů ČR.

Je totiž přesvědčen o tom, že z hlediska priorit existují mnohé jiné možnosti, kterých může vláda využít, aniž by musela sáhnout ke zmrazení valorizace důchodů. „Je to naprostá arogance, dvacet let se něco takového nestalo,“ upozorňuje Pernes, že toto opatření Nečasovy vlády by bylo zcela bezprecedentní v naší novodobé historii.

Objem důchodů ovlivňuje víc valorizace než demografie

Analytik STEM Jaroslav Huk ale poukazuje na to, že problém rostoucího objemu vyplácených důchodů nesouvisí ani tak s demografickým vývojem společnosti, protože jejich početl stoupl v letech 2003 až 2010 jen přibližně o deset procent, ale právě s jejich valorizací. „Především díky ní vzrostly ve stejném období celkové výdaje na vyplácené důchody zhruba o 56 procent z 218 na 340 miliard korun,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz analytik Huk.

Za stejné období se zvýšily skutečné příjmy státního rozpočtu ze 700 miliard korun na 1 bilion korun v roce 2010, což je přibližně o 43 procent. V roce 2003 tvořila suma za vyplácené důchody v porovnání se skutečnými příjmy státního rozpočtu 31 procent, v roce 2010 však už 34 procent. „Na výplatu všech důchodů tedy dává stát již více než třetinu toho, co dokáže za rok získat,“ podotýká Huk.

Když ekonomika neporoste, zvýší se podíl důchodů na příjmech

V této souvislosti zmiňuje analytik jeden zcela opomíjený fakt. „Mluví-li se nyní o návrhu na tři roky zmrazit důchody, musela by ekonomika růst alespoň tak, aby kompenzovala mírné zvyšování počtu vyplácených důchodů. Jinak by se podíl částky za vyplácené důchody na rozpočtu stejně dále pozvolna zvyšoval,“ připomíná Huk pro ParlamentníListy.cz, že předpokládaný „nulový růst“ by měl za následek další zvýšení podílu objemu vyplacených důchodů na příjmech státního rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…