Školství má přijít o miliardy. Kalousek: Věřili jste Véčkám, tady to máte

29.12.2011 17:43

Ministr financí Miroslav Kalousek se opřel do svých koaličních kolegů Věcí veřejných. Ministerstvo školství, které vede Josef Dobeš, totiž zřejmě kvůli chybám a prodlevám v čerpání přijde o dotace z Evropské unie. Podle Kalouska je to daň, kterou Česko platí za důvěru v subjekt typu Věci veřejné.

Školství má přijít o miliardy. Kalousek: Věřili jste Véčkám, tady to máte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

"Považuji to za výsledek zcela nekvalifikovaného řízení, ba dokonce za výsledek naprostého nepochopení řízení nezbytných procesů čerpání ze strukturálních fondů," řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz. "Jedná se o daň, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřilo subjektu s názvem Věci veřejné."

Podobně kritický je i Kalouskův stranický kolega a šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů," uvedl Gazdík podle ČTK. Audit Evropské komise totiž odhalil chyby v zadávání veřejných zakázek v jednom z programů, ministerstvu školství tak bude zřejmě dočasně zastaveno proplácení dotací z EU.

Bárta stranického kolegu brání

Naopak předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta Dobeše brání. Zastavení dotací podle něj hrozí kvůli zadávání zakázek, to ale podle Bárty ovšem nespadalo do doby působení, ale do doby spojené s bývalým šéfem sekce evropských fondů Janem Vitulou, současným předsedou jihomoravské TOP 09.

Stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek naopak z Dobeše vinu nesmýval. "Tenhleten člověk neměl na tom místě nikdy nic dělat. Působí na ministerstvu školství asi tak, jako když vlkovi necháme hlídat stádo ovcí," řekl. Ve shodě s Gazdíkem vytkl Dobešovi personalistická selhání nebo plány na financování regionálního školství. Podle Gazdíka jsou "naprosto mimo realitu", podle Chládka trvale zlikvidují venkovské školství. Vinu za politiku ministerstvu nesou podle Chládka ale i Dobešokvi koaliční kolegové Nečas a Gazdík.

Kvůli údajně špatnému čerpání evropských peněz na ministerstvu v roce 2007 skončila tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…