Šlechtová se dnes setkala se Zemanem. Zřejmě řešili Bečváře

28.02.2018 19:51

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) se dnes setkala s prezidentem Milošem Zemanem, s nímž chtěla mluvit o svém postoji ke změně na místě šéfa generálního štábu. Současnému náčelníkovi generálního štábu Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období loni v létě. Šlechtová schůzku po jejím skončení pro média nekomentovala.

Šlechtová se dnes setkala se Zemanem. Zřejmě řešili Bečváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Jednání s prezidentem podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka trvalo přibližně hodinu. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 28. února 2018 na Pražském hradě na její žádost ministryni obrany Karlu Šlechtovou,“ uvedl Ovčáček na sociálních sítích.

Ministryně už dříve novinářům řekla, že hodlá navrhnout nového náčelníka generálního štábu, který by měl také učinit další změny štábu. Svůj návrh v lednu projednala s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i s některými členy sněmovního výboru pro obranu. S dalším postupem čekala na schůzku s prezidentem.

Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) Bečvářova nástupce nehledal kvůli sněmovním a prezidentským volbám a Bečvářovi mandát prodloužil o rok. Podle informací ČTK devětapadesátiletý Bečvář požádal o další prodloužení mandátu do konce letošního roku už ministra Stropnického, ten ale po dobu svého působení na obraně nerozhodl. Šlechtová je s generálním štábem ve sporu ohledně požadavků armády na výzbroj. O tom, kdo by podle ní měl vystřídat Bečváře, však veřejně nemluvila.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…