Sledujte barvy. Ministr Vojtěch představil národní „covid-19“ semafor

27.07.2020 16:20

Před prázdninami vláda Andreje Babiše představila semafor zemí, do kterých lze bezpečně vycestovat i navzdory koronaviru. Ale protože rostou počty nakažených i v České republice, ministr zdravotnictví představil i národní semafor, kterým odliší riziková místa od míst epidemicky klidných. Takto bude onen národní semafor vypadat.

Sledujte barvy. Ministr Vojtěch představil národní „covid-19“ semafor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Semafor má podle ministra odlišit míru rizika přenosu nákazy nemoci covid-19 v jednotlivých regionech. „Nakonec jsme se rozhodli, že půjdeme na úroveň jednotlivých okresů, které budeme takto vyhodnocovat,“ prozradil Vojtěch na tiskové konferenci před kamerami České televize.

Původně se prý počítalo s tím, že semaforová značka bude platit pro celý kraj, ale protože jsou kraje různě velké, v některých krajích je velký počet okresů a situace v jednotlivých okresech v rámci jednoho kraje se může výrazně lišit, tak nakonec bude semafor označovat každý okres zvlášť. „Asi by nebylo úplně objektivní hodnotit kraj jako celek právě v případě těch větších,“ vysvětloval Vojtěch.

Stupně budou celkem čtyři. Na nulovém stupni je riziko nákazy minimální. Po prvním stupni pak následuje druhý stupeň zelené barvy; v zeleném okrese se objevuje sporadický výskyt nákazy, ale bez komunitního přenosu. Ve třetím stupni bude využita žlutá barva a občanům bude hlásit, že v daném okrese začíná docházet k přenosu v komunitě. A čtvrtý stupeň bude reprezentován červenou barvou, která signalizuje, že se virus v komunitě významně šíří.

„Je to vysoce odborná práce, to posouzení té situace. Ale na druhé straně si musíme říci, že tady musí být určitý rámec situace, aby i občané chápali, proč se činí ta či ona opatření,“ sdělil Vojtěch.

Pokud se někde situace zhorší, bude podle Vojtěcha nutné znovu aktivovat již dříve fungující odběrová místa. Několik odběrových míst bylo reaktivováno v Praze.

Nemocnice podle člena vlády musí být také připraveny reaktivovat covidové jednotky, pokud se někde situace zhorší „My už si dneska nemůžeme dovolit hodnotit tu situaci pouze podle holého čísla počtu nakažených. Musíme jít do hloubky,“ zdůraznil Vojtěch.

Měl tím na mysli sledování obsazenosti lůžek v nemocnicích, výskyt nemoci v jednotlivých věkových skupinách a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…