Sobotka radí Nečasovi. Kalousek a Pospíšil ven. Mlč, vzkazují mu oba

19.11.2011 14:27

Kritika lídra ČSSD Sobotky a požadavek na mé odvolání jsou nepodložené, žádná újma Česku nehrozí, reaguje na výzvu předsedy nejsilnější opoziční partaje v souvislosti se švýcarskými miliardami z privatizace Mostecké uhelné ministr financí Kalousek. Sobotka chce o kauze hovořit i ve sněmovně.

Sobotka radí Nečasovi. Kalousek a Pospíšil ven. Mlč, vzkazují mu oba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Podezřelé miliardy na kontech většinou českých občanů, na které upozornila koncem října švýcarská prokuratura, se už v Česku postaraly o řádný rozruch. Podle orgánů alpské země mají pocházet z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou energetickou společností. Tou má být Mostecká uhelná společnost (MUS). Peníze měly být jejími šéfy do Švýcarska vyvedeny nelegálně a zde tzv. vyprány.

SLEDUJEME téma Mostecká uhelná
Peake: Kauza MUS. Místo střely do prázdné branky nás čeká rohový kop
Za Mosteckou uhelnou může i Benešová, tvrdí Nečas. ČSSD se brání
Vláda: Budeme analyzovat cesty, jak se připojit k řízení spojenému s privatizací MUS

Ať Sobotka nic neříká

Podle ministra financí Miroslava Kalouska jde ve skutečnosti o 3,5 miliardy korun. Opírá se prý o tvrzení výcarské strany, která tvrdí, že právě taková škoda mohla ČR machinacemi vzniknout. Jeho resort je na potřebné kroky připraven a čeká jen na justiční orgány, zopakoval pro ParlamentníListy.cz, v reakci na Sobotkův apel na premiéra.

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka totiž vyzval Nečase, aby ministry financí a spravedlnosti odvolal. "Za tyto průtahy jsou jednoznačně politicky odpovědní ministři financí a spravedlnosti Nečasovy vlády. Pokud byla v důsledku jejich liknavosti omezena práva ČR, měl by předseda vlády navrhnout jejich odvolání," uvedl Sobotka.

"Majetková práva ČR ohrožena nejsou. V okamžiku, kdy státní zastupitelství specifikuje skutek, kterým bychom mohli být poškozeni, ministerstvo financí zpracuje žalobu a připojíme se k trestnímu stíhání. Pan předseda ČSSD se snaží odstranit příčiny a důsledky a odvrátit pozornost od toho, že hlavní příčinou byla podivná privatizace Mostecké uhelné za vlády ČSSD," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Kalousek. Pokračuje se tak v pingpongu mezi jeho resortem a státním zastupitelstvím, na nějž Sobotka svou kritikou poukazuje.

Přehazovaná horkým bramborem pokračuje, Nečas ji chce utnout

Ani reakce Jiřího Pospíšila pak neukazuje na podstatný posun ve věci získání černých peněz z MUS zpět. "Doporučuji panu Sobotkovi prostudovat kompetenční zákon, ze kterého jasně vyplývá, že k řízení ve Švýcarsku se mělo připojit ministerstvo financí, nikoliv spravedlnosti, které ve věci nemá žádné pravomoci," vzkázal ParlamentnímListům.cz Pospíšil. I on radí lídrovi ČSSD, aby jako osoba, patřící mezi přímé viníky kauzy MUS, k věci raději neříkal vůbec nic.

Podrobněji:
Česku vznikla škoda za téměř 3,5 miliardy, píší Švýcaři v dopise

Rozhodující roli pak bude mít ve sporu Kalouska a Posíšila premiér Nečas. Avizoval, že stejným situacím chce napříště zabránit detailní analýzou kompetencí resortů. I kvůli dalším podobným kauzám, kde by mohly nastat. Zároveň se v pátek částečně zastal svého spolustraníka Pospíšila. Není podle něj nutné definovat trestný čin podle českého práva, když ho již pojmenovalo Švýcarsko.

K věci:
Česko přišlo o švýcarské miliardy. Zřejmě kvůli Rampulovi
Česko má v kauze Mostecká uhelná figurovat jako poškozený
Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…