Sobotka uvedl Brabce do úřadu ministra životního prostředí

31.01.2014 10:37

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek dopoledne uvedl do úřadu nového ministra životního prostředí, člena hnutí ANO Richarda Brabce. Šéf sociálních demokratů zmínil několik priorit, které by měl resort naplnit v rámci svých projektů. Brabec pak doplnil, že nejdůležitější bude čerpání peněz z Evropské unie.

Sobotka uvedl Brabce do úřadu ministra životního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Ministerstva životního prostředí ČR

Bohuslav Sobotka na úvod zmínil několik priorit z hlediska vlády a koaliční smlouvy, poté už popřál Richardu Brabcovi hodně štěstí.

„Ať už moje mise bude jakkoli dlouhá či krátká, chtěl bych přispět k záchraně dotací z EU, samozřejmě se budeme také intenzivně snažit o to, abychom získali větší alokaci, víc peněz do alokačního programu životního prostředí. Pokud máme možnost čerpat peníze z EU, musíme ji využít," prohlásil nový ministr.

Za velmi důležitý považuje Brabec také zákon o Národním parku Šumava. Právě proto nepovede jedna z jeho prvních cest do Temelína, ale na Šumavu.

Brabec nebo Brabenec?

„V neposlední řadě bych chtěl dokázat přesvědčit občany tohoto státu, že ani v rezortu životního prostředí se jejich daně nevykládají zbytečně. S tím souvisí i personální obsazení rezortu. My nemáme sto dní hájení, my musíme začít okamžitě, budu usilovat o návrat některých osob, které z rezortu odešly. Změna nastane na všech pěti postech náměstků," prohlásil Brabec a potvrdil všechna jména, která se už objevila v médiích.

Ke slovu se dostal také odcházející ministr Tomáš Podivínský, ten poděkoval všem pracovníkům ministerstva, díky kterým se podle něj podařilo mnohé. Brabcovi popřál jen samé úspěchy.

Brabec se úsměvně vyjádřil také k překlepu, kterého se dopustil premiér Bohuslav Sobotka v dopise s návrhem kandidátů na ministry, v němž jej ministerský předseda překřtil na Brabence. „Smiřuji se s tím, že už mi nikdo neřekne jinak než Brabenec. Zaslechl jsem také Ferda. Ale pořád je to lepší než Brouk Pytlík," uvedl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…