Šokovaný Andrej Babiš na severu: To jsem nezažil. Vždyť tu nikdo není! Chlapče, proč si bereš pět koblih najednou, to máš pro celou rodinu?

02.10.2014 8:05

REPORTÁŽ Liduprázdné krajské město na severu Čech zarazilo ministra financí Andreje Babiše, který sem přijel v rámci předvolební kampaně svého hnutí rozdávat koblížky a podpořit kandidáta na primátora. Největší radost z něj očividně měla dětská drobotina, která se za pěší kolonou v modrobílých tričkách táhla tak dlouho, dokud mohla soutěžit o to, kdo z nich ulovil nejvíce kusů pečiva. To se moc nelíbilo kandidátovi na primátora pro Ústí nad Labem.

Šokovaný Andrej Babiš na severu: To jsem nezažil. Vždyť tu nikdo není! Chlapče, proč si bereš pět koblih najednou, to máš pro celou rodinu?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nejvíc koblih zřejmě v Ústí nad Labem dostaly děti.

Do Ústí nad Labem ve středu vpodvečer dorazil Andrej Babiš v rámci své Listening Tour. Když vystoupil z auta, působil unaveně, mnul si oči. Jak zaslechl „Už je tady!“, usmál se a jal se vítat s lidmi, kteří na něj čekali před Domem kultury. Tam mělo začít už notoricky známé rozdávání koblih v sáčcích s logem hnutí ANO. „Nepůjdeme na náměstí?“ vyzval svůj tým, když nafasoval první dávku prezentačního pečiva.

Vypoklonkovala ministra kvůli józe

Prvním obdarovaným byl malý chlapec. „Kolik že jich chceš? Pět? To máš pro celou rodinu?“ podivoval se Babiš, ale po pokývnutí blonďatou dětskou hlavou už věc nekomentoval. Rozdával i během přecházení po zebře. U krajského úřadu se marně snažil přesvědčit slečnu v žluté sukni. „S meruňkovou náplní. Ráno jsem je pro vás napekl,“ snažil se ji s vtipem doběhnout. „Ne, ne, já fakt nemůžu. Já jdu na jógu,“ vysvětlovala dívka, proč pečivo nemůže přijmout.

Po pár metrech se Andrej Babiš podivoval, že tu nějak nejsou lidé. „Kde všichni jsou v šest večer?“ divil se prázdným ulicím i náměstí. Tam rovněž jednou dostal košem, když nabízel kolemjdoucím svůj sladký artikl. „Vůbec! Od vás ne. Vás já volit nebudu,“ máchla k němu rukou procházející žena. Na Babišovu zvědavost, zda volí ODS, už nereagovala. Skupinka se vydala směrem k obchodnímu centru, aniž by věděla, že ani tady se rozhodně nebude protláčet davem. „To jsem ještě nezažil. To je jak město duchů,“ kroutil hlavou Andrej Babiš a po chvíli dodal: „Tady je víc koblih než lidí.“

Andrej Babiš se odvážil strčil hlavu i do několika obchůdků. „Hledáme lidi, nevíte, kde jsou?“ dělal si srandu třeba z lékárnic.

Nejvíc koblih zřejmě v Ústí nad Labem dostaly děti. Rozdával i kandidát na primátora za hnutí ANO, kterým je v Ústí nad Labem Josef Zikmund. „Akorát nevím, jestli je dostávají skutečně ty děti, které to potřebují,“ podotkl skepticky, když viděl, jak se děcka bez dozoru rodičů o koblihy doslova perou a není jim stydno chodit si pro ně pořád dokola. „Jé, já nejsem namalovaná,“ dělala si srandu jedna z žen, když při podávání ruky zmerčila, že je fotografována.

Lidé měli po koblihové pochůzce možnost pohovořit nejen s Andrejem Babišem, ale také s kandidátem na primátora Josefem Zikmundem. Ten, podle životopisu na stránkách hnutí ANO, je i dobrým kutilem. Pro děti v místě, kde má chalupu, údajně postavil hřiště, jeden z domečků umístil přímo do koruny stromů. Absolvent ČVUT svůj profesní život spojil se Severočeskou plynárenskou, kde působil jako programátor a od roku 1989 i jako personální ředitel. Přestože prodělal dětskou obrnu, nikdy se nevzdal sportu a do komunální politiky chce prý nabídnout fair play.

Jedenáct let v důchodu pracuji a zaměstnávám

Na závěr kontaktní venkovní kampaně se všichni vrátili do Domu kultury, aby zde promluvili s voliči. Převažovali sympatizanti a sympatizantky důchodového věku. „Já jsem v důchodu už jedenáct let, zároveň pracuji, ale jako OSVČ, takže nikomu místo nezabírám. Navíc i zaměstnávám,“ povídá rodačka z Ústí nad Labem Marie Červinková, která by chtěla, aby se v Ústí nad Labem konečně vyřešily věci kolem zprofanovaných zakázek a aby se radnice vyčistila od podvodníků. „Řízení magistrátu a města Ústí nad Labem potřebuje zdokonalit,“ souhlasí kandidát na primátora Josef Zikmund.

„Také by se mělo přestat konečně s rozkrádáním peněz z Bruselu,“ říká paní, jež jinak souhlasí s represí ze strany Babišova rezortu, pokud se skutečně podaří chytit podvodníky, kteří dělají velké daňové úniky.

Kolegyně vedle ní žije v severočeské metropoli od dvou let, rovněž je v důchodu, ale pracuje. „Měly by se peníze dávat i na kulturu, ne jen na sport. Třeba u kina, tam je všechno staré z doby, kdy se to stavělo, včetně sociálek,“ uvádí příklad. I podle ní je nejdůležitější, aby se z místní radnice hlavně odstranily všechny zlodějny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…