Spekulace Víta Bárty o rošádě ve vládě? Podle Humla je to už veřejným tajemstvím

02.12.2012 17:30

Jako naprosté nesmysly ohodnotili pro ParlamentníListy.cz koaliční politici „odhalení“ Víta Bárty, který o víkendu ve svém blogu popsal, o co jde jednotlivým koaličním stranám při chystané rekonstrukci vlády. Opoziční poslanec Stanislav Huml naopak naznačil, že některé z těchto plánů nabývají velmi konkrétní podoby.

Spekulace Víta Bárty o rošádě ve vládě? Podle Humla je to už veřejným tajemstvím
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta přišel o víkendu ve svém blogu s další várkou spekulací o rekonstrukci vlády. Podle něj nyní chce TOP 09 kvůli církevním restitucím Ministerstvo zemědělství, ODS chce vytvořit velký úřad Ministerstva průmyslu a dopravy, přes který by teklo mnoho miliard, a LIDEM prý chce jen udržet ve vládě co nejvíce svých lidí.

Přeskupování vládních resortů, o kterém se v poslední době mluví, chce podle Bárty ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) využít k pojištění úspěchu církevních restitucí. Opoziční kritika by je totiž mohla ještě zkomplikovat, takže Kalousek usiluje o získání klíčové funkce ministra zemědělství pro Pavola Lukšu z TOP 09.

„Ministerstvo zemědělství je totiž klíčovým resortem pro dotažení restitucí do zdárného konce. V jeho kompetenci je jak Pozemkový fond, tak i státní podnik Lesy ČR a obě tyto instituce budou majetek církvi vydávat,“ připomíná Bárta. Navíc by se tak prý mohl Kalousek elegantně zbavit „neposlušného“ ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Chce se TOP 09 zbavit zdravotnictví?

Bárta navíc spekuluje, že Kalouskova strana se chce resortu zdravotnictví rychle zbavit úplně, neboť „rušení nemocnic, neschopnost zavést nadstandard a další eskapády brzo vybuchnou velkým průšvihem a dopadnou na financování celého systému zdravotnictví,“ odhaduje opoziční poslanec. Proto prý Kalousek rád předá resort ODS, kde se o ministerské křeslo popere řada adeptů.  

Podle opozičního poslance Stanislava Humla z ČSSD (původně člena poslaneckého klubu Věcí veřejných) by taková rošáda byla „vrcholem arogance moci“. „Lidé by si pak velmi snadno mohli spočítat, o co jde panu Kalouskovi a proč o ty církevní restituce tolik usiloval,“ řekl Huml pro ParlamentníListy.cz.

Sám Pavol Lukša, o kterém se uvažuje jako o osobě, kterou by TOP 09 ministerstvo obsadila, však o svém vládním angažmá nic netuší. „Nic o tom nevím, v TOP 09 se o takové výměně vůbec nemluvilo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. „Teď jsem byl týden v zahraničí, takže mi to nikdo ani nabídnout nemohl,“ dodal starosta Čeladné.

Gazdík: Spekulace neberu vážně

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík spekulace z Bártova blogu nebere vážně. „Je to naprostý nesmysl, nevím, jak na to Vít Bárta přišel,“ uvedl Gazdík. Podle něj TOP 09 jednoznačně stojí za ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, který je velmi úspěšným ministrem. „Za panem Hegerem stojíme a v tom případě nevím, za jaký resort bychom to zemědělství vyměnili,“ uvedl Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

Podobně se vyjádřil i jeho kolega Stanislav Polčák. Na dotaz, zda se v rámci TOP 09 uvažuje o podobné rošádě, odpověděl jednoznačně, že „ne“.

Kubovo „superministerstvo“

ODS má podle Bárty zájem hlavně na vytvoření miliardového superúřadu, spojujícího Ministerstva průmyslu a dopravy, kde by vládl první místopředseda strany Martin Kuba. „Nic se nemění na záměru ODS vytvoření superministerstva spojením Ministerstev průmyslu a dopravy, kde Martin Kuba bude ministrem a Petr Bendl náměstkem pro dopravu,“ píše Bárta.

A LIDEM jde prý hlavně o to, aby ve vládě mělo tři křesla, proto prý Karolína Peake raději zůstane na své židli vicepremiérky a na uvolněné Ministerstvo obrany nastrčí někoho ze svých spolustraníků, nejspíš Viktora Paggia.  

Huml i o jiných resortech, které se dají sloučit

Ke vzniku „superministerstva“, vzniklého sloučením Ministerstev průmyslu a dopravy, se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil poslanec Stanislav Huml, který je expertem právě na otázky dopravy. „Problematika resortu dopravy je tak specifická, že by to nepřineslo nic dobrého,“ myslí si poslanec. Sloučení obou resortů by bylo populismem. „Jsou jiné resorty, které by se klidně mohly sloučit,“ soudí Huml, přičemž doporučuje například sloučení Ministerstev školství a kultury. V případě průmyslu a dopravy však podle něj vláda usiluje o sloučení z jiných důvodů a zájmů.

Není však prý vyloučeno, že se tento pochybný záměr vládě skutečně podaří prosadit. „Oni mají většinu, těch pár poslanců si přesvědčí, a prosadí si to. Nás už se na názor neptají vůbec,“ povzdechl si opoziční poslanec.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak reálná možnost tohoto sloučení resortů podle něj tedy je, odpověděl: „Asi dost pravděpodobná, vždyť už se o tom mluví i veřejně“. Informace, které ve svém blogu zveřejnil Vít Bárta, jsou podle něj mezi politiky již delší dobu veřejným tajemstvím.

„Nepřinese to nic dobrého, ale pokud to budou chtít, tak s tím nic neuděláme,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Stanislav Huml.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…