Spisovatelka udeřila: Novináři špiní Zemana, vy jim to žerete jako dobytek. Jestlipak víte, že...

01.08.2013 10:10

Vytrvalá bojovnice proti církevním restitucím Lenka Procházková je přesvědčena o tom, že média hodně „jedou“ proti prezidentu Zemanovi. „V čem je ale Zeman 'zlotřilejší' než třeba Miroslav Kalousek?“ táže se. Ať prý Zeman udělá cokoliv, je vždy mohutně kritizován novináři. „Ale těší mě, že mnozí občané už začínají tuto mediální snahu o manipulaci svého myšlení odhalovat,“ prozradila Procházková ParlamentnímListům.cz.

Spisovatelka udeřila: Novináři špiní Zemana, vy jim to žerete jako dobytek. Jestlipak víte, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka Lenka Procházková, jedna z iniciátorek petice proti zákonu o církevních restitucích

Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková, která je známá tím, že aktivně vystupuje proti církevním restitucím, napsala pro web Britské listy článek nazvaný Krevní obraz lidské společnosti. V něm velmi sarkasticky naznačuje, že média a politici se snaží skrze média ovlivňovat mínění lidí. „Až odmítneme žrát to, co nám chovatelé cpou, přestaneme se cítit jako chovný dobytek,“ burcuje zde kromě jiného.

„Když veřejnost, dovolávající se práva na změnu čím dál nesnesitelnějších poměrů, je stále okřikovaná jako zlobivé dítě, když ti, kteří ji mají zastupovat, se chovají jako majitelé držav i duší a slovo demokracie si navlékají místo boxerské rukavice, když i státní žalobce, který si troufne bránit právo, se stává fackovacím panákem a soud (ten rozhodčí) mění v průběhu hry její pravidla, zbývají publiku jen dvě možnosti. Buď bude dál platit za to, co v ringu probíhá, nebo nekoukatelný match odpíská,“ zkritizovala také v článku aktuálně Procházková ty politiky, kteří se nechtějí smířit s nezávislostí orgánů činných v trestním řízení.

Právě ale odvislost myšlení lidí na tom, co se píše v médiích, vadí Procházkové nejvíc.

„Dnešní krevní obraz české společnosti, pokud by se dal zkoumat nějakým mikroskopem, by ukázal nedostatek bílých krvinek, oněch hlídačů zdravého prostředí, zato bychom mohli pozorovat přemnožení bakterií a parazitů,“ uvedla k tomu.

Podle ní ovšem takový krevní obraz nemůže zlepšit ani jednorázová transfuze. „Prvním krokem ke zlepšení krevního obrazu naší společnosti je detoxikační kúra,“ uzavřela v článku. Pro ParlamentníListy.cz pak naznačila, že kvůli svému svobodnému myšlení měla v minulosti hodně problémů.

Kvůli článkům jsem byla předvolávaná k výslechům

„Nemohla jsem to nenapsat! Krevní obraz naší společnosti 'zkoumám' po celý svůj dospělý život a 'výsledky pozorování' průběžně vkládám do knih, komentářů a fejetonů. V dobách, kdy jsem byla zakázaným autorem, jsem úvahy publikovala v samizdatových a exilových časopisech. Kvůli těm článkům jsem byla předvolávaná k výslechům,“ vysvětlila Procházková ParlamentnímListům.cz.

Podle jejího soudu ale česká média píší a referují převážně tak, jak si to přeje ten či onen konkrétní politik, nebo ten či onen „kmotr“.

„Ti, kteří mají dost peněz na to, aby si ve 'svých' novinách platili inzerci, obvykle platí i 'své' politiky. A samozřejmě i jejich volební kampaně. Obsah novin a částečně i konání politiků (např. při hlasování) je tedy ovlivněno těmito solventními osobami. Lidově se jim říká kmotři,“ sdělila dále protirestituční bojovnice ParlamentnímListům.cz.

Již roky totiž pozoruje, že se noviny místo složitého hledání pravdy často soustřeďují jen na „prezentaci hotových produktů“. „Například nabízejí jednoduchý obraz náhradního viníka, kterým jsou dnes komunisté a částečně i sociální demokraté. Ale nejde jen o noviny a časopisy, podstatné je vysílání tzv. veřejnoprávní televize,“ zdůraznila.

S vysíláním veřejnoprávní televize má totiž právě ona svou osobní zkušenost. „V době legislativního přijímání zákona o darech pro církve jsem sice několikrát byla do vysílání ČT pozvaná, ale rozhovor se mnou připomínal spíš výslech,“ uvedla.

Co ji ale nejvíc na médiích zaráží, to je podle ní fakt, že se z hlavy státu stal jakýsi „fackovací panák“.

V čem je Zeman zlotřilejší než Kalousek?

„Mediální smršť proti Miloši Zemanovi je zajímavý úkaz. V čem je Zeman 'zlotřilejší' než třeba Kalousek? Nicméně mediálně je v podstatě odepsaný. Ať udělá cokoliv, je vždy kritizován tiskem a televizí,“ připomíná pak k faktu velmi důrazně.

„Konání předchozí vlády bylo pro většinu českých občanů velmi destruktivní, a přitom její skutky nebyly v médiích kritizovány. Zemanovo zírání na korunovační klenoty pod vlivem alkoholu sice nebylo reprezentativní, ale co se týče jeho politických skutků, zatím neudělal nic, co by negativně ovlivnilo podmínky života občanů, na rozdíl od dopadu asociálních kroků minulé vlády,“ zdůraznila.

Prý ji ale těší, že občané už začínají tuto mediální snahu o manipulaci svého myšlení odhalovat.

„Současný nedostatek bílých krvinek v krevním obrazu české společnosti tedy nepokládám za trvalý stav. Doufám, že se to může zlepšit během několika týdnů!“ dodala na závěr pro ParlamentníListy.cz Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…