Statisícové odměny na vládě skončí, slíbil Rusnok. Byla to prý nehoráznost

04.08.2013 16:31

Premiér Jiří Rusnok v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi slíbil, že odměny vedoucích pracovníků na Úřadu vlády budou mnohem nižší, než jaké byly za dob expremiéra Petra Nečase. Právě z této éry se na Rusnokův popud na veřejnost dostaly přehledy platů a jednotlivých odměn.

Statisícové odměny na vládě skončí, slíbil Rusnok. Byla to prý nehoráznost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ze zveřejněných tabulek podle serveru Aktuálně.cz vyplývá, že například bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul si v letech 2011 a 2012 měsíčně vydělal 97 460 korun. V roce 2011 si navíc ještě přišel na odměnu ve výši 1,15 milionu korun a o rok později dokonce na částku 1,65 milionu korun.

Bývalá šéfka kabinetu Nečase Jana Nagyová byla také štědře odměňována. Mezi roky 2010 a 2012 pobírala přes 900 tisíc korun ročně a její odměny za toto období přesáhly částku 2,4 milionu korun. Nejvyšší odměnu dostala za rok 2011, a to konkrétně 1,22 milionu.

S takovými odměnami Rusnok zásadně nesouhlasí a veřejně deklaroval, že nový šéf Úřadu vlády, Radek Augustin, si vydělá peněz mnohem méně. Jeho základní plat činí přibližně 90 tisíc korun měsíčně, tedy o deset procent méně než Poul. Ostatní pracovníci dle jeho slov získají odměny přiměřené jejich platu, což prý představuje ročně 20 procent základního platu, u mimořádně výkonných lidí nanejvýš 30 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…