Stop vládě! Začíná další týden protestů. Chystá se okupace ministerstev

21.05.2012 21:56

Úterý se opět ponese ve znamení protestů proti vládě. A v tomto týdnu to nebude jediný den, kdy mají Češi v ulicích vyjádřit svůj nesouhlas s vývojem v zemi. Protestovat se totiž má i ve čtvrtek. Ačkoli na tento den svolávali pořadatelé dokonce mobilizaci mužů a žen, masová účast se zřejmě očekávat nedá.

Stop vládě! Začíná další týden protestů. Chystá se okupace ministerstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před sněmovnou protestovalo pár občanů proti vládě

V tomto týdnu, počínaje úterkem 22. května, pořádá platforma Stop vládě protestní pochod. Ten vyjde od náměstí Winstona Churchilla k Úřadu vlády České republiky jako vyjádření nesouhlasu s realizovanými a připravovanými reformami vlády Petra Nečase (ODS).

Na webových stránkách Stop vládě pak dále ještě stojí uvedeno, že tím protesty nekončí. Mají ještě následovat dílčí akce nazvané „Okupujme ministerstva!“. Název vypovídá mnohé, oficiální prohlášení aktivistů dodává, že zahrnuta do akce mají být ministerstva, která připravují asociální a nekvalitní reformy v těch nejcitlivějších oblastech. Data okupací stále upřesněna nejsou, rozhodnout se o nich má právě v úterý.

Jelikož v posledních dnech stále hýbe politickou i společenskou scénou hlavně aféra kolem Středočeského exhejtmana Davida Ratha, je asi na místě dotaz na to, zda právě tato kauza nepřivede do ulic další lidi – i ty, kteří původně podobné typy protestů nemají v povaze.

Kauza Rath v lidech vyvolává beznaděj

„Samozřejmě, že kauza Davida Ratha neušla pozornosti nikomu – ani lidem v odborech. Na to, aby však zareagovali okamžitě tím, že by chtěli vyjádřit nějaký nesouhlas, je ještě brzy. Nikdo vlastně pořádně neví, co přesně se stalo, to ukáže až další vyšetřování, každopádně, ve společnosti to probouzí velkou beznaděj. Ukazuje se totiž třeba i to, že zřejmě už ani sociální demokracie nebude o předčasné volby usilovat, což znamená, že tato vláda může vše dotáhnout až do konce volebního období,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

To, zda podpoří akci pořádanou hlavně Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS), v pondělí večer ještě nevěděl přesně, poněvadž ve stejný den a přibližně stejný čas, kdy se má protestní akce uskutečnit, mají tiskovou konferenci též zemědělci. A i oni už avízovali své protesty.

Ty se mají konat ve středu, a to po celé zemi. Podle aktuálních informací agrární komory se do nich zapojí minimálně 1 600 strojů. Zemědělci s nimi chtějí vyjet nejméně po 185 trasách, především po silnicích první a druhé třídy. Silnice nicméně zcela nezablokují, pouze zpomalí dopravu pomalou jízdou. Řidičům v kolonách chtějí rozdávat letáky vysvětlující důvody nespokojenosti zemědělců.

Tyto protesty zemědělců se uskuteční ve dvanácti krajích České republiky. Vyhnou se Praze, nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje. Jasno v plánovaných trasách zatím nemá například Jihočeský kraj. Počet míst a účastníků protestů ovšem může podle agrární komory ještě růst. Zemědělci protestují proti zrušení tzv. zelené nafty a uvalení spotřební daně na víno.

Kolik lidí podpoří úterní první protest? To ukáže poledne

Vzhledem k tomu, že se s šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem ParlamentnímListům.cz nepodařilo spojit, zůstává otázkou, kolik lidí podpoří úterní protest a průvod – také proto, že jde o všední den.

Na sociální síti Facebook podpořilo akci Stop vládě více než 1 500 lidí - zda stejný počet lidí přijde i demonstrovat, se dá jen těžko odvodit. Diskutující pod jménem Jaroslav Vašátko například uvedl: „Tuhle akci nestihnu. Jsem v práci a musím makat - na rozdíl od těch ve vládě. Dejte jim to tedy sežrat i za mě. Stop vládě.“

Jak se dá čekat a už asi ani nikoho nepřekvapí, některé diskusní příspěvky jsou velmi ostré.

Vládu "shazuje" kdekdo. Nyní možná přituhuje...

Protesty proti současné vládě jsou skoro evergreenem v řadě různých skupin obyvatelstva, v skupinách lidí na sociálních sítích i v občanských iniciativách a hnutích – včetně odborů. Heslo „shodit vládu“ se tak stalo frází, aniž by možná někdy mnozí rebelové tušili, o jak vážný požadavek jde. Nyní se však zdá, že tlaky proti vládě přitvrzují.  Chystá se blokáda a poté „okupace“ Úřadu vlády, o dva dny později pak „osvobození“ Úřadu vlády. A dokonce kvůli tomu jsou na 24. května „mobilizační vyhláškou“ povoláváni muži do akce. Vše je pod taktovku aktivistů ze Skutečné demokracie (SK-DE).

Je už alespoň jisté to, jak okupace ministerstev bude v praxi vypadat? Zřejmě ano, ale pořadatelé z řad odborů takticky mlčí. Přesto se ParlamentníListy.cz pokusily načtrnout alespoň rámcový obrázek toho, jak by mohla celá protestní akce vypadat.

Hladovka se držet nebude, stačí ta nedobrovolná u mnoha spoluobčanů

Postaví odboráři a jejich příznivci před ministerstva stany? Budou držet hladovku? Prý ne, protože by to bylo zbytečné. "V této zemi drží hladovku už statisíce lidí - z donucení vlády. Hladovka nikomu nepomůže, a jak se říká, sytý hladovému nevěří," reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda Svazu odborářů a služeb Jaroslav Dušek.

Co se týká konkrétního plánu na protestní akci před ministerstvy, poodkryl nakonec odborář přece jen trochu roušku tajemství, která ji obestírá.

Mlčení a tajnůstkářství - aby se vláda nemohla připravit

"Příliš mnoho toho neřekneme, aby se na to Nečasova parta nemohla připravit," sdělil redakci s tím, že cílem okupace ministerstev je zamezení ministrům a dalším pracovníkům, aby se dostali na své úřady. "Vchodů je jen omezené množství," dodal výmluvně odborář.

Na dotaz, zda se nebojí zásahu policejních či jiných jednotek a zda je vůbec akce, která se snaží zamezit tomu, aby se určití zaměstnanci dostali do práce, legální, odpověděl jednoznačně. "Občané jsou svobodní, ministerstva i parlament mohou navštěvovat, jak chtějí." Dušek také dodal, že detailnější informace nechce sdělovat ani médiím, ani zástupcům vlády.

Demonstrace a protesty nekončí. Možná přijdou i stávky

Závěrem je nutno dodat, že platforma s názvem Stop vládě podporuje také demonstraci „Za přežití seniorů“. Ta se uskuteční 30. května na Palachově náměstí v Praze od 13 hodin, pořádá ji Rada seniorů ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením.

Rada seniorů trvá na valorizaci důchodů dle stávajícího zákona, žádá odložení tzv. druhého pilíře penzijní reformy a požaduje zákon o sociálním bydlení seniorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…