Střelba na prezidenta. Klaus odjel na vyšetření do nemocnice

28.09.2012 18:01

Kvůli útoku airsoftovou pistolí, ke kterému došlo dnes v Chrastavě na Liberecku, prohlédli prezidenta Václava Klause lékaři. Podle vyjádření tajemníka Ladislava Jakla měl prezident několik krvácivých zranění na ruce, což vyvolalo obavy z možné otravy. Prezident strávil na prohlídce v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích asi půl hodiny

Střelba na prezidenta. Klaus odjel na vyšetření do nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Na prezidenta při slavnostním otevření mostu v Chrastavě několikrát vystřelil šestadvacetiletý mladík. Střílel z pistole na hraní airsoftu a z bezprostřední blízkosti, jak dokazují záběry TV Prima Family. Přihlížející prezidentova ochranka jej ponechala bez povšimnutí.

„Stál jsem vedle prezidenta, když mu muž z druhé strany přiložil k boku pistoli a několikrát stiskl spoušť. Slyšel jsem několik cvaknutí. V první chvíli jsem vůbec nevěděl, o co jde,“ uvedl starosta Charstavy Michael Canov. Rovněž liberecký hejtman Stanislav Eichler, který celý incident sledoval, nijak nereagoval. Prezidentu Klausovi se po střelbě sice rozlil po tváři rozčilený výraz, nebylo však patrné, že by utrpěl nějaké závažnější zranění.

Vše k tématu sledujeme ZDE

Při slavnostní akci, když prezident společně se starostou Michaelem Canovem a hejtmanem Libereckého kraje Stanislavem Eichlerem procházeli mezi občany, k prezidentovi přistoupil muž v maskáčové bundě a z bezprostřední blízkosti na něj několikrát vystřelil z pistole na hraní airsoftu. Prezident po jeho útoku sice vyčinil ochrance, svůj program však nezměnil a dál diskutoval s politiky i s občany. Poskytl rovněž vyjádření České televizi.

Později se však prezidentův tým přece jen rozhodl zamezit případným zdravotním komplikacím. Podle informací z prezidentova okolí byl Klaus zasažen třemi až čtyřmi airsoftovými náboji. Ty mu způsobily drobná, krvácivá zranění. Proto se prezidentská kancelář po konzultaci s lékaři rozhodla prezidenta odvézt na prohlídku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích.Tam strávil prezident asi půl hodiny a přibližně v devatenáct hodin odjel domů.

Prezidentovo okolí se obává, že střely mohou být zasaženy infekcí. „I airsoftovou zbraní se dá zmrzačit člověk, třeba vystřelením oka, a dá se zabít tím, kdyby ty střely byly například otrávené," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS a vystudovaný lékař Boris Šťastný. Z  hlediska závažnosti útoku podle něj není rozdíl mezi airsoftovou a skutečnou zbraní. Podle něj navíc naprosto neuvěřitelným způsobem selhala prezidentova ochranka, která vůbec nezareagovala, a přitom nemohla vědět, zda střelec nestřílí ze skutečné zbraně. "Mám pocit, že při prezidentu republiky dnes stál svatý Václav, že ten člověk neměl zbraň pravou," dodal Šťastný.

Útok na hlavu státu odsoudili politici ze všech politických stran. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl pro ParlamentníListy.cz: „KSČM se od útoku na prezidenta ČR Václava Klause naprosto distancuje. S naší politikou je neslučitelné násilí a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme.“

Poslanec ČSSD František Bublan, který je bývalým ministrem vnitra, považuje celou věc především za selhání ochranky prezidenta republiky. "Nicméně takové situace jsou hrozně složité. Může existovat naprosto důsledná ochrana, jenže to zase mezi hlídanou osobou a lidmi vznikne hradba. Mně osobně to také mnohokrát vadilo, že jsem si přes ochranku nemohl povídat s lidmi, když jsem někde cestoval," chápe poslanec.

Premiér Petr Nečas z ODS pro Českou televizi uvedl: "Je to politováníhodná událost, která by se neměla stávat. Každý má v demokratické společnosti právo na nesouhlas s politikou, ale ten nesmí přerůst únosnou míru."

Podrobnosti připravujeme

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…