Tvrdý úder Kalouskovi. Zemanovi lidé ho trestají za výrok o Zemanovi

10.05.2013 18:18

Prezident Miloš Zeman nebyl při odemykání korunovačních klenotů ve své kůži. Podle mluvčí Hradu Hany Burianové bojuje s virózou. Tomu však nevěří řada prezidentových odpůrců, kteří tvrdí, že byl Zeman pod vlivem alkoholu. Přisadil si i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), když poznamenal, že ke klenotům tak mohla přibýt i šavle. Šéf zemanovců Zdeněk Štengl však ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Kalouskovi vzkazuje, že by si měl zamést před vlastním prahem.

Tvrdý úder Kalouskovi. Zemanovi lidé ho trestají za výrok o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Unavený pohled a nejistá chůze hlavy státu při čtvrtečním odemykání korunovačních klenotů teď baví řadu lidí na sociálních sítích. Spekuluje se především o tom, že byl prezident pod vlivem alkoholu. Před svou účastí u vyzvednutí korunovačních klenotů z trezoru na Pražském hradě totiž absolvoval návštěvu na ruské ambasádě u příležitosti oslav konce druhé světové války.

Za malátností je únava a viróza, tvrdí Hrad

Ačkoliv dříve Hrad vysvětloval problémy se stabilitou prezidenta operovaným palcem na noze, prst je nyní podle mluvčí Hradu Hany Burianové už v pořádku. Za čtvrteční malátností prezidenta je dle jejího vyjádření únava a viróza. I na to už stačili diskutéři na facebooku zareagovat a přejmenovali likér značky Becherovka na Virózu.

Kalousek: Ke klenotům mohla přibýt šavle

Ministr financí Miroslav Kalousek si pak svým komentářem pro server iDNES.cz na adresu prezidenta také přisadil: „Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle,“ prohlásil ministr financí.

Štengl: Kalousek by si měl zamést před vlastním prahem

ParlamentníListy.cz následně požádaly o vyjádření předsedu zemanovců Zdeňka Štengla. Podle něj prezident v poslední době absolvoval řadu náročných jednání. „To ho jistě stálo velké množství fyzických a psychických sil. On ale není z těch, kteří polehávají. Doporučoval bych mu proto, aby si občas odpočinul, a věřím tomu, co říká mluvčí Hradu, tedy že pan Zeman má lehkou virózu, ze které se snad během následujících pár dní zotaví. A jestli pan Kalousek píše něco o nějakých šavlích, měl by si nejprve zamést před vlastním prahem a raději pomlčet. Svědčí to o jeho inteligenci,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda SPOZ.

Pro politiky je zpochybňování informace Hradu nepřijatelné

„Rozhodně mi nepřipadá seriózní od politiků zpochybňovat informaci Hradu o tom, že má pan prezident, tedy hlava českého státu, virózu,“ řekla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně SPOZ Dita Portová. Jak dodala, je už zvyklá, že u většiny novinářů těžko hledat jakékoliv vzdálené symptomy vlastenectví. „Samozřejmě, že mohli vybrat fotografie, kde je na panu prezidentovi ta únava a viróza znát méně. Přesto se kdejaký takzvaně seriózní deník snažil vytáhnout, že právě on má fotografii, kde prezident vypadá co nejunaveněji,“ říká Portová.

Co je však podle ní, byť s obtížemi, pochopitelné u novinářů, je zcela nepřijatelné pro politiky. „A zejména pan ministr Kalousek tak má co mluvit,“ říká Portová v reakci na vyjádření Miroslava Kalouska pro iDnes.cz, že „chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle“. Stačí se prý podívat na starší záběry z ČT a pana ministra si poslechnout, jak mluví, a v jeho případě skutečně není pochyb o tom, z čeho to pramení. „Protože si pamatuji, že když jsem ho (M. Kalouska) myslím ve sněmovně míjela, tak odér, který ho obklopoval, mi okamžitě připomněl vinné sklepy říznuté dobrou francouzskou brandy,“ směje se Portová.

Na druhou stranu místopředsedkyně ocenila korektní přístup premiéra Petra Nečase (ODS), který, jak říká, „se zachoval přesně tak, jak se od vrcholného politika očekává".  „Spekulovat o jiných důvodech, než uvedla hradní mluvčí, bych považoval za nevkusné," řekl předseda vlády pro iDnes.cz.

„Možná bych snad jen nechala na úvaze pana kancléře, že by bylo lepší, vzhledem k viróze pana prezidenta, jinak časově nastavit program, protože otevírání klenotů je vypjatá situace, kdy ani při viróze z ní nelze odejít, jak by to bylo možné udělat v případě prezidentovy návštěvy velvyslanectví Ruské federace,“ míní místopředsedkyně SPOZ.

Pan ministr Kalousek by měl spíše léčit naše finance, když už se pasuje do role lékaře

„Mám pocit, že zejména politici, kteří se nejvíc k prezidentovu stavu vyjadřovali, nejsou lékaři, aby to mohli posoudit. Na druhé straně už ale nějaký čas vnímám, že prezident přepíná své síly,“ říká senátor Vladimír Dryml (BEZPP/SPOZ). Jak dodal, Miloš Zeman se opravdu snaží plnit vše, co slíbil lidem, a navíc se to snaží plnit co nejrychleji, což je náročné a umí oslabit imunitu. „Znám to podle sebe, že když se objeví příznaky virózy, a ta se včas neléčí, umí velmi oslabit organismus, který pak reaguje na sebemenší podnět,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátor Dryml.

„Pan ministr financí se nezapře, jen nějak ztrácí v poslední době cit pro okolnosti, u nichž by možná měl svým vtipem šetřit,“ komentuje senátor výrok Miroslava Kalouska. „Ze své původní profese zná pan ministr jistě řadu chemických reakcí, ale přece jen není lékař, který by kompetentně odhadl účinek virózy na lidský organismus. Takže by možná udělal lépe, kdyby se zaměřil na léčbu našich financí, které to zoufale potřebují,“ konstatoval na závěr Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…