U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger

07.07.2010 10:24

Budoucí ministr zdravotnictví Leoš Heger se domnívá, že lidé by měli za návštěvu odborníka bez doporučení praktického lékaře platit i několik stovek korun.

U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger

Budoucí ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger plánuje regulovat návštěvy pacientů u odborných lékařů zvyšováním poplatků.

„U specialistů by měli lidé s doporučením od praktického lékaře platit jen těch 30 korun nebo nic. Naopak lidé, kteří jdou ke specialistovi přímo, by platili podstatně více. Třeba i 200 korun.To proto, že když jdou hned ke specialistovi, riskují, že utratí víc peněz z pojištění," řekl Heger Hospodářským novinám.

Se Zajacem shoda nepanuje, je radikálnější

Uznal ale, že je potřeba na takovém zásahu do systému poplatků najít shodu, takže by reformy nejspíše mohly platit až po roce 2011. Koho si na ministerstvo zdravotnictví vezme s sebou ještě neví.

„Se stranickým kolegou Rudolfem Zajacem jsme se shodli v cílech, kam by mělo zdravotnictví směřovat, ale ne vždycky na tom, jaké provést reformy. On prosazoval velmi radiální řešení, například spoluúčast na běžné banality, možná by chtěl mluvit i o privatizaci pojišťoven," řekl Heger.

Za chřipku platit, za plombu ne

S tím má však Heger problém, podle něj by se složitě určovalo, co je banalita a co ne. „Například je rozdíl, jít na kosmetickou operaci křečových žil nebo na operaci nutnou ze zdravotních důvodů. To už by bylo placení pro lidi, kteří se pohybují blízko sociálního minima, problém," uvedl Heger a dodal, že za návštěvu lékaře s chřipkou by klidně pacienty připlácet nechal.

Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra

Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac

Foto:heger.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…