Uchazeč o Pospíšilovo místo s Langerovým stínem. Hovořili jsme nejen s ním

30.06.2012 13:06

Náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček nepotvrdil, že by se měl stát novým ministrem spravedlnosti po Jiřím Pospíšilovi. Se zprávou o Zajíčkově možném jmenování přišel Deník.cz, jde prý o informaci důvěryhodného zdroje.

Uchazeč o Pospíšilovo místo s Langerovým stínem. Hovořili jsme nejen s ním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Zajíček má s prací ve státní správě bohaté zkušenosti. Známým se stal zejména díky bývalému ministrovi vnitra Topolánkovy vlády Ivanu Langerovi. Ten jej angažoval jako náměstka pro veřejnou správu, přičemž Zajíček měl na starost ambiciózní projekt elektronizace státní správy, přezdívaný eGON. Jeho součástí jsou například tzv. základní registry, díky nimž už úředníci nebudou mít právo požadovat po občanech ve formulářích informace, které mohou z databáze získat sami. Dalším Zajíčkovým projektem je třeba kontaktní místo CzechPoint nebo elektronické občanky.

V současné době vykonává Zajíček funkci náměstka ministra financí. Do Kalouskova resortu přešel poté, co musel vnitro opustit v létě 2009, což vyvolalo mezi ODS a ČSSD, která dosadila do Langerova resortu svého ministra Pecinu, roztržku, hrozící koncem úřednické vlády. Poté Zajíček přešel pod ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou. V nové Nečasově vládě se ale v červenci 2010 přesunul na Ministerstvo financí.

Zajíček o ničem neví

O tom, že by Zajíček měl jít do čela nyní ostře sledovaného resortu, jehož odvolaný ministr má nebývalou podporu veřejnosti, sám Kalouskův náměstek nic neví. "Nikdo mě v té věci neinformoval, ani premiér, ani nikdo jiný z ODS. Dokonce ani nevím o tom, že by informace proběhla v médiích," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zajíček. Překvapení z informací Deníku.cz ale jeho v hlase znát nebylo.

Politik ODS se odmítl vyjádřit i k tomu, zda by v případě nabídky premiéra uvolněný post vzal. "Je předčasné dávat k tomu jakékoliv komentáře," reagoval na otázku. Resort spravedlnosti nicméně vnímá jako oblast, kde je třeba udělat velkou spoustu práce. "Není to jen o státním zastupitelství, kterému se nyní věnuje taková pozornost. Ministerstvo spravedlnosti má před sebou spoustu věcí, ve kterých je třeba, aby se mnohé změnilo. Je to i o vězeňství nebo třeba posílení středního kádru na soudech, tedy lidí v oblasti administrativy," popsal svůj pohled na Pospíšilův resort Kalouskův náměstek.

Zkušený úředník s Langerovým stínem

"Je to rozhodně zkušený úředník, který se delší dobu pohybuje v oblasti státní správy. Nevím, jaké jsou jeho odborné znalosti v oblasti práva, ale fungování státu rozumí velice dobře," hodnotí Zajíčka pro ParlamentníListy.cz stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jeroným Tejc. Připouští ale, že by neměl v současné době lehkou úlohu. "Jeho důvěryhodnosti především ubere způsob, jakým byl odvolán ministr Pospíšil. Nepřidá mu ani spojení s Ivanem Langerem z dob Topolánkovy vlády a to současné s Miroslavem kalouskem," odhaduje Tejc.

Koaliční politici a právníci v jedné osobě by se Zajíčkovým jmenováním problém neměli. Podle vicepremiérky a šéfky strany LIDEM Karolíny Peake je výsostným právem premiéra určit, kdo po Pospíšilovi resort převezme. "Jde mi hlavně o to, aby se realizoval zákon o státních zastupitelstvích, který jde nyní na vládu v podobě věcného záměru," uvedla Pro ParlamentníListy.cz Peake. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák pak Zajíčka hodnotí vysloveně pozitivně. "Je to vyloženě dobrý odborník a zkušený manažer. Jinými slovy dobrý kandidát. Ale nejsem ten, kdo by měl panu premiérovi s výběrem nového ministra radit," říká poslanec TOPky.

V souvislosti s odvoláním Jiřího Pospíšila premiérem Nečasem padla od středečního rána už řada jmen, které by údajně připadaly pro premiéra i ODS v úvahu. Nečas ale žádné z nich dosud nepotvrdil. O Pospíšilově nástupci prý přemýšlí od chvíle, kdy se rozhodl dosavadního šéfa resortu, který zde působil šest let, odvolat. Jako o budoucím ministrovi se mluvilo například o poslanci Marku Bendovi, či členu litvínovské ODS a Pospíšilově náměstkovi Danielu Volákovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…