Urychleně na psychiatrii! Šafr to schytal od Babiše a Slonkové za svá hanlivá slova

09.06.2014 17:15

Bývalý šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr uvedl v rozhovoru pro týdeník Respekt, že Andrej Babiš je už deset let klíčovým zdrojem dnešní šéfredaktorky MF Dnes Sabiny Slonkové. Ta v reakci pro ParlamentníListy.cz tato slova odmítla. Vyjádřil se také ministr financí, podle kterého by měl Šafr urychleně nastoupit psychiatrickou léčbu.

Urychleně na psychiatrii! Šafr to schytal od Babiše a Slonkové za svá hanlivá slova
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

V rozhovoru pro týdeník Respekt Šafr nejprve uvedl, že obavy z Babišova vstupu do médií a politiky se naplňují a situace je velmi vážná. „Koupě médií byla ze strany Andreje Babiše mocenskou akcí, jejímž základním motivem bylo obsadit významnou, a dokonce bych řekl stěžejní část českých médií proto, aby se omezila kritika jeho osoby a byl celou veřejností více respektován,“ doplnil Šafr, bývalý šéfredaktor Českého deníku, Lidových novin, MF Dnes, Blesku či Reflexu.

Babiš je podle Šafra deset let zdrojem Slonkové

Poté přišel s tvrzením, že právě Babiš je už řadu let důležitým zdrojem Sabiny Slonkové, která se měla stát obětí nájemné vraždy v roce 2002 a která od ledna 2014 řídí Babišovu MF Dnes. „Andrej Babiš je deset let klíčovým zdrojem Sabiny Slonkové, která ho oslovuje ‚Andreji‘. Vy myslíte, že ona pro něj nepracuje? Pracuje pro něj deset let. Mediální moc Andreje Babiše je založena na principu jakobínské žurnalistiky, kterou on podporuje a pomáhá jí. Jakobínská žurnalistika je ve skutečnosti nebezpečná pro právní stát,“ řekl dále Šafr.

A pokračoval vysvětlením, že do MF Dnes byl podle svých slov přijat generálním ředitelem Mafry Clemensem Bauerem mimo jiné proto, aby tuto podle něj jakobínskou a manipulativní žurnalistiku nahradil profesionální žurnalistikou, přičemž měl odstranit kauzy typu akce Olovo, která vypukla v květnu 2000 za vlády Miloše Zemana. Reportéři MF Dnes tehdy přinesli informaci, že mezi poradci tehdejšího premiéra vznikl materiál nazvaný Olovo za účelem diskreditace tehdejší významné členky sociální demokracie a Zemanovy oponentky Petry Buzkové. Spis mimo jiné obsahoval smyšlené pomluvy o tom, že se Buzková živila prostitucí, týrala svou malou dceru nebo že spolupracovala s StB. Slonková byla v roce 2000 obviněna kvůli tomu, že odmítla policii sdělit, od koho se spolu s kolegou Jiřím Kubíkem dozvěděla o hanopisu proti Buzkové. Nakonec Slonkové udělil milost Václav Havel.

Šafr je toho názoru, že u takovýchto kauz jsou podstatné vazby novinářů na zdroj, přičemž základní problém investigativní žurnalistiky spatřuje v tom, že tyto zdroje nebývají známy a především sami novináři se nezajímají o to, jaká je motivace zdroje, aby informaci vypustil.

Podle Šafra Babiš Slonkovou najal do MF Dnes, protože věděl, že mu bude pomáhat. A v této souvislosti připomněl ideologii hnutí ANO založenou na boji s korupcí. „A pozor, jde to dál. Není to jen boj s korupcí jako patologickým jevem, ale je to odpor vůči zkorumpovanému režimu posledních dvaceti let. Celou tou kampaní, celou tou politickou prezentací se přece táhne odpor ke zkorumpovanému režimu,“ řekl dále Šafr.

Slonková: Do slabých či nemocných se nemá kopat

Sabina Slonková se v reakci pro ParlamentníListy.cz vůči Šafrovým tvrzením ohradila. „Andrej Babiš není deset let mým klíčovým zdrojem. Pro Andreje Babiše pracuji od 1. ledna 2014. Doma mě učili, že do slabých či nemocných se nemá kopat, takže myšlenkové pochody Pavla Šafra nebudu dál komentovat. Obecně můžu konstatovat jen to, že to byl Pavel Šafr, kdo z MF Dnes vyhazoval články o tom, jak se politici nechávají hostit na útraty státních firem. A že to byl Pavel Šafr, kdo v devadesátých letech za peníze učil politiky, jak vyzrát na novináře,“ napsala ParlamentnímListům.cz Slonková.

Babiš: Měl by urychleně nastoupit psychiatrickou léčbu

Ministr financí Andrej Babiš k tomu pro ParlamentníListy.cz doplnil: „„Pan Šafr by měl urychleně nastoupit psychiatrickou léčbu."

Komárek: Vsadil bych se, že si to vymyslel

Poslanec hnutí ANO a někdejší komentátor MF Dnes Martin Komárek podle svých slov netuší, kde Šafr tyto informace vzal. „Ale vsadil bych všechen svůj majetek proti staré dece, že si je vymyslel. MF Dnes je, pokud pomineme až fanaticky nenávistný Reflex, daleko nejkritičtější k Andreji Babišovi a ke hnutí ANO. Informuje naprosto objektivně, řekl bych, že některé komentáře, které ANO považují za populistické hnutí, jsou dokonce přehnané. Ale v komentáři na to mají naprosté právo,“ uvedl poslanec ParlamentnímListům.cz.

Sabina Slonková je podle něj jedna z nejpoctivějších a nejslušnějších novinářek v této zemi. „Já ji dobře znám už za působení v MF Dnes, kdy byla naprosto nekompromisní k jakémukoliv ovlivňování svého vlastního názoru a své zpravodajské práce. Jsem si jistý, že se nezměnila. Je prakticky nemožné, že by se za jakoukoliv sumu zaprodala komukoliv včetně Andreje Babiše,“ doplnil Komárek s tím, že Babiš se zavázal, že nebude zasahovat do práce médií. „A co vím z kontaktu s redaktory, tak to plní na 157 procent. Mají pokyn, že vůči lidem z ANO mají být ještě kritičtější než vůči ostatním politikům,“ uvedl dále Komárek.

Pavel Šafr podle něj z nějakého důvodu fanaticky nenávidí Andreje Babiše, potažmo hnutí ANO. „Ukazovalo se to v Reflexu už na počátku naší volební kampaně, kdy vycházely dehonestující, hloupé až idiotské články, jejichž jediným cílem bylo urážet Andreje Babiše a všechny, kdo ho podporují. Já jsem absolutně otevřený všem kritickým novinářům, kteří o mně či o Andreji Babišovi napíší cokoliv, co je založeno na pravdě. Bohužel to, co předvedl Pavel Šafr a jeho kolegové v Reflexu, byla ošklivá řízená kampaň. Nechápu, co Andrej Babiš Šafrovi udělal, jestli mu nějak ublížil, ale to byla mstivá žurnalistika, která neměla s žurnalistikou nic společného. Současný výrok Pavla Šafra dávám do kontextu s touto kampaní,“ uzavřel poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…