Už se to prý rýsuje: Jan Fischer ministrem financí. Ale pozor na Kalouska...

04.07.2013 11:43

Podle informací ParlamentníchListů.cz je žhavým kandidátem na ministra financí expremiér úřednické vlády Jan Fischer. Má to však některá úskalí.

Už se to prý rýsuje: Jan Fischer ministrem financí. Ale pozor na Kalouska...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Ministr financí se designovanému premiérovi vlády odborníků Jiřímu Rusnokovi hledá velmi těžko. Předně první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje Ministerstvo financí po dlouhá léta za svou doménu a osoby, které se pohybují v tomto oboru, si ho dle některých pozorovatelů nechtějí znepřátelit, kdyby se zase na ministerstvo v budoucnu vrátil.

Úskalí schvalování rozpočtu

Dalším kamenem úrazu je sestavování a schvalování státního rozpočtu. Miroslav Kalousek již dal totiž najevo, že TOP 09 nepodpoří rozpočet navržený vládou bez důvěry Poslanecké sněmovny, i kdyby tento rozpočet byl sebelepší.

Podobně je důležité projednávání i v rozpočtovém výboru, který může dát k rozpočtu oponentní zprávu. Stávající koalice má ve 28členném rozpočtovém výboru 15 hlasů (poslance ODS, TOP 09 a Radima Vysloužila). Sněmovna v plénu může dávat k vládnímu návrhu rozpočtu také pozměňující návrhy. Čili schvalování rozpočtu nebude žádná procházka růžovým sadem.

V případě Jana Fischera se také nabízí jednoduchá munice na kritiku jeho nominace, neboť mohou padat otázky, jak může být ministrem financí někdo, kdo si sám nezajistil úplně bezproblémové financování své prezidentské kampaně. Jan Fischer totiž jako jediný kandidát v prezidentské volbě dosud neuzavřel účetnictví za svoji kampaň.

Fischer angažmá nevyloučil

Fischer hodlá zbývající více než pětimilionový dluh za kampaň splatit do závěru července. Serveru iDnes.cz to po schůzce s Fischerem řekl předseda jeho volebního výboru, kardiochirurg Jan Pirk.

Jan Fischer na otázku iHNed,cz, zda by zvažoval nabídku na místo ve vládě, kdyby přišla, odpověděl: „Člověk má vždycky každou nabídku zvážit. A kdybych takovou nabídku hypoteticky dostal, tak bych tak činil. To se normálně dělá,“ řekl Fischer. Na otázku, na který resort by se cítil nejvíce, pak uvedl: „Jsem ekonom, nejsem sociolog. To je všechno, víc už k tomu nechci mluvit.“

„Opět by se ukázalo, že k členství v nové vládě jsou nutné dva základní kvalifikační předpoklady: mít čas a nemít co ztratit. Pokud by to pan Fischer přijal, byl by to pravděpodobně poslední zoufalý pokus, jak doplatit prezidentskou kampaň,“ komentoval zprávy o Janu Fischerovi jako ministru financí ministr v demisi Kalousek.

Fischer by přinesl vládě popularitu u veřejnosti

Politolog Jan Bureš se domnívá, že by Fischerovo angažmá mohlo zvýšit popularitu vlády u veřejnosti, což je podle něj jedna z hlavních věcí, o kterou prezident republiky Miloš Zeman usiluje.

„Jan Fischer je významná postava, byl jedním z horkých kandidátů na prezidenta republiky a v prvním kole nečekaně vypadl. Přesto měl velmi silnou podporu voličů. Čili tento tah může zvýšit popularitu vlády. Byl by po premiérovi nejvýraznější postavou vlády. Zatím tam až na Benešovou či Pecinu příliš známé osobnosti nejsou. Osobně nepochybuji, že se na sestavování vlády podílí i prezident Zeman, čili to může být snaha získat pro vládu podporu i voličů, kteří dali svůj hlas Janu Fischerovi. Je zde podle mě snaha, aby průzkumy veřejného mínění po jmenování této vlády ukázaly, že veřejnost tuto vládu podporuje a tím pádem může premiér či prezident více tlačit na politiky, aby populární vládu podpořili a vyslovili jí důvěru,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bureš.

„Prezident Zeman sestavuje vládu nikoli pro politické strany a politiky, ale pro veřejnost. Politici z vlády nadšeni nejsou, protože to je mimo jejich kontrolu. Premiér Rusnok může operovat s tím, že Fischer má zkušenosti z bankovnictví a z ČSÚ pro sestavení rozpočtu a je to odborník. Na rozhodnutí politiků, aby podpořili vládu, by angažmá Fischera podle mě nemělo výraznější vliv,“ dodal Bureš.

Podle Bureše bude pro Fischera angažmá ve vládě výhodné: „Mám pocit, že delší dobu hledal nějaké uplatnění a místo ministra financí přináší určitou prestiž. Pak se objevují různé spekulace v tisku. Například, že Rusnok kývnul Zemanovi, protože mu bylo nabídnuto místo v bankovní radě ČNB či dokonce post guvernéra. To se ukáže, jestli to tak je. A u Jana Fischera to nakonec může být podobně. Dovedu si představit, že by Jan Fischer mohl obdržet pozici podobného typu a tím by ho Zeman eliminoval i jako svého případného soupeře v příští prezidentské volbě. To jsou ale všechno spekulace,“ řekl redakci Bureš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…