Válka bonmotů: Zeman se smál Bártovi. Dušek o "zlatejch časech na hovno"

08.09.2012 19:46

REPORTÁŽ Ve Vysokém Mýtě oslavili 750 let od založení města a odhalili sochu Přemysla Otakara II. To viděli občané. V závětří však proběhla válka bonmotů. Miloš Zeman versus Vít Bárta. První nadnesl, že je sice kuřák a pijan, ale jeho kariéra na rozdíl od té vegetariána a zrovna abstinenta z Věcí veřejných zase celkem stoupá. Druhý na to, že rád ženy. To slyšely ParlamentníListy.cz.

Válka bonmotů: Zeman se smál Bártovi. Dušek o "zlatejch časech na hovno"
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jaromír Dušek a Miloš Zeman ve Vysokém Mýtě

„Přeji občanům Vysokého Mýta, aby tady naopak mýtné, tedy daně, bylo nízké,“ sdělil z pódia Vít Bárta z Věcí veřejných. „Přeji sběračům kovů, aby se vaší soše zdaleka vyhýbali,“ podotkl kandidát na prezidenta a čestný předseda Strany práv občanů – Zemanovci Miloš Zeman. Politici tak hovořili před tisícovkami občanů na náměstí ve Vysokém Mýtě. Město slaví 750 let od svého založení a měla se zde odhalit socha Přemysla Otakara II. V kuloárech se ale děly věci.

Další reportáže ZDE

Zeman odešel na whiskey

Pak se všichni přemístili do Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, které se nachází v rodném domě jazykovědce Aloise Vojtěcha Šembery. „Asi největší špek muzea je soška z kosti. Když se v roce 1972 budovaly základy místní pošty, našly se na místě dvě zasypané studny. V jedné z nich byla nalezena tato vyřezaná soška sokolníka. Jde o import z Francie,“ ukázal na jednu z výloh ředitel muzea. Zemana však nejvíc zaujal podpis Marie Terezie v jedné z historických knih. Následně ale zmizel jako pára nad hrncem.

Našel se u jedné z místních kaváren, kde mu nalili whiskey. Právě si jí před podnikem vychutnával a u okna, kde hlásala cedule, že kouření je zakázáno, si zapálil retko. Následně ho obklopili spolustraníci a Zeman s úsměvem a nejspíš při vzpomínce na bývalý režim podotkl: „Stáváme se masovou stranou. Přál bych si, aby se naše stranické legitimace nestaly pracovními knížkami. Ani vedoucí úlohu strany bych do ústavy neprosazoval.“ Zato odborář Jaromír Dušek si nostalgicky posteskl: „Kde jsou ty zlatý krásný časy, kdy to ještě stálo za hovno. Dobře už bylo.“

Výměna štiplavých bonmotů

U kulatého stolu na radnici se podávala slivovice. Bárta s tím, že řídí, odmítl. „Na rozdíl od vás, vegetariána a teď i abstinenta, jsem kuřák a spokojený pijan. Má kariéra zase celkem stoupá, kdežto vaše klesá,“ reagoval na to Zeman a štrnknul si panákem s ostatními. „Já dávám přednost ženám,“ kontroloval Bárta. „Má, pravda, krásnou manželku. Sliboval, že mi ji přiveze na Vysočinu ukázat, ale zatím zůstalo jen u slibů,“ pochválil půvab poslankyně Kateřiny Klasnové Zeman před osazenstvem. Oba prý objíždějí republiku před volbami a agitují.

„Musím si vypnout mobil. Kdyby chtěl přijet Klaus, nenašlo by se pro něj v programu už místo,“ zavtipkoval i starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek z ČSSD. Prezident Václav Klaus se kvůli neodkladným státnickým záležitostem prý omluvil již včera. Na schodech radnice se Bárta pousmál: „Tohle Zemanovo špičkování si k tělu neberu. Je dobře, že kandidát na prezidenta není suchar, a že má stále smysl pro humor.“ Následně si ho zabraly náctileté sběratelky podpisů a Véčkař každé z nich parafoval památníček.



Odborář u sochy krále

Na náměstí vjela středověká družina. Král obstoupen svým rytíři každému ukázal, co by se stalo, kdyby si z něj místní dělali šprýmy. Souboj na meče. Celý dav se vydal za ním. „ Trochu si vážím toho, že někteří uposlechli výzvy jediného ekonoma ODS, kterého si vážím, tedy Václava Klause, když podněcoval vzpouru, aby nepodpořili zvýšení daní. Dobře ví, že to je nesmysl a bude to znamenat jen další snížení příjmů státního rozpočtu a zpomalení ekonomiky. Nikoliv to, co hlásá Kalousek,“ řekl v reakci na současnou situaci v ODS šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Dušek za pochodu. Podle něj vláda nepadne, protože v koalici zase najdou kličku, aby se udržela u koryta. „Rituální sebevraždu, jako samurajové ve středověkém Japonsku, výtečníci z vlády určitě nespáchají, protože jsou na to moc zbabělí,“ zasmál se.

Všichni došli za Pražskou bránu. Tam stála socha krále železného a zlatého, jenž padl roku 1278 na Moravském poli, zahalena látkou. Projevy střídaly projevy. „Při vytváření sochy jsem myslel na to, co by asi panovník řekl, kdyby obživl a podíval se na ni. Bál jsem se, aby mě nepronásledoval. Proto socha není moderní, ač mé jiné skulptury jsou současné,“ řekl ParlamentnímListům.cz umělecký kovář a sochař Karel Bureš. Ostatně sám je prý monarchistou. Zasloužilí hosté se chopili šňůrek a po odpočítání odhalili sochu v plné kráse, byť se to zpočátku neobešlo bez komplikací. Král Přemysl Otakar II. prý udržoval zemi bez dluhů. Otázkou tedy zůstává, jak by se zachoval k dnešní vládě. Jestli by její členy odměnil šlechtickými tituly anebo předal katu.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…