Vavera v čele Legislativní rady vlády? Johnův náměstek se směje

01.06.2011 18:19

AKTUALIZOVÁNO Kvůli vyřešení zdravotní reformy se na Úřadu vlády sešla koaliční K9. Věci veřejné budou rovněž usilovat o přerozdělení ministerských židlí v jejich prospěch. Jelikož před časem rezignoval ministr dopravy Vít Bárta i ministr vnitra Radek John, jsou nyní o dva posty chudší.

Vavera v čele Legislativní rady vlády? Johnův náměstek se směje

Podle kuloárních informací deníku MF Dnes bude vedení nejmenšího koaličního partnera usilovat o vlivné posty pro funkce zbavené náměstky za VV. Jedním z nich by měl být i bývalý náměstek ministra vnitra František Vavera, kterého Kubice prozatím ponechává na vnitru, ovšem nikoli v pozici náměstka.

Dále k budoucnosti Nečasovy vlády:
Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS
Usmiřování nebude. Rozvrtaná koalice se pohádá o zuby i o křesla
Nečas zachráněn. Tluchořův puč v ODS zatím uhašen
Víme, co chystá Tluchoř na Nečase
Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem

Výsměch

"Tak to slyším poprvé od vás, kde že to píšou?" s výbuchem smíchu reagoval pro ParlamentníListy.cz Vavera na otázku, zda se má stát šéfem Legislativní rady vlády, kde by ve funkci vystřídal současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Vavera spekulace odmítl s upozorněním, že zůstává na generálním ředitelství hasičů.

"Je tu práce až nad hlavu, připravujeme nový zákon o hasičích. Já jsem sice dostal nabídku stát se členem jedné komise Legislativní rady vlády, ale určitě ne do vedení," uzavřel Vavera s dodatkem, že se jde podívat "vedle do kanceláře MF Dnes", která informaci přinesla.

Sledujeme téma Vládní krize

Moc se tam nehrnu

Informaci o tom, že by bezpartijnímu Vaverovi někdo z vedení VV funkci nabízel, odmítla i předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake.

"Pan Vavera je určitě schopný legislativec, je mi velmi líto, že odešel z ministerstva vnitra, respektive že již nenáměstkuje. Nicméně apriori budeme na tato místa prosazovat straníka," konstatuje Peake.

Co bude na K9?

Jednání K9 se podle Peake neponese v duchu personálního obsazování ministerstev. "Nejprve si musíme říci, která strana jaký resort dostane a nehandrkovat se, kdo bude stát v jeho čele. Já osobně se do vlády příliš nehrnu, ale zcela tuto možnost nevylučuji," uvedla pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake. Právě Peake by mohla podle některých spekulací nahradit Pospíšila ve funkci ministra sparvedlnosti.

Pro ODS jsou však požadavky nejmenší koaliční strany, jejíž preference se nyní pohybují pod pěti procenty, nepřijatelné.

Psali jsme:
Další průzkum posílá VV do propasti. Factum hlásí návrat lidovců

Podle informací ParlamentníchListů.cz je ze strany vedení ODS snaha o klidnou diskusi a domluvu. I Věci veřejné mají zájem na dohodě. ODS i VV si totiž uvědomují, že z jejich rozporů nejvíce těží TOP 09 a její první místopředseda Miroslav Kalousek. „Když se Nečas s Johnem perou, Kalousek za rohem se směje," řekl redakci vysoce postavený člen VV a podobně to vnímá i premiér.

Slova Peake ale při příjezdu na K9, jež jedná od 16:00 na Úřadu vlády, popřel Vít Bárta, který sice není ve vedení strany, ale má na starosti jednání o reformách a je členem K9. Ten prohlásil, že koaliční špičky nebudou projednávat jen plomby v rámci zdravotnické reformy, ale budou jednat také o personáliích. Právě prosazení bodu o personálních otázkách by mohlo vést ke krachu celého jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…