Věci se dávají do pohybu, upozorňují Anonymous. Vědí prý den, kdy přijde revoluce

10.12.2012 18:45

Videí, která vyzývají prostřednictvím lidí ukrytých za maskami Anonymous k revoluci a povstání proti současným autoritám, se objevilo v roce 2012 několik, největší četnost zaznamenávala však spíše v první polovině letošního roku. Jedno z nich však přiřadilo údajné „revoluci“ i přesné datum. Možná nebude velkým překvapením, že je stanoveno na 21. prosince 2012.

Věci se dávají do pohybu, upozorňují Anonymous. Vědí prý den, kdy přijde revoluce
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Samo o sobě to napovídá, že datum nebylo zvoleno náhodně, řada teorií totiž tvrdí, že konec Mayského kalendáře bude představovat i jiné konce (a také tudíž začátky?).

„Položme základy nové civilizované společnosti. Vždyť co se s námi všemi děje, když psí exkrement na chodníku lidi vzruší víc než o kus dál člověk, který přišel o svůj domov?“ zhruba těmito slovy vyzývají Anonymous k tomu, aby se zmiňovaný den, jemuž je přikládán spíše apokalyptický význam, stal mezníkem v pozitivním slova smyslu.

Nejen kyberprostor, ale i mezilidské vztahy a komunikaci mohou prý zásadně ovlivnit zásahy hackerů. Podle politologa Zdeňka Zbořila mohou předznamenat zásadní revoluci i v oblasti politiky a obchodu. Dokonce i v odhalování korupce.

Skupina počítačových hackerů Anonymous tak možná začíná ovládat svět. Podařilo se jí dokonce napadnout i zdánlivě neproniknutelné weby FBI a britského Scotland Yardu. Následně zveřejnili záznam rozhovoru vyšetřovatelů těchto institucí, na němž agenti diskutují o taktice boje proti hackerům.

Obecné zlo neexistuje

V jiném, několik měsíců starém videu, rovněž nazvaném Revoluce 2012, pak Anonymous připomíná, že obecné zlo neexistuje.

„Existuje jen nepřítomnost dobra. Na základě toho si dovolujeme říct, že naši zástupci svými zákony a nařízeními ničí lidi. Učí nás, že opravdové hodnoty jsou peníze a úspěch. My nechceme žít v této lži, nechceme mrhat časem, abychom vydělávali na elity, na lidi, kteří kážou vodu a pijí víno. Odmítněme zástupce, kteří bojují proti úplatkům tím, že je sami berou. Nechceme žít ve světě, v kterém naše děti budou žít jako ovce, které nebudou mít žádné svobody. Každý musí vědět, že lhostejnost k okolí a život v bublině svého malého světa vede k tomu, že některým jedincům dovolujeme tento malý svět ničit,“ apelují na lidi ve svém videu Anonymous.

Demokracie jen přeludem?

Varují také před tím, aby si lidé uvědomili, že demokracie, v které všichni věříme, že žijeme, neexistuje, a je jen přeludem. „Tato lež, ve které žijeme, není demokracie, na tu si jen hrajeme. My žijeme nyní v korporatokracii. Korporace mají totiž větší moc než státy, peníze jsou více než lidský život,“ zaznívá z videa na Youtube.

V jiném videu skupiny Anonymous pak zní i kritika způsobu exekucí v České republice. „Je to sociální genocida obyvatel naší země. Nejhorší je, že to zákon umožňuje. Jen my, občané, se můžeme postavit tomuto režimu a ukázat, že nejsme členy stáda,“ uzavírají hackeři svoji výzvu.

A jaký názor má na tyto aktivity politolog? Podle Zdeňka Zbořila mohou mít hackerské kousky skupiny Anonymous dalekosáhlé důsledky. Ne vše se sice podle něj přesune do kyberprostoru, nicméně je zřejmé, že každopádně tuto generaci čekají zásadní změny.

„Možná, že jsme opravdu na prahu nějaké revoluce, ve smyslu náhlé, rychlé změny poměrů. A strach těch, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní, tady už je. Tak proč by nedošlo i na korupci, materiální i morální,“  uvedl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Věci se dávají do pohybu…

A i Anonymous si jsou své síly vědomi a tuší, že věci se dávají do pohybu. Sami se dokonce nebojí prohlásit, že lidstvo vstoupilo do války.

„Světové mocnosti a jejich loutky v podobě lokálních vlád zkorumpovaných politiků se nyní víc než kdy dřív snaží útočit na základní principy internetu. Proto říkáme lidem, že mají veškerou moc a veškeré potřebné prostředky k tomu, aby se chopili své svobody,“ říkají lidé z Anonymous v jednom ze svých mnoha videí umístěných na server youtube.com. Vysvětlují rovněž, že nejsou aktivisté, hackeři, demonstranti, revolucionáři, nebo „jen“ intelektuálové – ale že jsou „myšlenka“.

Nevěřte na spasitele, ale věřte v sebe, vyzývají Anonymous

Právě v rámci myšlenky vyzývají, aby lidé slepě nedůvěřovali politikům, ekonomům ani dalším falešným prorokům. „Nikdo vás nespasí. Žádný guru, žádný mesiáš, žádný vůdce, žádná politická strana. Věřte sami v sebe, ve své schopnosti. My jsme ti, na které jsme čekali. Ale skrytě vládnoucí elity a nadnárodní korporátní organizace se snaží omezit naši svobodu. Jejich vzorem je čínská cenzura internetu. Vědí, že v demokratických státech nelze cenzuru zavést hned, ale musí to dělat nenápadně a pomalu. My v hnutí máme různé politické názory. Spojuje nás myšlenka, že internet musí zůstat svobodný. Cenzura je nepřípustná. Nesnažte se nás zaškatulkovat. Nejsme komunisté a komunisty nehledejte na internetu. Mocné komunisty, kteří převlékli kabáty, hledejte ve vysokých funkcích, jsou rozlezlí ve všech politických stranách. Stala se z nich připomínka toho, že mírná revoluce nikam nevede,“ uvádí se mimo jiné také v klipu starém několik měsíců nazvaném Revoluce 2012.

Bez zajímavosti v těchto souvislostech pak není ani to, jak v minulosti již ParlamentníListy.cz informovaly, že právě Anonymous připravili a neustále vylepšují jakýsi receptář toho, co mají lidé dělat v případě, že by jejich okolí zasáhla revoluce či občanské nepokoje.

Varování čeští politici již dostali

Stejně jako světovým politikům, komplikují život Anonymous i českým politikům. Napadli před časem oficiální webové stránky Poslanecké sněmovny, později se zaměřili na web občanských demokratů, body si připsali pak i u dalších parlamentních stran. Na konci letošního ledna poslali členům vlády a poslancům důrazné varování a apel. Ten brzy - a to na konci tohoto roku - vyprší.

„Vyzýváme vládu ČR, aby poskytla každému občanovi možnost nahlédnout do transparentně vedeného účtu státu. Ano, i do těch tajných položek. Dáváme vám na to čas do konce roku. Pak to uděláme sami. Vyzýváme zákonodárce, aby dali ruce pryč od cenzorních zákonů a přílepků a aby sami zveřejnili své korupční kauzy. Kdo se přizná a omluví, má lepší vyhlídky než ten, který bude do poslední chvíle zapírat. A pokud se nepřiznáte, my vás odhalíme," uvedli v emailu zaslaném na adresy českých poslanců. A jako vždy na závěr dopisu místo podpisů dodali: „Nezapomínáme. Neodpouštíme. Měli jste nás očekávat.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…