Véčka stahují své ministry. Padá vláda? Kalousek chce nové volby

03.04.2012 17:05

VÍME PRVNÍ Věci veřejné stahují své ministry z vlády. Vyslyšely tak apel místopředsedy Tomáše Jarolíma, který s odchodem z kabinetu spojil své další pokračování ve funkci. Ministry by měla véčka stáhnout k prvnímu květnu, pokud premiér Nečas nesplní jejich podmínky.

Véčka stahují své ministry. Padá vláda? Kalousek chce nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Rozhodování o tom, zda VV kabinet opustí, probíhaly od úterního rána. Nyní je rozhodnuto. VV ve vládě pro tuto chvíli končí a jejich ministři podají demisi. Co bude dál, ukáže jednání s TOP 09 a ODS. Pro variantu stažení ministrů a další jednání s koaličními partnerty, jak vlastně pokračovat po ztrátě vzájemné důvěry dále, se vyslovila i část nejužšího vedení strany včetně šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty a lídra VV Radka Johna. Ti svým razantním postojem podpořili místopředsedu Tomáše Jarolíma. ParlamentníListy.cz o tom informoval zdroj, který nechce být jmenován, bezprostředně po sečtení výsledků tajného hlasování.

Sledujeme téma Rozpad vládní koalice

Gazdík: Véčka maskují své problémy

Ministři by měli opustit kabinet k prvnímu květnu, pokud Petr Nečas nesplní jejich podmínky do 26. dubna. Měla by mezi nimi být i revize koaliční smlouvy. John chce, aby Nečas řešil problém Lesů ČR a nejvyššího státního zastupitelství a slučování státních úřadů.

Seznam požadavků VV ZDE

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v ČT uvedl, že VV hlavně maskují své vlastní skandály. Případné diskuzi o změně koaliční smlouvy se nicméně nebrání. První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek již dříve upozornil, že mu s VV dochází trpělivost.

Kalousek: Předčasné volby

Anketa

Chcete předčasné volby?

84%
16%
hlasovalo: 2165 lidí
"Pokud ministři za VV opustí vládu, jsme připraveni hledat seriózní politická řešení. Mně osobně se jako nejpoctivější jeví co nejrychlejší předčasné volby," řekl ministr financí pro server iDnes.cz. Pro ParlamentníListy.cz nicméně odmítl situaci komentovat. TOP 09 chce nyní celou situaci řešit koordinovaně s ODS.

Nečas se vyjádřil na brífinku v 18:45. Odmítl požadavek VV na změny. „ Nebojím se ani rychlých předčasných voleb,“ zdůraznil, že bude jednat pouze s odpovědnými partnery. Načas odmítl, že by měl reagovat na ultimáta podaná přes média.

Nečas se zlobí

Nečas tvrdí, že vláda, která by vzešla z voleb na podzim by nemohla sestavit slušný a zodpovědný rozpočet. „Čekat ale do podzimu, by bylo nezodpovědné řešení,“ zlobil se.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že příliš nevěří, že vláda padne. Nicméně snahu vyvolat předčasné volby vítá. "Jsme ochotni o tom jednat," řekl v ČT.

Debata, zda zůstat ve vládě, nastartovala uvnitř strany po zveřejnění poslední nahrávky nezařazené poslankyně Kristýny Kočí, ze které vyplývá, že koaliční partneři VV, tedy ODS a TOP 09, uvažovali o pomoci těm poslancům, kteří chtěli VV „rozložit". Koaliční partneři však podobná nařčení jednoznačně odmítají a vyčkávají, jak se situace v nejmenší vládní straně nakonec vyvine.

Nevyčkával ale místopředseda VV Jarolím. Známý občanský aktivista, který je ve straně pouhý rok a je důležitou součástí jejího protikorupčního image, po zveřejnění nahrávky Kristýny Kočí, na které popisuje zapojení ODS a TOP 09 do pokusu rozložit nejmenší vládní partaj, podmínil své další působení ve vedení strany odchodem z kabinetu.

Proti opouštění kabinetu byli Peake a Jankovský

Proti opuštění vládních pozic mají být naopak vicepremiérka Karolína Peake a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, stejně jako poslanec Petr Skokan. Setrvání ve vládě prosazovaly i některé regiony.

Stažení ministrů za VV z kabinetu Petra Nečase je podle zdroje ParlamentníchListů.cz správným krokem a nabízí prostor k vyjednávání s koaličními partnery, jak vlastně pokračovat dál.

Podle nejmenovaných členů VV, kteří byli pro změnu proti opuštění vládních křesel, ale vše dopadne stejně jako v případě demise ministra školství Dobeše. "Když odstoupil, všude se začalo psát, že to bylo pozdě, neměl už jinou šanci a podobně. Stejné to bude i v případě odchodu všech našich ministrů. Média si nás dají k snídani," nechal se slyšet vysoce postavený člen strany, který si nepřál být jmenován.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…