Věřím, že Dalík bude mluvit, říká Randák

08.10.2012 21:20

Věřím, že Marek Dalík začne mluvit, říká bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Pak by prý v policejní síti uvízly i větší ryby, než sám lobbista. Advokát a bývalý elitní vyšetřovatel Václav Láska si ale není jistý, zda s obviněním z podvodu a nikoliv z korupce jde o policejní taktiku či bezradnost mužů zákona.

Věřím, že Dalík bude mluvit, říká Randák
Foto: red
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Podvod. Toho se měl podle policie dopustit lobbista a pravá ruka Mirka Topolánka, Marek Dalík, když zbrojařům z firmy Steyr nabízel možnost pomoci v získání zakázky na obrněnce pro českou armádu. Na Dalíkovu nabídku z roku 2007 upozornil jeden z manažerů firmy. Premiérův poradce si měl říci o půl miliardy korun. Policie zatkla Dalíka v noci z neděle na pondělí cestou z baru SaSaZu.

Podle odborníků, které ParlamentníListy.cz oslovily, lze ze stručných informací o případu vyčíst hned několik zajímavostí. Především, policie buď taktizuje, nebo se přes Dalíka nemůže dostat k někomu dalšímu. "Tam je velice zajímavý prvek, jde o obvinění z podvodu. Dalík prý nabízel zbrojařům něco, co podle detektivů nemohl zařídit. Jinými slovy, nemohl vysoce postavené úředníky nijak v nákupu obrněnců právě od Steyru ovlivnit," uvedl pro ParlamentníListy.cz advokát a známý bojovník proti korupci Václav Láska.

Bezradnost nebo taktika?

"Vypadá to, alespoň z mého pohledu, že se to nikam dál posouvat nechce a nebude. Nemají zřejmě důkazy k obvinění někoho dalšího," naznačuje Láska další směřování kauzy. Nevylučuje ale ani možnost, kdy policie zvolila na Dalíka přesně takovou taktiku proto, aby nevyplašila případné další aktéry kauzy Pandur, která Česku a jmenovitě Topolánkově vládě přinesla mezinárodní věhlas.

Policisté jsou podle Lásky na samém počátku vyšetřování a zatím se ani neví, zda bude Marek Dalík vůbec vypovídat. Důvody obvinění z podvodu pak sdělil neznámý zdroj redaktorům serveru iDNES.cz. Podle něj nejsou policisté schopni prokázat, že si Dalík řekl o peníze jménem politiků.

Randák: Dalík asi bude mluvit, těšme se

V Dalíkovu konkrétní a pravdivou výpověď doufá i bývalý šéf rozvědky a spolupracovník Nadačního fondu proti korupci Karel Randák. Lépe řečeno právě takové chování Dalíka ve vazbě předpokládá. "Velice kvituji skutečnost, že policie dokázala shromáždit dostatek důkazů a jsem přesvědčen, že to nemůže skončit jen u Marka Dalíka. On totiž není nijak moc psychicky odolný, což se ukázalo už v kauze poslance Kořistky. Se zatčením zjevně nepočítal a pokud se policistům podaří využít tohoto momentu, může vyjít najevo mnohem víc z Topolánkovy éry," říká Randák.

Dodává, že konkrétně jej nelze považovat za nezaujatého komentátora. "To předesílám, na ty pány mám pifku už dlouho a velice ten krok policie vítám," uvedl Randák pro ParlamentníListy.cz.

O obrněných transportérech Pandur se začalo hovořit už během funkčního období Topolánkovy vlády. Ta chtěla kontrakt, uzavřený vládou Jiřího Paroubka, původně zrušit. Téměř dvě stovky vozidel v mnoha variantách výstroje by totiž ozbrojené síly nevyužily. Obrněnci také měly podle armády technické nedostatky. Nakonec se nakoupila zhruba polovina transportérů za cenu, která je v porovnání s nákupem podobných strojů pro jiné armády neobvyklá. Náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové a její pozdější nástupce Martin Barták vysokou cenu vysvětluje silně nadstandardním vybavením českých Pandurů, které mají ve svém arzenálu mimo jiné i řízené protitankové střely.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…