Vláda ČR: Rusnok může vládnout týdny bez důvěry

07.08.2013 17:31

Česko by mohlo týdny zůstat bez kabinetu, který by měl důvěru. Pokud by ji totiž ve středu vláda Jiřího Rusnoka nedostala, nechystá se prezident Miloš Zeman pověřit sestavením další vlády někoho jiného v době vyšetřování kauzy propojení politiků s kmotrovskými mafiemi. Podle politiků bývalé koalice se hlava státu svými kroky snaží posouvat Česko k prezidentskému systému, opět proto mluví o úpravě jeho pravomocí a změně Ústavy. K tomu je připravena i ČSSD. Pokud by Rusnok důvěru nezískal, což se zatím zdá pravděpodobnější, chce sociální demokracie požádat o další pokus o sestavení vlády.

Vláda ČR: Rusnok může vládnout týdny bez důvěry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vše je marné, Rusnokův kabinet důvěru nedostává

"Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování (kauzy propojení některých politiků s 'kmotrovskými mafiemi') skončí v řádu několika týdnů, a ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu," řekl ke jmenování případného dalšího premiéra Zeman ve sněmovně. Z vyšetřování, které vede vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, vyplynuly kauzy bývalé spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, které se týkají údajné korupce kolem tří exposlanců a zneužívání Vojenského zpravodajství.

Zeman uvedl, že Rusnokova vláda je řešení, "které jediné zbývalo". Její vznik zdůvodnil tím, že bývalá koalice prý čelí vyšetřování a opozice kabinet sestavit nechtěla. Kandidátka ODS a šéfka sněmovny Miroslava Němcová by vytvořila tutéž vládu, která dosud vládla, jen s kosmetickou úpravou, míní. Prezident také vyjádřil obavy, že by někteří ministři v případě obnovení koalice ODS, TOP 09 a LIDEM mohli svá ministerstva řídit z vazby.

Jako přímo zvolený prezident prý Zeman musí také "respektovat vůli drtivé většiny občanů", kteří si bývalou koalici podle průzkumů nepřáli. Nevyloučil však, že by Němcová mohla být premiérkou. Nečasovu vládu označil za "katastrofickou Kalouskovu vládu". Uvedl, že po volbách premiérem jmenuje "představitele vítězné strany".

  • Celý projev prezidenta republiky ZDE.

Rusnokovu vládu se chystají ve středu podpořit sociální demokraté, komunisti a Věci veřejné. Proti ní se staví bývalá koalice - ODS, TOP 09 a LIDEM. Záležet bude na nezařazených poslancích.

Pokud by Zeman nechal vládnout kabinet bez důvěry v demisi tak dlouho, jak sám bude chtít, bylo by to podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy na ústavní stížnost a změnu Ústavy. Zeman prý nemůže podmiňovat jmenování případné vlády ani ukončením vyšetřování. "Nejsme v prezidentském systému, kde si prezident vybírá svou vládu, my žijeme v parlamentní demokracii, kde je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně," uvedl Benda. Úpravy Ústavy navrhuje i ČSSD. Souhlasí také TOP 09. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale varoval před účelovou a ukvapenou změnou Ústavy v části týkající se jmenování vlády prezidentem. Pro změny prezidentských pravomocí by podle něj byla nezbytná důkladná diskuse.

Předčasné volby se stávají reálnějšími, prohlásila Peake

Podle šéfky sněmovny je Zeman pod Ištvanovým vlivem a nechává si od něj diktovat další postup. Pokud takový přístup bude trvat, připadá v úvahu možnost předčasných voleb, řekla Němcová. Podle předsedkyně LIDEM Karolíny Peake se rozpuštění sněmovny, k němuž je potřeba 120 hlasů, stává "více reálnějším řešením".

Schwarzenberg kritizuje Zemana, Klasnová hájí Rusnoka

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že má Česko prezidenta, který ničí odkaz první československé hlavy státu Tomáše Garrigua Masaryka. Také Schwarzenberg varoval před "pokoutným" zaváděním prezidentského systému. Předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová naopak uvedla, že Rusnokova vláda není o nic méně legitimní než vláda založená na přeběhlících. Narážela na rozdělení VV a vznik strany LIDEM. Klasnová kroky bývalé vlády kritizovala, Rusnokův kabinet označila za lepší variantu.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že jeho strana vnímá Rusnokovu vládu jako přechodnou. Hlas jí původně dát nechtěl. Sociální demokraté ji jednotně podpoří. Místopředseda ČSSD Michal Hašek ve středu řekl, že pokud kabinet důvěru nedostane, jeho strana požádá prezidenta o další pokus o sestavení vlády. Doufá, že Rusnok nebude bez důvěry vládnout až do řádných voleb na jaře 2014. Rozhodnutí předsednictva ČSSD podpořit Rusnokovu vládu podle politologů oslovených ČTK znamená Sobotkovu prohru. Mohl by přijít i o post šéfa strany.

Ve sněmovně vystoupil i Rusnok. Poslancům v podstatě přečetl programové prohlášení své vlády. Předseda klubu ODS Benda poznamenal, že tím chtěl asi sněmovnu uspat a ukázat, že je správný úředník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…