Vláda se bojí hněvu lidu a ustupuje. Hovoří starý známý Zbořil

29.02.2012 8:22

POLITOLOGOVÉ Pravicová koalice vedená premiérem Nečasem sahá k pro ni nestandardním levicovým krokům a komentuje je rétorikou, která je spíše blízká sociální demokracii. Ekonomičtí ministři vážně zvažují zvýšení DPH na 20%, snížení podnikatelských paušálů a zavedení daně osobám vydělávajícím nad sto tisíc měsíčně. Rovná daň, dosud posvátná kráva pravicové vlády, tedy nejspíše padne. Co ta změna? Ptali jsme se politologů.

Vláda se bojí hněvu lidu a ustupuje. Hovoří starý známý Zbořil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

Ještě v průběhu minulého roku vláda jasně trvala na pravicovém programu a uniformitu narušovaly jen Věci veřejné, které při bitvě o DPH hlasitě uvažovaly o zavedení progresivní daně. Jejich návrh byl ale nakonec koaličními partnery smeten ze stolu. Nyní má však šanci na prosazení o poznání větší, neboť s ním přišel samotný Miroslav Kalousek. Tento krok a další zvažované reformy jsou podle Nečase nutné "z hlediska elementární společenské soudržnosti a solidarity mezi jednotlivými sociálními skupinami," jak premiér uvedl na tiskové konferenci.

Více odborných názorů v rubrice Politologové

Ve vleku událostí plus špatné vedení

K těmto levicovým krokům a jejich obhajobě sociální soudržností je podle politologa Pavla Kopeckého vedena naše vláda událostmi z okolních zemí „Hospodářská situace České republiky není než špatná, stačí se podívat třeba na prognózy vývoje okolních středoevropských ekonomik a porovnat, jak si proti nim stojí ta naše,“ nabádá Kopecký. K objektivním příčinám špatné kondice zdejší hospodářské sféry (a logicky taktéž řady dalších oblastí) se podle politologa přidalo prý i špatné vedení. „Miroslav Kalousek jako údajně nejlepší ministr "státní kasy" totálně selhal a improvizuje. Především však vypouští závoj krycí mlhy kolem faktu, že se zdejší životní úroveň bude valem zhoršovat,“ vysvětluje manévry Kalouska Kopecký.

Bojí se nepokojů

Své vysvětlení pro levicovou odbočku nabízí brněnský politolog Miroslav Mareš. „Myslím si, že to je motivováno obavou ze sociálních nepokojů v případě prohloubení ekonomické krize. Navíc příjmy mohou klesat i středním třídám jakožto hlavní opoře pravice a omezená skupina bohatých není voličsky atraktivní,“ konstatuje Mareš. Podnětem k otočení kormidla však podle politologa může být rovněž jistá "evropeizace" a v delší časové perspektivě potenciální koaliční spolupráce s ČSSD, ať již v případě ODS nebo především TOP 09.

Anketa

Jste pro zavedení progresivního zdanění?

hlasovalo: 1388 lidí


Obdobnou argumentaci pro zavádění levicových postupů za účelem stabilizace státní kasy nabízí také dlouholetý pozorovatel a politologický nestor Zdeněk Zbořil. „Vláda se bojí hněvu lidu. Už dnes musí začít obrušovat hrany, protože se netěší zrovna dobré pověsti ( vyměnila už sedm ministrů a v průzkumech se těší rekordní nepopularitě – pozn. redaktora), má prostě máslo na hlavě,“ soudí politolog. Druhým důvodem pak může být skutečnost blížících se krajských a senátních voleb. „Oni tak musí činit s dostatečným předstihem, protože voliči nevnímají fakt, že tyto změny, budou-li vůbec, začnou platit až od roku 2013 resp 2014, oni potřebují slyšet změnu té rétoriky,“ míní Zbořil.

Další opatření

Kromě zmíněních optatření, která patří spíše do repertoáru levicových stran, navíc koalice uvažuje o zmrazení důchodů na dva až tři roky nebo o změně pravidel pro jejich zvyšování. Reformu by dále doprovázelo úplné zrušení porodného, zavedení uhlíkové daně, nová desetikorunová spotřební daň u vína,  zrušení bionafty nebo zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny. V rámci úspor by také mělo dojít ke zrušení některých státních úřadů. Česká obchodní inspekce by měla být začleněna pod Generální ředitelství cel, Státní energetická inspekce pak pod Energetický regulační úřad.

Stejnou cestou

Opoziční ČSSD na úterní tiskové konferernci představila pět vlastních opatření, která by mohla státní pokladnu stabilizovat. Dvě z nich jsou však totožné s vládními návrhy – zavedení daňové progrese a omezení daňových paušálů u živnostníků. V dalších třech návrzích, jak ušetřit, pak socialisté opět požadují zrušení dosud nerealizovaných vládních rozhodnutí – penzijní a daňové reformy či církevních restitucí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…