Vláda souhlasí s omezením imunity poslanců a senátorů

21.09.2011 21:35

Vláda dnes vyjádřila souhlas s poslaneckým návrhem na omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců. Jelikož jde o návrh poslanců koaličních i opozičních stran, předpokládá kabinet hladké schválení v obou komorách parlamentu, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Vláda souhlasí s omezením imunity poslanců a senátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Předloha ruší doživotní imunitu. Ochrana před zákonem by v případě přijetí normy trvala pouze po dobu trvání mandátu poslance a senátora, či po dobu výkonu funkce ústavního soudce. Omezení imunity je ústavní změnou, k jejímu přijetí je tedy potřeba 120 z 200 hlasů.

Naposled návrh neprošel 

Naposledy se o omezení imunity jednalo ve sněmovně loni na podzim. Koaliční návrh, který rušil i přestupkovou imunitu, poslanci neschválili. Nynější předloha se týká jen trestní imunity. Předkladatelé z řad poslanců všech sněmovních stran tvrdí, že rozšíření jejího rozsahu i na dobu zániku mandátu bylo chybou zákonodárce a je bezdůvodné. 
 
Sledujeme téma Imunita


Nadále bude podle předlohy platit, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora. Promlčecí doba by podle předkladatelů neběžela.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…