Vladimír Dlouhý zmínil způsob, jak může Zeman pohřbít Nečasovu vládu

30.01.2013 4:40

ROZHOVOR Ekonom, bývalý ministr a místopředseda vlády a kdysi nejpopulárnější politik Vladimír Dlouhý, který podle rozhodnutí soudu nezískal potřebný počet podpisů, a proto byl jako prezidentský kandidát z přímé volby vyřazen, nevyloučil, že by se někdy v budoucnu o Pražský hrad znovu ucházel. „Nevím, co bude za pět let, ale že by mne něco odradilo, tak to určitě ne,“ prozradil ParlamentnímListům.cz na otázku, jestli ho špatná zkušenost neodradila.

Vladimír Dlouhý zmínil způsob, jak může Zeman pohřbít Nečasovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Závěr prezidentské kampaně poznamenaly útoky, lži, polopravdy, vytahovaly se stíny minulosti jako Benešovy dekrety, strašilo se nároky sudetských Němců. Co vás na tomto vedení kampaně nejvíc zaskočilo?

Skutečnost, že se toto vše vytahovalo, není překvapující, v přímých prezidentských volbách se to děje všude po světě. Překvapila mne však bezostyšnost Miloše Zemana. Dám příklad: v USA se také útočilo podpásově, ale činily to různé nátlakové skupiny. U republikánů třeba skupina tvrdící, že Obama se nenarodil v USA, u demokratů, že Romney neplatil daně. Obojí je lež, obě strany s tím pracovaly, ale v přímé konfrontaci, v prezidentské debatě v televizi, by si například Romney vůbec nedovolil vyslovit, že Obama se nenarodil tam, kde tvrdí. Neprošlo by mu to u voličů (jednou o tom Romney kdesi – ne v TV – jen zažertoval a tvrdě se mu to hned vrátilo). Tady – bohužel – Miloš Zeman před milionem diváků osobně tvrdil zjevné lži, které se třeba do 24 hodin jako lži i potvrdily, ale prošlo mu to.

Co podle vašeho názoru nejvíc ovlivnilo vítězství Miloše Zemana nad Karlem Schwarzenbergem?

Analytici se teď předhánějí ve vysvětlení porážky Karla Schwarzenberga – členství v nepopulární vládě, podpora církevním restitucím, rozpačitost jeho kampaně před druhým kolem. Asi to všechno je pravda, ale navíc ještě něco, co souvisí s předcházející otázkou: mnoho voličů prostě tu dnešní vládu, elitu, „bohaté“, „cizince“, sudetské nebezpečí a všechno další prostě tak nemá rádo a tak nechce, že jim podpásová kampaň Miloše Zeman jednoduše nevadí. A aby bylo jasno, co chci říct: to není problém Zemana, ale je to problém té vlády a těch elit.

Přesvědčila vás první vystoupení Miloše Zemana po vyhlášení výsledků přímé volby na tiskové konferenci a v televizních rozhovorech, že bude jako prezident důstojně reprezentovat Českou republiku? Nečekal jste od něj víc pokory a velkorysosti?

Nečekal, a proč by měl být nějak zvlášť pokorný? Vždyť vyhrál!

Miloš Zeman už zpochybnil legitimitu vlády Petra Nečase kvůli straně LIDEM a prohlásil, že by uvítal předčasné sněmovní volby. Bude podle vašeho názoru hrobařem Nečasova kabinetu?

To jsou silná slova. Prezident, ať je sebesilnější osobnost, má pravomoci omezené. Jako tvrdý politik prezident Miloš Zeman jistě může působit na strany, aby v parlamentu prošla nedůvěra vládě. Nevím ale, zda ČSSD (včetně Zemanových příznivců) toto zrovna teď chce. Bude těžké vládnout v obtížných letech 2013 a 2014, a tak je lepší nechat Nečasově vládě takové vládnutí v rukách. Paradoxně si skoro myslím, že na předčasné volby může slyšet nějaká skupina uvnitř ODS, ale to je jen moje osobní spekulace.

Nový prezident bude zřejmě aktivističtější, než byl jeho předchůdce. Hodlá se aktivně účastnit jednání vlády i obou komor parlamentu. Jak se na tyto plány díváte jako bývalý místopředseda vlády a ministr?

Užší spolupráci prezidenta s parlamentem neumím hodnotit, pravidelná účast na vládě a trvalé zasahování do práce vlády povede dříve nebo později ke krizi, která by hodně poškodila i prezidenta. Myslím však, že Miloš Zeman je dostatečně chytrý (a populistický), aby tlačil na vlády právě a jen v těch citlivých otázkách, na které lidé (a hlavně jeho voliči) nejvíce slyší.

Nemyslíte, že poměrně slabá vláda a slabé vládní i opoziční strany budou těžko vzdorovat tlaku přímo zvoleného prezidenta, který si bude chtít zřejmě ukousnout větší kus pravomocí, než mu podle Ústavy přísluší?

To záleží na tom, jak silná vláda vzejde z příštích voleb.

Je i novým jevem, že prezident, který nemá zákonodárnou moc, chce prosadit v parlamentu některé zákony, například majetková přiznání. Co tomu říkáte?

Již jsem na to v podstatě odpověděl. Bude-li prezident oslyšen ve svých návrzích politickými stranami, tak své záměry prosadí.

Vy jste také chtěl kandidovat v přímé volbě prezidenta, ale podle Ministerstva vnitra i Nejvyššího správního soudu jste nezískal potřebný počet podpisů. Nelitujete, že jste se toho kolotoče zúčastnil? Vložil jste do toho i poměrně dost vlastních peněz.

Jednu věc vím jistě – nelituji toho, byla to úžasná zkušenost a myslím, že jsem se – když nic jiného – lidem připomněl. Samozřejmě, že se cítím poškozen celou věcí s podpisy a že mne mrzelo, když jsem nakonec, po roce práce, nemohl kandidovat. Ale život jde dál.

Do finále volby se dostali nejstarší kandidáti, což vám, který jste mnohem mladší, dává naději zúčastnit se třeba příští volby prezidenta za pět let. Nebo vás letošní zkušenost odradila?

Nevím, co bude za pět let, ale že by mne něco odradilo, tak to určitě ne.

Jaké máte nyní plány? Budete stále pracovat v Národní ekonomické radě vlády, míříte do nějaké státní instituce, nebo se vrátíte do soukromé sféry?

V NERVu zatím zůstávám a vracím se k některým klientům do soukromé sféry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…