Vládu jste nesvrhli, seděli jste doma. Kalousek: Holt byla zima

18.11.2011 13:49

Čtvrteční oslavy 17. listopadu se v Praze na Václavském náměstí změnily v protivládní a především protireformní demonstraci reformám, uspořádanou iniciativou ProAlt ve spolupráci s dalšími občanskými hnutími. Podle agentur protestovalo přes dva tisíce lidí. Úspěch? Odborářský předák Bohumír Dufek je rozčarován a ministr financí Miroslav Kalousek podotýká, že organizátoři podcenili, že byl volný den a zima.

Vládu jste nesvrhli, seděli jste doma. Kalousek: Holt byla zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Účast na protestech v Praze, kde se krom jiného „uctívala památka zesnulé demokracie" byla účast zdaleka největší, počty účastníků na dalších protestech v Ostravě a Brně se už totiž pohybovaly jen ve stovkách.

Volný den a zima = malá účast

„Protesty jsou legitimní, probíhají v celé Evropě a každý má na ně právo," komentoval konání protestů ministr financí a jeden z hlavních protagonistů často tolik odmítaných reforem ministr financí. „Nicméně všude, tedy v celé Evropě, jsou reformy nezbytné," dodal ministr.

On sám účast na protestech nepovažoval za příliš valnou. „Organizátoři zcela evidentně podcenili skutečnost, že byl volný den a zima. To odboráři jsou jako organizátoři podobných akcí mnohem větší profesionálové, ti vědí, že musí být hezky a demonstrace musí probíhat v pracovní den," řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Lidi remcají, ale konat má někdo jiný 

Že účast byla nevalná, potvrdil redakci i předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek. „Musím upřímně říct, že se projevila přesně ta vlastnost Čechů, že všichni by chtěli změnu, ale každý říká, ať to za mě vyřídí ti ostatní," konstatoval odborář.

Související: Demonstrace proti vládě: Více než dva tisíce lidí v Praze

Malou účast pak rovněž přičetl rozčarování a s ní ruku v ruce jdoucí apatii veřejnosti kvůli politice. „Dokud se Čechům nebude dařit ještě hůř, tak je pravděpodobně k masovějším akcím nikdo nepřemluví," dodal Dufek.

Kříž nicméně nad občany a tedy voliči Dufek neláme. „Ve společnosti bublá touha po změně politiky. To ukázaly už loňské volby. Pověstné kroužkování vyřadilo takové politiky jako Ivana Langera (ODS) a spousta lidí se z posledních míst kandidátek dostalo na přední místa. Čili bylo vidět, že Češi se tím zabývají," míní odborový předák.

Další volby opět ukážou

Po volbách ale přišlo již zmíněné rozčarování. „To, co politické strany - i ty nové - slibovaly před volbami, to samozřejmě žádná z nich neplní, včetně koalice, Věcí veřejných a TOP 09, protože jejich konání se zúžilo jenom na to, jakým způsobem vládní garnitury vyřídí reformy, které jsou podle nás i veřejnosti postaveny špatně," komentuje Dufek svůj pohled na povolební vývoj.

Podle něj se tak nespokojenost obdobně jako loni projeví nejdéle u příštích voleb. „Ovšem je otázka, jaké strany se do voleb pustí a co voličům nabídnou," dodal odborář. Ten si myslí, že stále je zde prostor pro novou politickou stranu.

Chce to novou stranu

„Musela by to být strana, která by dopředu jednoznačně signalizovala omezený mandát, ten by byl dán sílou získaných hlasů a spočíval by v tom, že tato strana by se pokusila změnit Ústavu ČR. Zrušila by třeba Senát a místo něj by jako daleko silnější pojistku zavedla obecně závazné referendum. Politici by jednoznačně měli přijít o imunitu," shrnuje programové předpoklady pro novou stranu Dufek.

„A pokud jsem zmínil Ústavu ČR, pak jednoznačně spolu s jejími změnami by měl vyjít nový volební zákon a s ním snížení počtu poslanců a tím zmenšení kandidátek v jednotlivých volebních obvodech," dodává.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…